«Все решает министр». На Херсонщине оккупанты отжимают жилье даже несмотря на предоставленные документы о праве собственности

Расследования
Указатель улиц в с.Счастливцево на Херсонщине до оккупации. Фото: belokon.roman

С апреля 2024 года оккупационное «правительство» РФ в Херсонской области публикует списки жилых помещений, которые угрожают признать бесхазяйными и отобрать у их законных владельцев, если те не предоставят правоучредительные документы. Однако, как свидетельствуют жители Генической громады, если оккупанты уже положили глаз на чью-то усадьбу или бизнес, то обязательно отберут, несмотря на то, что им предоставят полный пакет документов, подтверждающих право собственности.

На початку травня 2024 року власники житлового будинку в курортному селі Генічеської громади отримали повідомлення представників окупаційної влади з вимогою надати правоустановчі документи на житло і паспорт громадянина РФ. До окупаційного «міністерства» майнових і земельних відносин ТОТ Херсонської області, розташованому в  селі Щасливцеве, власники будинку повинні були звернутись у десятиденний термін. В разі неявки загарбники погрожували визнати будинок «безхазяйним» і відібрати. 

Власники будинку надали окупантам оригінали всіх документів, що підтверджують їхнє право власності на це нерухоме майно. Співробітники «міністерства» зробили копії потрібних документів, підшили їх до папки і запевнили власників, що їхній будинок віднині перебуває в стадії реєстрації в російському держреєстрі, відповідно до російського законодавства.

Однак уже 25 червня до житлового будинку увірвалися шестеро чоловіків, які вибили замки і виламали двері ломами.  Наступного дня вони повернулися знову, вже разом зі співробітницями російського «суду» ТОТ Херсонщини. Непрохані гості показали господарям будинку ксерокопію нібито підписаного напередодні «договору» про передачу їхнього майна в користування «суду».

Як розповіли ЦЖР мешканці Генічеської громади, знайомі з цією ситуацією, власники будинку відразу звернулися до «міністерства майнових і земельних відносин» і зустрілися з першою заступницею «міністра» Саваровской Діаной Юрьєвной. 

«Власникам пояснили, що всі рішення приймає безпосередньо «міністр» Єлєна Пєкова. Але Саваровская запевнила, що відкличе «договір» про передачу житлового будинку «суду». На тому й розійшлися. Але згодом їм повідомили, що деякі надані власниками документи про право власності не містять жодних печаток, тому визнавати їх не будуть».  — кажуть співрозмовники ЦЖР.

Однак, як стверджують фахівці,  жодних печаток на офіційних витягах з українського державного реєстру речових прав на нерухоме майно щонайменше вісім років ніхто не ставить і не вимагає, вони містять QR-код. «Мокрі» печатки є на оригіналах будівельного паспорту, техпаспорту та інших наданих документів. Але окупантам цього виявилося недостатньо. 

Діана Саваровская, заступниця «міністра» майнових і земельних відносин окупаційного уряду РФ на Херсонщині. Фото: РосЗМІ

Як повідомляють мешканці Генчеської громади, подібні випадки в курортних селах окупованого правобережжя Херсонщини непоодинокі. 

«Представники окупаційної влади вибирають собі найбільш ласі об’єкти, вдираються до цих помешкань, виганяють звідти тих, хто там живе і заселяють своїх працівників. Абиякі будинки їх не цікавлять. Лише найкращі, просторі і сучасні. Жодні документи про право власності на майно їх не зупиняють», — розповів ЦЖР мешканець Арабатської Стрілки.

Як повідомляв ЦЖР, з квітня 2024 року російські окупанти публікують списки житлових приміщень, які погрожують відібрати у їхніх господарів, якщо вони не нададуть їм документи про право власності. Окупанти посилаються на постанову так званого «уряду» №25-пп від 22 березня 2024 року «Про затвердження порядку і використання житлових приміщень, що мають ознаки безхазяйного майна, на території Херсонської області». В ній прописаний механізм незаконного привласнення майна окупаційною адміністрацією РФ. 

Єлєна Пєкова, «міністр» майнових і земельних відносин окупаційного «уряду» РФ на ТОТ Херсонщини. Фото: окупаційні пабліки

Керують цим процесом масового пограбування українців, як уже вказувалось, «міністр» майнових та земельних відносин Єлєна Пєкова та її заступниця Діана Саваровская. Хто вони і звідки взялися на херсонській землі? 

Пєкова Єлєна Юрьєвна, громадянка РФ,  податковий номер отримала в Чулимському районі Новосибірської області. З 2021 року вела юридичну практику в Севастополі, є дані про 23 судові справи, в яких вона брала участь, більшість із них стосувались житлового та земельного права.  

У червні 2022 року Пєкова зареєструвалась індивідуальним підприємцем в окупованому Севастополі, основний вид діяльності — торгівля напоями в спеціалізованих магазинах, серед інших — торгівля тютюном та різними продуктами, діяльність ресторанів. Але вже за рік діяльність була припинена — в акурат за місяць до призначення «міністром» промисловості й торгівлі на ТОТ Херсонської області. 

Куца професійна біографія Пєкової не стала перепоною для призначення на високу посаду в окупаційному «уряді», оскільки вона є креатурою Бориса Борисовича Файнгольда, племінника скандально відомого кримського  мільйонера Йосипа Файнгольда  і представника великого родинного бізнесу, а ще раніше — співробітника української прокуратури.

Борис Файнгольд, колаборант, радник Володимира Сальдо, гауляйтера ТОТ Херсонської області. Фото: соцмережі

За даними джерел ЦЖР,  Борис Файнгольд — впливовий радник гауляйтера Володимира Сальдо і має чималий зиск від експропріації майна і бізнесу на окупованій території Херсонщини. Його роль в незаконному привласненні державних та приватних активів на окупованому півдні і прислужництво окупантам ми розкриємо в окремому матеріалі. 

Заступниця Пєкової —  Діана Юрьєвна Саваровская , на відміну від «міністра» має чималий досвід ведення справ із майном і великими грошима в житловому будівництві. Вона приїхала зі столиці Ханти-Мансійського автономного округу-Югри, де тривалий час займалась бізнесом (торгівля, виробництво одягу), а з 2012 року працювала заступником директора департаменту житлової політики (згодом — будівництва) ХМАО.

На цій посаді Саваровская оперувала багатомільйонними програмами будівництва житла, що супроводжувалось скандалами і масовими позовами мешканців Югри, яких викинули із пільгових іпотечних програм. Так що Саваровская якраз прийшлася «ко двору» херсонських аферистів Володимира Сальдо і Віталія Булюка.