Экоцид России в Запорожской области, что оккупанты делают в Керченском проливе, Плетенчук прогнозирует дефицит горючего в Крыму и на ТОТ юга и как россияне разрушили храм ПЦУ в Евпатории: обзор событий за неделю

Юг
Промоїна Молочного лиману. 2020 р. Фото: Facebook Олександра Архіпова
Промоїна Молочного лиману. 2020 р. Фото: Facebook Олександра Архіпова

Обзор важнейших новостей за неделю, 26 августа — 1 сентября 2024, на временно оккупированных российскими войсками территориях Херсонской, Запорожской областей Украины и Крыма.

Херсонська область

Окупаційні адміністрації, заповідники, школи, бібліотеки, лікарні, музеї, управління праці та інші установи на лівобережній Херсонщині масово не сплачують за спожиту електроенергію, бензин і за надані послуги іншим підконтрольним росіянам структурам. Через це останні змушені звертатися до «суду» і таким чином повертати борги.

На святкуванні дня російського прапора в окупованому Генічеську, серпень 2024 року. Фото з окупаційних пабліків

Російські окупанти провалили спробу залучити охочих отримати субсидії для розвитку туризму в Херсонській області. Тож вони були змушені визнати оголошений відбір заявок, який тривав у червні і липні таким, що не відбувся.

***

Одеський апеляційний суд залишив у силі заочний обвинувальний вирок Київського районного суду Одеси 62-річному Юрію Гранкіну, колишньому голові Горностаївської окупаційної адміністрації на Херсонщині. З урахуванням іншого вироку за державну зраду в разі затримання він проведе за ґратами 15 років.

***

Івано-Франківський міський суд 26 серпня виніс обвинувальний вирок 31-річному Сергію Аппакову з Макіївки. Він майже півтора року воював проти України на Херсонщині і рідній Донеччині, а в серпні 2023 року потрапив до полону ЗСУ і постав перед судом. Це вже другий винесений Аппакову вирок.

***

Херсонський міський суд 27 серпня виніс заочний обвинувальний вирок 61-річному Асану Алієву, який очолив окупаційну адміністрацію селища Новоолексіївка Генічеської громади Херсонщини. Першим про його злочин писали телеграм-канал «Генічеськ ua» і ЦЖР.

***

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в колабораційній діяльності трьом колишнім поліцейським Херсонщини. А саме: Олександру Снєжину з Херсона та двом мешканцям Генічеська Володимиру Сезьку і Руслану Гордієнку, про якого раніше писав ЦЖР.

***

Російські окупанти вдерлися до заводу крупних електричних машин у Новій Каховці, що на Херсонщині і заявили, що збираються відновити його діяльність. В травні 2023 року це підприємство і все його майно загарбники віддали в користування незаконно створеному в Херсоні підприємству «Паллада».

***

57-річна Світлана Причепій, дружина Віктора Причепія, гауляйтера селищ Козацьке Каховського району і Мирне Скадовського району на Херсонщині, отримала від СБУ заочну підозру в колабораційній діяльності. Вона очолила незаконну територіальну виборчу комісію в Каланчаку і проводила незаконні вибори у вересні 2023 року.

Колаборантка Світлана Причепій вітає російських окупантів. Фото з окупаційних пабліків

Херсонський міський суд 26 серпня визнав Дмитра Токарева-Талибова винним у колабораційній діяльності. Перебуваючи на керівній посаді в одному з департаментів Херсонської облдержадміністрації він пішов працювати керівником відділу правового забезпечення окупаційного «Бассейнового управления водных ресурсов Херсонской области» і допомагав реєструвати це підприємство в російській юрисдикції. 

***

Національна поліція України 28 серпня заочно повідомила про підозру в порушенні законів та звичаїв війни 37-річному Зунелю Братову, російському військовому з Карачаєво-Черкеської республіки. Він у вересні 2022 року незаконно позбавив волі жінку в селі Станіслав Херсонського району Херсонщини, неодноразово ґвалтував її і перетворив на сексуальну рабиню. 

***

Новим начальником відділу освіти та молоді окупаційної адміністрації Каховки на Херсонщині загарбники призначили 39-річного Сєрґєя Бахтіна з російського Красноярського краю. До цього він вісім років очолював молодіжний центр «Аурум» Сєвєро-Єнісейського району і має досвід у промивці мізків молоді пропагандистським шлаком.

***

58-річна Наталя Міщенко, мешканка Нової Каховки, отримала від СБУ заочну підозру в колабораційній діяльності. Під час окупації правобережної Херсонщини вона очолила незаконну адміністрацію села Новоберислав Бериславської міської громади Бериславського району. Про неї неодноразово писав ЦЖР.

***

39-річну Наталію Шарко, колишню суддю-зрадницю Генічеського районного суду, російські окупанти призначили в. о. голови підконтрольної їм адміністрації Генічеської громади Херсонщини. Попередню гауляйтерку Олену Терських, депутатку-зрадницю Генічеської міськради від партії «Європейська солідарність» звільнили нібито за власним бажанням 30 серпня.

Наталія Шарко

Наталія Шарко

СБУ 29 серпня заочно повідомила про підозру Вадиму Панченку з села Одрадокам’янка Тягинської громади Бериславського району Херсонщини. За те, що він очолив місцеву окупаційну адміністрацію, йому світить від п’яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

32-річний Сергій Остапенко, депутат Корабельної районної в Херсоні ради від «ОПЗЖ», колишній співробітник Херсонської міськради, визнаний винним у колабораційній діяльності. Спочатку він працював в окупаційній поліції, а потім на підприємстві, яке вивозило українське зерно до Росії. На обвинувальний вирок Шевченківського районного суду Києва вже подана апеляційна скарга. 

***

Служба безпеки України заочно повідомила підозру в колабораційній діяльності Сергію Мануйленку, голові окупаційної адміністрації села Широке на Херсонщині. Чоловіку світить від п’яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

Вбита російськими загарбниками в квітні 2024 року 54-річна Любов Тимчак, голова окупаційної адміністрації селища Абрикосівка на Херсонщині отримала від СБУ заочну підозру в колабораційній діяльності. «Освободітєлі» вбили її і її російського коханця з особливою жорстокістю, оскільки напідпитку вирішили, що вони «ждуни».

***

Херсонська обласна прокуратура відмовилась від перегляду обвинувального вироку колаборантці Юлії Приходько, яка працювала секретаркою у голови окупаційної адміністрації села Новорайськ Бериславського району. Спочатку прокурори наполягали на посиленні їй покарання, вимагаючи конфіскувати в дохід держави її майно, але згодом відмовились від апеляційної скарги.

Запорізька область

У липні 2024 року промоїну між Азовським морем та Молочним лиманом повністю закоркувало піском, що ставить під загрозу виживання  популяції пеленгаса та інші види риб, для яких гирло річки Молочна є основним нерестилищем. 

Слідчі СБУ повідомили про підозру в порушенні законів і звичаїв війни російським силовикам Алєксандру Корнєєву, Євгєнію Свістунову та Дєнісу Шеховцу, які сфабрикували кримінальну справу стосовно бердянських священників Української греко-католицької церкви Івана Левицького та Богдана Гелети за нібито зберігання зброї і вибухівки. Представникам цивільного духовенства російські слідчі та  прокурори безпідставно надали статус військовополонених і незаконно позбавили волі, навіть не висунувши обвинувачення.

Російські спецпризначенці у 2022 році викрали бердянських священнослужителів Івана Левицького та Богдана Гелету

Російські спецпризначенці у 2022 році викрали бердянських священнослужителів Івана Левицького та Богдана Гелету

Служба безпеки України повідомила про підозру у пособництві ворогові мешканцю окупованої Мелітопольщини Олександру Чубенку. Він продавав електроенергію, вироблену сонячною електростанцією, росіянам, при цьому отримував гроші з державного підприємства України «Гарантований покупець».

***

Сергій Юрченко, колишній отаман «Кримської паланки» з Бахчисараю, який сприяв окупації РФ Криму і воював проти України на Донбасі, з початком великої війни перебрався на окуповану Запоріжчину. Як повідомляв ЦЖР, Юрченко привласнив майно аграріїв та керував «козачою дружиною». Суд визнав його винним у колабораційній діяльності та участі в незаконних воєнізованих формуваннях, призначивши покарання у 14 років позбавлення волі.

***

Більше 200 проєктів реконструкції об’єктів соціальної сфери з підконтрольної території Запорізької області зареєстровані в державній екосистемі для підзвітного управління відновленням “Dream”, яка дозволяє залучати державних та недержавних інвесторів до реалізації проектів відбудови. 

АР Крим та м.Севастополь

Четвертий місяць плавучі крани росіян не полишають акваторію  Керченської протоки і не припиняють працювати як поблизу так званого Кримського мосту, так і безпосередньо на самому обʼєкті. ЦЖР зібрав свіжі дані із супутника, соціальних мереж, публікацій у ЗМІ і розповідає, що окупанти будують і як охороняють свій віадук №1.  

Димова завіса над Керченським мостом під час повітряної тривоги. Серпень 2024. Фото: соцмережі

Димова завіса над Керченським мостом під час повітряної тривоги. Серпень 2024. Фото: соцмережі

В окупованому Криму співробітники ФСБ вранці 29 серпня затримали у Бахчисараї 70-річну Зодіє Салієву, яка є ветеранкою кримськотатарського національного руху і матір’ю політв’язня Сейрана Салієва, незаконно засудженого окупантами до 15 років колонії у «справі про тероризм». Її відвезли до Сімферополя, де утримували в будівлі кримського управління ФСБ і відпустили лише о 14:45, узявши підписку про нерозголошення.

Зодіє Салієва, ветеранка кримськотатарського національного руху біля будвлі ФСБ в окупованому Сімферополі, 29.08.2024 Фото: facebook.com/crimeansolidarity

За процесуального керівництва Прокуратури Автономної Республіки Крим та м.Севастополя повідомлено про підозру директору Інституту медіакомунікацій, медіатехнологій та дизайну окупаційного Кримського федерального університету ім. В.І. Вернадського. За інформацією Центру журналістських розслідувань, йдеться про Олександра Мащенка. Він підозрюється у виправдовуванні збройної агресії проти України та закликах до зміни меж її території.

Олександр Мащенко, директор Інституту медіакомунікацій окупаційного Кримського федерального університету ім.Вернадського Фото: Радио Крым

Російські окупанти зруйнували Хрестовоздвиженський храм Православної Церкви України (ПЦУ) в Євпаторії. Це була остання українська церква в окупованому Криму.

***

Знищенням залізничного порому «Конро Трейдер» у російському порту «Кавказ» Військово-Морські Сили України розірвали основний логістичний ланцюг, яким Росія постачала паливно-мастильні матеріали до окупованого Криму та угрупованню окупаційних військ на півдні.

***

40-річна Анастасія Солодовникова з Криму збирає гроші для створення маскувальних сіток, придбання автівок, запчастин та спецзасобів для російських окупантів, які перебувають у Херсонській, Запорізькій та інших областях України. Вона – президентка фонду «Гуманитарный фронт Крыма». За скоєний злочин Катерині Нестеренко СБУ заочно повідомила про підозру в пособництві державі-агресору.

***

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 29 серпня 2024 року.

Аналіз останніх подій на кримському напрямку і в акваторії Чорного та Азовського морів. Зокрема, мети ракетних ударів РФ по району острова Зміїного. Інтерв’ю з речником ВМС України Дмитром Плетенчуком.

«Характерники». Історія про соціально відповідальний бізнес, який став осередком згуртованості переселенців з Бердянська і показує приклад об’єднання людей задля допомоги Силам оборони України. Репортаж Сергія Старушка.

Огляд санкцій серпня. Які компанії і персони потрапили в санкційні списки західних партнерів України цього місяця – в традиційному огляді Наталі Кокоріної.