Херсонская чума, запорожские бордели и ядерная угроза. Подборка российских фейков о юге Украины за август

Юг

Аномально горячее солнышко последнего месяца лета так напекло головы российским пропагандистам, что они начали галлюцинировать. В августе им привиделись бордели в бомбоубежищах, НАТОцы, обучающие украинских школьников, и смертельные эпидемии, которые прокатились по югу Украины. Оккупанты даже забыли о том, как убегали из Херсона два года назад, и в приступе амнезии снова увидели этот город российским. Подробнее о самых трешевых августовских фейках российской пропаганды по Херсонской и Запорожской областям читайте в нашем материале.

“Здрастуй, чума!”. Серіал про смертельні хвороби в Херсоні

Росіяни від початку літа створюють абсолютно безглузді фейки про спалахи інфекційних захворювань на звільнених територіях Херсонської області. Після холери та черевного тифу в місті Херсоні, як стверджують прокремлівські Telegram-канали, у серпні почався спалах чуми — “як у Середньовіччі”. Ніяких конкретних доказів, окрім картин своєї багатої уяви, росіяни, звичайно, не надають.

Однак і чума не викосила населення Херсона, тому вже за тиждень там почалася  “епідемія туберкульозу”. Розповсюдження цієї хвороби, за словами росіян, викликане тим, що в рамках мобілізації до лав української армії масово влилися в’язні, інфікованні паличкою Коха. Відкриту форму туберкульозу нібито виявлено у військовослужбовців та цивільних, серед яких вже навіть зафіксовано два летальні випадки. 

Цікаво, що одразу після поширення цього фейку російська пропаганда почала розповідати про “контрольовану ситуацію” з розповсюдженням туберкульозу на лівобережжі області. Віддзеркалювати проблеми своїх військових на Збройні сили України – класична тактика окупантів, тож не виключено, що спалах цієї хвороби й справді стався, ось тільки на підконтрольних збройним силам РФ територіях регіону.

 Повідомлення про чуму в Херсоні від російської пропаганди

Повідомлення про чуму в Херсоні від російської пропаганди

Крім того, наприкінці місяця в Херсоні було виявлено ще й “невідому бактерію”, яку за кілька днів російські “експерти” безпомилково ідентифікували як “сибірську виразку”. Про це у своїх соцмережах повідомив “найправдивіший” з колаборантів — Володимир Сальдо. “У Херсоні складається критична ситуація із забрудненням води. Через вихід із ладу очисних споруд, засмічення Дніпра трупами солдатів, що гниють, у водах річки виявлено бактеріальну інфекцію. Через ґрунтові води вона проникає до водопровідної системи Херсона та поширюється серед людей”, – написав Сальдо.

Зазначимо, що у деяких районах звільненого міста й справді є проблеми з функціонуванням водогонів, ось тільки виникли вони через постійні обстріли росіян. Попри кілька прицільних артилерійських ударів з лівого берега, очисні споруди міста продовжують працювати, здійснюється щоденний моніторинг якості питної води, тож ніяких “бактеріальних інфекцій” у ній немає. Місцева влада разом з UNICEF тричі на тиждень доставляє до мікрорайонів, де проблема з водопостачанням і справді існує, понад 75 тисяч літрів питної води.

Примітно також, що Сальдо зазначає, нібито росіяни провели аналіз рідини  на лівому березі Дніпра й ніяких бактерій там не знайшли. Це звучить абсолютно нелогічно, адже якби річка була забруднена, то бактерії розповсюдились би на обох її берегах, а не вибірково на якомусь одному.

Тож протягом літа, за нашими підрахунками, Херсон та навколишні населені пункти “перенесли” черевний тиф, холеру, туберкульоз, чуму та сибірську виразку. Залишається тільки позаздрити імунітету херсонців, які навіть не помітили спалахи усіх цих інфекційних захворювань. 

НАТОвське виховання та українські претензії на Курськ

Лівобережжя Херсонщини, напевно, зараз є територією з найбільшою концентрацією політичних та військових “експертів” на квадратний метр. Колаборанти та відверті маргінали після втечі з правобережжя області неочікувано для себе відкривають нові таланти, зокрема стають знавцями історії та політології. Наприклад, херсонський зрадник Юрій Шашков “шокував” своїми заявами про те, що Україна, виявляється, готувалась до окупації Курської області впродовж останніх 10 років. Такі висновки він зробив, побачивши мапу в  науково-популярній книзі Михайла Лукінюка — відомого спростовувача радянських міфів про Україн, які лягли в підвалини пропаганди сучасної Росії .

 “Мапа Шашкова” з науково-популярної книги

“Мапа Шашкова” з науково-популярної книги

“В Україні у підручниках для шкіл Курська область та інші російські регіони були позначені як українські території. Йдеться про книгу “Руйнуймо міфи”, де на українську карту нанесено Кубань, Слобожанщину (Льгов, Старий Оскол, Ровеньки, Богучар, Білгород) та Крим!», — зазначає Шашков, що обіймає посаду представника Центру протидії ідеології нацизму фейкового “Херсонського державного педагогічного університету”.

На мапі, яку на доказ своїм словам приводить колаборант, деякі території нинішньої Росії й справді виділені іншим кольором, адже таким чином показані регіони, де проживають етнічні українці, зокрема, це і північ Слобожанщини. Хто дивився сюжети з Курщини, де місцеві мешканці говорять українською або суржиком, може в тому легко переконатись.  

Ну і, звичайно, які ж російські фейки без згадки у них НАТО? “Експерт” Шашков, проаналізувавши український підручник із “Захисту Вітчизни”, прийшов до висновку, що останні роки саме Україна готувалась до нападу на РФ. «Насамперед молодь готували до агресивних дій. Як ми говоримо, Україна – це не Україна, це Антиросія. Тобто, потрібна така ПВК, величезна в рамках країни, продана за гроші, і, відповідно, весь її народ проданий і повинен воювати. Інших функцій для Заходу Україна не має, на жаль, і це трагедія», — зазначає колаборант. 

Заголовки російських ЗМІ про нібито навчання українських школярів “за стандартами НАТО”

Ілюстрація до новини  про «навчання українських школярів за стандартами НАТО”. На парті в «українських школярок» — підручники з російської мови. 

Але найцікавіше в опублікованій маячні Шашкова — фото, яким пропагандисти з «Московского комсомольца» її ілюстрували.  На партах у дітей, яких нібито навчають «за стандартами НАТО», — підручники з російської мови. Не інакше, як готували дівчат до роботи в глибокому тилу Росії. 

Перелічені наративи є звичними для російської пропаганди і використовуються для виправдання  війни Росіїпроти України. Тисячі таких шашкових намагаються перенести відповідальність за початок війни саме на Україну, розповідаючи, що РФ просто змушена була захищатись, а справжніми агресорами є “бандерівці” та їх “західні куратори”.

Зазначимо, що Юрій Шашков, автор та розповсюджувач цих фейків – типовий невдаха, який після початку повномасштабного вторгнення одразу добровільно погодився на співпрацю з росіянами. До окупації він очолював дитячо-юнацький “Клуб юних моряків”. Наприкінці 2022 року, після втечі з Херсона, чоловік відчув себе палким прихильником комуністичної ідеї та став членом КПРФ. До фейкового університету працювати Шашкова прилаштувала його ж дружина, яка обіймає посаду “ректора” неіснуючого вишу.

Так, а чий Херсон?

Пропаганда окупантів активно створює для населення своєї країни альтернативну реальність, де, крім непереможних “дідів”, “загниваючого” заходу та “українських нацистів”, останнім часом активно використовується такий оксюморон як “російський Херсон”. Прокремлівські ЗМІ всіляко намагаються підтримувати ілюзію того, що окупанти й надалі контролюють обласний центр Херсонщини, а окупаційна адміністрація не змінює  юридичні адреси «органів влади» і підприємств у Херсоні, з якого вони дременули у 2022-му.  Останній прикол по цій темі розсмішив навіть деякі російські медіа.  До тесту на Єдиному державному екзамені з історії додали питання про дату “приєднання” Херсона. Ось тільки в російських підручниках чомусь не пишуть, що місто було звільнене від їхніх військ майже два роки тому.

“У завданні №14, де випускникам пропонують співвіднести географічні об’єкти з історичними подіями та датами серед міст, з’явився Херсон – одинадцятикласники повинні відповісти, що місто увійшло до складу Російської Федерації у 2020-ті роки. При цьому Херсон контролюється українськими військами, російська армія відступила із міста у листопаді 2022 року”, – нагадують журналісти з самої “скрєпної”.

 Заголовки деяких російських ЗМІ стосовно питань про Херсон у тестах ЄДЕ

До речі, це не перше включення питань про окуповані РФ території України до екзаменіційних тестів в Росії. У 2023 році в програму вже були внесені  схожі тести, а російські школярі мали відповісти, коли до складу РФ було незаконно включено Херсонську, Запорізьку, Луганську та Донецьку області.

Паралельно з цим, російські активісти, політики та волонтери останнім часом екстраполюють  назву Херсона  і для лівобережжя області. Тобто замість фрази “Відвезли допомогу у Генічеськ (Скадовськ, Каховку)” майже завжди пишуть “Відвезли допомогу в Херсон”. Для характеристики цієї ситуації чудово підходить медичний термін “фантомні болі”. Такі дії спрямовані на те, щоб підкреслити претензії окупантів на весь регіон і створити в російському суспільстві сталу ілюзію того, що звільнене у 2022 році місто нібито й досі знаходиться під контролем армії РФ. Цікаво, як у свідомості пересічного росіянина співіснують наративи про “російський Херсон” і страшну чуму, від якої в цьому ж місті нібито гинуть десятки людей?

Росіяни називають лівобережжя Херсонщини “Херсоном”

Росіяни ідентифікують лівобережжя Херсонщини  як “Херсон”

Бордель у запорізькому укритті

“У Запоріжжі немає доступу до бомбосховищ через те, що там організовують секс-вечірки”. Відео-фейк з таким сюжетом розповсюджують російські пабліки.

Telegram-канал “На самом деле в Запорожье” опублікував змонтований відеосюжет начебто від телеканалу “Суспільне”, у якому йдеться про «викриття борделю», розміщеного в одному з укриттів  обласного центру. 

У зазначеному сюжеті є: кадри з обшуків та викриття борделів, дійсно проведених правоохоронцями в різний час; фото з написом “Укриття” з рівненської лікарні, а також фото з наслідками удару російської ракети по цивільній автоколоні в Запоріжжі у вересні 2022 року. Тоді С-300 влучили по території авторинку, внаслідок чого загинули 25 осіб та близько півсотні дістали поранення.

Росіяни цинічно підмонтували ці кадри нібито на підтвердження того, що люди гинуть через зачинені укриття. 

 Кадри з обстрілу авторинку в Запоріжжі, використані в пропагандистському сюжеті

Кадри з обстрілу авторинку в Запоріжжі, використані в пропагандистському сюжеті

Закадровий текст озвучено українською, проте характерна інтонація начитки, а також неякісний переклад  дозволяють припустити, що його згенеровано за допомогою штучного інтелекту. 

Насправді ж ніякої інформації, крім російських джерел, щодо борделів у запорізьких бомбосховищах немає. Як повідомляв очільник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров, станом на лютий 2024 року 82% укриттів та сховищ Запорізької області були повністю або частково готові до використання. 

Загалом у місті Запоріжжі та в інших підконтрольних уряду України населених пунктах області облаштовано понад 1 300 таких об’єктів. 

Нескінченні атомні фейки та ядрена брехня

Росіяни створюють реальну ядерну загрозу перебуванням своїх військ та важкої техніки на Запорізькій атомній електростанції, за адресою якої навіть зареєстрували військову частину Росгвардії.  При цьому вони продовжують розповсюджувати брехню щодо ситуації навколо цього об’єкту. Чергова маніпуляція стосується Постанови Кабміну України від 16 серпня 2024 р. №936 щодо забезпечення населення засобами індивідуального захисту органів дихання від отруйних речовин.

“Кабмін України постановив видати всім громадянам протигази на випадок ядерного вибуху… У документі є нюанс — безоплатно протигази отримають тільки незайняті громадяни, решті, мабуть, пропонується купити їх заздалегідь. Чиновників засобами захисту забезпечать органи влади коштом держбюджету”, — пише “Реадовка”.

Насправді ж у наведеному документі вказано, що “видача населенню засобів радіаційного та хімічного захисту здійснюється безоплатно. Видані засоби поверненню не підлягають”. Придбати засоби захисту мають коштом державного та місцевого бюджетів, а також підприємств, установ та організацій. 

Черговий ядерний фейк від росіян

Черговий ядерний фейк від росіян

Водночас окупанти не забувають підкреслити: атомній безпеці загрожують саме Збройні сили України, таким чином, влаштовуючи “ядерний шантаж”. А радник Генерального директора Росенергоатома Ренат Карчаа заявив у інтерв’ю російським пропагандистам, що українці “змирилися” з тим, що ЗАЕС та в цілому регіон — це вже частина РФ. 

І це брехня.

Запорізька атомна станція, як і всі окуповані території, є частиною України. А небезпеку для ЗАЕС створюють саме російські військові. Про це вчергове заявило керівництво Енергоатому, підкресливши, що деградація станції, яка з 4 березня 2022 року перебуває під російською окупацією, поглиблюється.

“Під «управлінням» російських загарбників, які перебувають на тимчасово окупованій ЗАЕС, постійно поглиблюється деградація на всіх напрямках експлуатації. До нещодавньої пожежі, коли через недбалість або свідомий підпал повністю згоріла одна з двох наявних градирень АЕС, зараз додалась загроза втрати зовнішнього живлення станції. Відсутність у загарбників компетентного, кваліфікованого та ліцензованого персоналу та перетворення ЗАЕС на військову базу робить неможливою безаварійну експлуатацію станції”, — сказано у зверненні Енергоатома.

“Артрит останньої стадії”

Фейки щодо мобілізації в прифронтовому Запоріжжі залишаються однією з улюблених тем для російських ЗМІ. У серпні пропагандисти розповсюджували відео, на якому чоловік у військовій формі веде іншого, який, схоже, перебуває у стані алкогольного сп’яніння. 

“У Запоріжжя поліцаї ТЦК викрадають людей. Навіть з адвокатом не дають розмовляти. Тобто ТЦК гірше за в’язницю. Хоча, чого можна очікувати від концтабору? ВЛК чоловік пройшов за кілька хвилин. Сам практично не на ходу. Артрит якоїсь останньої стадії”, — пише Telegram-канал “На самом деле в Запорожье”.

Російський фейк про мобілізацію в Запоріжжі

Російський фейк про мобілізацію в Запоріжжі

Ніяких доказів щодо того, що на відео працівник ТЦК, а чоловіка, якого вели попід руки, надалі доставлено на військово-лікарську комісію, пропагандисти не наводять.

Разом з тим, для розповсюдження наративів про нібито викрадення людей та відправку їх на фронт, попри стан здоров’я, росіяни використовують і військовополонених. 

В Telegram розповсюджують відео, на якому український полонений повідомив, що його нібито відправили до навчального центру, попри незадовільний стан здоров’я. Ба більше, відправили служити разом з ним і адвокатів, які намагалися його захистити. Всі чудово розуміють, що свідчення людини, взятої в полон, не можуть бути доказом, адже ворог  погрожує та знущається, щоб їх отримати, тож бачимо чергову брехню від окупантів.