Приговоры коллаборантам, как сделать санкции в отношении России эффективными и перекрыть каналы параллельного импорта и будут ли наказывать граждан, принудительно получивших российский паспорт на ВОТ: обзор событий за неделю

Юг
Коллаж: investigator.org.ua

Обзор важнейших новостей за неделю, 30 сентября — 6 октября 2024, на временно оккупированных российскими войсками территориях Херсонской, Запорожской областей Украины и Крыма.

Огляд найважливіших новин за тиждень, 30 вересня – 6 жовтня 2024 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України та Криму.

Херсонська область

46-річна Наталя Шишова, начальниця Центру соціальних послуг Чаплинської селищної ради на Херсонщині, добровільно перейшла на бік ворога і очолила місцеве окупаційне управління праці та соціального захисту. СБУ заочно повідомила їй про підозру в державній зраді і колабораційній діяльності.

***

68-річний Олександр Ветров з селища Червоний Маяк Херсонської області отримав від СБУ заочну підозру в колабораційній діяльності. Він працював спочатку першим заступником голови окупаційної адміністрації Генічеської міської громади, а зараз є заступником голови окупаційного уряду області.

Олександр Ветров, колаборант. Фото з окупаційних пабліків

Брехнею виявилося повідомлення російських окупантів про відновлення навчання в захопленому ліцеї села Нижні Торгаї Генічеського району Херсонщини. До школи так і не доїхала частина обіцяних вчителів, тоді як місцеві освітяни-колаборанти ніяк не виходять з тривалого запою. Тепер загарбники обіцяють відновити роботу закладу на початку жовтня.

***

Реальний вирок у п’ять років сім місяців позбавлення волі отримала Валентина Сиваченко за проведення незаконного референдуму в селі Вірівка Бериславського району Херсонщини. Жінка визнала в суді свою вину лише частково, пояснюючи, що вона потребувала грошей на лікування хворої матері. Влітку 2023 року її арештували.

***

Шість років за ґратами проведе Катерина Очаковська з села Сагайдачне на Херсонщині. Херсонський апеляційний суд залишив без задоволення апеляційні скарги прокурора і адвоката обвинуваченої: перший пропонував посилити їй покарання, а другий – пом’якшити. Жінка визнана винною в колабораційній діяльності за участь у проведенні незаконного референдуму.

***

Російські окупанти вигнали з роботи колаборантку Інну Штенке, яка останній рік очолювала незаконно створену школу в селі Архангельська Слобода на ТОТ лівобережної Херсонщини. Замість неї новим «директором» вони призначили 58-річного різноробочого Аброрбека Дехконова з Нової Каховки.

Запорізька область

Командиру підрозділу Росгвардії Гєрману Калоєву, який був призначений окупантами «військовим комендантом» Михайлівки на ТОТ Запоріжчини та на цій посаді знущався над місцевими мешканцями, слідчі Нацполіції повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни.

***

Громадяни, які на тимчасово окупованих територіях примусово отримали російський паспорт, не нестимуть за це відповідальності. Такі документи не мають жодної юридичної сили та не визнаються ніде, крім ТОТ.

***

Мешканця Мелітопольського району Павла Кишинця, якого росіяни викрали влітку 2022 року і з того часу таємно утримують в місцях несвободи, внесли до переліку терористів та екстремістів Росфінмоніторингу. Чоловіку інкримінують “планування заворушень” на окупованій території. В його телефоні нібито знайшли кадри, зняті під час викрадення активістів “русской весни” в Мелітополі Катерини Уманець та Максима Чорного в 2014 році.

Павла Кишинця змусили записати зізнання в злочинах. Скрін з відео РІА Новости

Павла Кишинця змусили записати зізнання в злочинах. Скрін з відео РІА Новости

З 1 жовтня 2024 року РФ розпочала незаконний призов на термінову службу мешканців захопленої частини Запорізької області.

***

В окупованому Енергодарі 4 жовтня вибухнув автомобіль, у якому перебував «начальник фізичної охорони» захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції, колаборант Андрій Короткий. Від отриманих травм він помер у лікарні.

***

Жителька окупованого Мелітополя Тетяна Плачкова, яку ФСБ разом з чоловіком Олегом у вересні 2023 року викрала та обвинуватила у нібито «шпигунстві», 23 травня цього року померла в російському ув’язненні. Місцезнаходження Олега Плачкова досі невідоме.

АР Крим та м.Севастополь

Подільський районний суд Києва виніс заочний вирок колишньому судді Київського районного суду Сімферополя, який після початку окупації Криму Росією порушив присягу та на посаді «судді» у незаконно створених РФ судових органах переслідував громадян України з політичних мотивів. За інформацією Центру журналістських розслідувань, за державну зраду до 13 років позбавлення волі засуджено Віктора Можелянського.

***

Незаконна «суддя» так званого «Роздольненського районного суду Республіки Крим» за державну зраду заочно засуджена до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. За інформацією Центру журналістських розслідувань, йдеться про Бедрицьку Марію Олександрівну, яка переслідувала в окупованому Криму українського активіста Володимира Балуха.

***

Російські олігархи Аркадій та Борис Ротенберги за 2023 рік заволоділи у Балаклавській бухті в окупованому Криму щонайменше 10 ділянками землі. Мільярдерам із найближчого оточення Владіміра Путіна ця нерухомість знадобилася, щоб за його дорученням збудувати в колишній військовій бухті масштабну яхтову марину. Відбирати майно у власників Ротенбергам допомагала майже вся вертикаль «влади» в окупованому Севастополі.

***

44-річний Марат Асанов з Севастополя в 2014 році відмовився служити в Збройних Силах України і перейшов на бік ворога. Вінницький міський суд 26 вересня виніс йому обвинувальний вирок: 15 років позбавлення волі.

Марат Асанов (на передньому плані), офіцер-зрадник, дезертир. Фото: скріншот відео телеканал «Звезда»

За процесуального керівництва Прокуратури Автономної республіки Крим повідомлено про підозру у колабораційній діяльності «завідувачці кафедри філології» у незаконно створеному росіянами «Кримському республіканському інституті післядипломної педагогічної освіти», яка розробляла підручники для кримських дітей. За інформацією Центру журналістських розслідувань, підозрювана – Маркіна-Гурджи Марія Геннадіївна.

***

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 4 жовтня 2024 року.

Випуск присвячений санкціям. Як зробити економічні санкції такими, що реально впливають на спроможність Росії продовжувати війну? Як закрити лазівки і схеми, завдяки яким Росія обходить санкції? Що тут можуть зробити медіа та їхня аудиторія?

Відповіді шукаємо разом із Богданом Бернацьким, експертом із санкційних режимів та колегами, які були учасниками 16-ї щорічної конференції журналістів-розслідувачів.