В «батальоне имени Судоплатова» разброд, следствие и смена командира

Расследования
Шеврон подразделения БАРС-32 «Батальон им. Судоплатова». Фото: reibert.info

Бывший карманный добробат гауляйтера Запорожской области Евгения Балицкого – подразделение БАРС-32 (самоназвание – «Батальон имени П. А. Судоплатова») попал в скандал федерального уровня. Добровольцы разбежались, а хищение средств и материалов на строительство оборонных сооружений, проводившихся через одноименное «государственное унитарное предприятие», расследует Следственный комитет РФ. Подразделение пытается спасти «сенатор» от ВОТ Запорожской области Дмитрий Рогозин, который направил комбата из своей «бригады «Царские волки» руководить скандальным подразделением.

Для початку трохи нагадаємо історію створення так званого «Добровольчого батальйону імені П.А.Судоплатова», який з’явився в окупованому Мелітополі восени 2022 року з ініціативи керівника окупаційної адміністрації області Євгена Балицького. 

До того, як він був легалізований у формі загону БАРС-32, підрозділ не брав участі у бойових діях, а більше нагадував тік-ток «добробат» гауляйтера Балицького та прихисток від мобілізації його старшого сина Олександра, на якого були записані сімейні бізнеси в Криму і Росії.  

Для утримання підрозділу та викачування через нього бюджетних коштів, у вересні 2022 року було зареєстроване однойменне «державне унітарнепідприємство» (ДУП) зі статусом комерційного, про яке піде мова нижче.  

З березня минулого року БАРС-32 прикомандирований до 58-ї загальновійськової армії ЗС РФ і воює на запорізькому напрямку. У його складі ЦЖР свого часу знайшов українських міліціонерів-зрадників і корумпантів, російських десантника і лікаря-бджоляра, кримського рейдера, сербських ультраправих найманців та інших фігурантів з непростими біографіями.

Крайній зліва — Дмитро Погребняк («Шаман»), командир «батальйону ім. Судоплатова» (БАРС-32). Фото:Telegram 2023

Тривалий час командиром добробату, а чотири місяці 2023 року — і керівником ДУП, був Дмитро Погребняк з позивним «Шаман».  Як з’ясував ЦЖР, Погребняк — колишній спецпризначенець підрозділу швидкого реагування «Сокіл» Управління з боротьби із організованою злочинністю МВС України в Луганську, який після окупації пішов служити в підрозділи так званих «ЛНР/ДНР». 

«Пітон» замість «Шамана»

Наприкінці минулого тижня російські пропагандисти поширили відеосюжет про «будні батальйону імені Судоплатова», в якому один із спікерів з позивним «Пітон» був названий «командиром бойового з’єднання». 

«Пітон» — це 51-річний Бацев Артур Євгєньєвіч. Кадровий військовий, брав участь у т.зв. контртерористичній операції на Північному Кавказі як командир Ханкалійського окремого батальйону внутрішніх військ, вийшов у відставку в званні полковника. 

Його особу ЦЖР ідентифікував в розслідуванні «Царские волки»-2. Загони БАРС, їхні командири та чому цю «бригаду» не слід вважати ПВК Рогозіна»

Бацев воює проти України на Донбасі з перших днів «СВО». Командував казачими добровольчими «батальйонами» ім. отамана Захарія Чепіги (БАРС-1) і «Кубань» (БАРС-11), які на початку 2023 року разом з ще двома добробатами увійшли до складу так званої бригади «Царские волки», створеної з ініціативи Дмітрія Рогозіна. Ці підрозділи також прикомандировані до 58-ї ЗВА і воюють проти Сил оборони України у Запорізькій області, в районі Вербове — Роботино.

Помічник Рогозіна Артьом Артьомов (Нєман), «сенатор» Дмітрій Рогозін (Сармат), Артур Бацев (Пітон), командир «бригади «Царские волки». Фото: ТГ-канал «Царские волки»

Дмітрій Рогозін, який з часу формування «бригади» тісно співпрацював з гауляйтером Балицьким і отримав посаду «сенатора» від ТОТ Запорізької області, з кінця квітня у соцмережах рекрутує добровольців не лише до чотирьох БАРСів, що входять до умовної бригади «Царские волки», а й до «батальйону ім. Судоплатова».  

Ще 6 серпня Дмітрій Рогозін дякував Бацеву  як представнику командування «Царских волков», а вже 9 серпня бойовика титрували у сюжеті командиром «судоплатівців». При цьому наразі немає жодних пояснень, куди подівся  попередній командир — «Шаман», про якого ще в середині травня студія пропагандиста Владіміра Соловйова зняла «документальний фільм».

Розкрадання і розпад «батальйону Судоплатова»

На ситуацію може пролити світло публікація навколокремлівського Телеграм-каналу «Незыгарь», який днями повідомив про назріваючий скандал на ТОТ Запоріжчини. 

«Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу за фактами виявлених зловживань ДУП «Батальйон імені Судоплатова», пов’язаних зі зникненням матеріальних цінностей, виділених на організацію оборонних споруд регіону, а також на забезпечення і фінансування самого «Добровольчого батальйону імені Судоплатова», — сказано в повідомленні. 

Слідчі органи РФ з’ясовують: як же так сталося, що внаслідок збою у постачанні, розкрадань і гучних скандалів навколо БАРС-32 він, як бойова одиниця, фактично розпався?

З посиланням на джерела в армійському угрупованні «Днепр», телеграмканал пише, що із 560 бійців в БАРС-32 «залишилося не більше 80, яких, через відмову виконувати наказ командування, виведено в тил для фактичного розформування»

Перебіг подій показує, що фінансові зловживання в ДУП «Батальйон імені Судоплатова» та в підрозділі БАРС-32 стали об’єктом пильної цікавості Слідкома РФ навесні 2024 року.

17 квітня підприємство несподівано змінило назву. Тепер це не «добробат», а ДУП «Центр технического развития и услуг имени П.А. Судоплатова». 

У липні відбулась і зміна керівника: одного колаборанта з Криму Віталія Дерев’янка замінив інший — Дмитро Ігоревич Дьомич. До окупації півострова він був депутатом Ялтинської міської ради і очолював земельну комісію, а після — став засновником «Дорожно-транспортной строительной компании» (ДТСК), яка отримала більше трьох мілярдів рублів на підрядах з будівництва і ремонту кримських доріг. ЦЖР писав про компанію, пов’язану з колишніми керівниками Укравтодору Володимиром Демішканом і Валентином Завойчинським, які заробляли на дорогах в окупантів.

Дмитро Дьомич (ліворуч), помічник «депутата Ялтинської міської ради» вітає жінок з 8 березня. 2019 рік. Фото: crimea-news

Дьомич також у 2015 році займався держзакупівлями у краденому росіянами санаторії «Дюльбер» (надлежить ВР України) і був помічником депутата-колаборанта Лері Сванідзе, який займав посаду директора краденої оздоровиці, яка згодом перейшла у власність структур Аркадія Ротенберга. 

Зрадник Зінченко 

Цікаво, що «Незыгарь» пов’язує фінансові зловживання в ДУП і добробаті не з гауляйтером Балицьким, а з його заступником з оборони Олександром Зінченком.

«Основним видом діяльності в статуті зафіксовано «виробництво інших готових металевих виробів, не включених до інших угруповань», що не відповідає фактичному змісту функціонування ДУП (про це ЦЖР розповідав в матеріалі «Як Балицький «врятував» земляків, відібравши майно, та створив комерційний «батальйон імені Судоплатова»).

До того ж у 2023 році за доходів у 1,9 млрд і балансу в 435 мільйонів рублів, ДУП показав чистий прибуток лише в 598 тисяч, що є прямою ознакою можливих фінансових зловживань. Порушення в діяльності ДУП безпосередньо пов’язують із віце-губернатором з оборони Зінченком, колишнім співробітником СБУ України», — пише Телеграм-канал.

Олександр Зінченко, «віце-губернатор» з оборони ТОТ Запорізької області. Фото: simadm.ru

Зінченко Олександр Анатолійович, дата народження  20.05.1978 р., уродженець Нижньосірогозського району Херсонської області.  

За наявною у відкритому доступі інформацією, Зінченко не служив в СБУ. З 2002 року він проходив службу за контрактом на офіцерських посадах ЗСУ в АР Крим. У 2014 році він зрадив присязі і перейшов на бік ворога, служив в окупаційній армії РФ. 

Після відставки працював в незаконно створених органах влади РФ на півострові: з 2018 по 2021 рік був помічником «мера» Ялти, керівником апарату окупаційної адміністрації міста. З лютого 2021 року займав посаду заступника глави окупаційної адміністрації Сімферополя. Тож не дивно, що два останніх керівника ДУП — мешканці Криму.

Не відомо наразі, чи є у цій кримінальній історії за участі ДУП ім. Судоплатова зв’язок із гучною справою арештованого генерала Івана Попова, колишнього командувача кілька разів тут згаданої 58-ї загальновійськової армії. Однак об’єкти шахрайства — металоконструкції і оборонні споруди — співпадають повністю. 

Як повідомляв телеграм-канал ВЧК-ОГПУ, Попову інкримінують причетність до «розкрадання у 2023 році понад 1,7 тисячі тонн металоконструкцій, закуплених військово-цивільною адміністрацією Запорізької області для військових. Ці матеріали призначалися для обладнання інженерних оборонних споруд на лінії бойового зіткнення з ЗСУ. Їхня вартість оцінюється близько 130 мільйонів рублів».

За даними джерела, вина за розкрадання мала лягти на плечі Олега Цокова, але той посмертно отримав звання Героя Росії, відтак слідство переключилося на опального Попова. Встановлено, що Цоков переказав 500 тисяч рублів Попову на картку і цю суму вважають частиною його частки у розпилі. 

Хто забезпечував схему розкрадання з боку окупаційної адміністрації в Запорізькій області, яку очолює Балицький, поки не повідомляється.