Vodafone, «Эпицентр», «Чумак» и другие. Стало известно, кому российские оккупанты передали украденные в Херсонской области активы

Расследования
Чумак
ЧАО «Чумак» Фото: inventure.com.ua

Сорок пять собственных объектов недвижимости и имущественных комплексов захвачены и переданы в управление российским компаниям и незаконно созданным на ВОТ юрлицам. Доказательством этого преступления являются документы по переписке оккупационной администрации РФ в Херсонской области, которые ЦЖР предоставила украинское хакерское сообщество KibOrg.

Документи датовані періодом до осені 2023 року, однак вони актуальні і насьогодні. Оскільки, по-перше, є доказами уже вчинених РФ воєнних злочинів із незаконної експропріації цивільного майна на ТОТ Херсонської області, а, по-друге, ці злочини тривають: жоден із об’єктів, що фігурують у документах, не повернений законним власникам і продовжує використовуватись російськими компаніями чи організаціями, визначеними «губернатором» Володимиром Сальдо та окупаційним урядом РФ. 

ЦЖР публікує в цій статті один з отриманих від проекту журналістів та ІТ-фахівців  KibOrg  документів — довідку так званого «міністерства майнових та земельних відносин» з переліком віджатих у законних власників та переданих в розпорядження/управління майнових комплексів і об’єктів нерухомості на ТОТ Херсонщини. Цю довідку в.о. «міністра» Єлєна Пєкова надіслала 24 жовтня 2023 року гауляйтеру Сальдові, який своєю чергою отримав запит від головного контрольного управління президента РФ.

перелік віджатого-переданого

Перелік об’єктів цивільного майна у Херсонській області, незаконно експропрійованих окупаційним урядом РФ і переданих російським компаніям та організаціям. Фото: KibOrg 

Майновий комплекс мобільного оператора зв’язку «Vodafone» (ПрАТ «ВФ Україна) на Херсонщині в червні 2022 року окупанти передали ТОВ «К-Телеком» — російській компанії мобільного зв’язку, спеціально створеній для обслуговування абонентів у Криму  після його незаконної анексії в 2014 році. Російська Державна комісія з радіочастот незаконно виділила їй частоти в окупованому Криму, на яких працювала компанія «МТС-Україна» . 

Майновий комплекс мобільного оператора зв’язку «Lifecell» (ТОВ «Лайфселл») на Херсонщині окупанти в листопаді 2022 року передали так званому державному підприємству «ДНР» «Республиканский оператор связи». Останнє також відоме мешканцям окупованих територій під назвою «Феникс»: саме йому росіяни передали крадені потужності українських мобільних операторів «Київстар» і «Lifecell» у Донецькій області.

Аптечні мережі ТОВ «Авіс-Фарм» передані ТОВ «Ренессанс Фарма», зареєстрована у жовтні 2021 року в місті Митищі Московської області. За даними російського держреєстру, її директором і засновником є  Нєлюбов Іґорь Юрьєвіч. За інформацією окупаційних пабліків, станом на грудень 2022 року мережа «Ренессанс Фарма» на Херсонщині налічувала сім аптек у Генічеську, Риковому, Голій Пристані і Скадовську. 

Цьому ж ТОВ «Ренессанс Фарма» росіяни передали будівлі і приміщення херсонського ТОВ «ВКФ «Медпрепарати».

Комунальні аптеки Херсона і Херсонської області росіяни у вересні 2022 року передали ТОВ «Вильям Пай». Ця фірма зареєструвана в російській юрисдикції у липні 2023 року, з юрадресою в Голій Пристані. Його директоркою є Ковальова Тетяна Михайлівна. Саме так звати дружину ліквідованого в серпні 2022 року   Олексія Ковальова, зрадника і колишнього народного депутата від партії «Слуга народу» , який добровільно обійняв посаду «віце-прем’єра з аграрної політики» окупаційного уряду РФ на Херсонщині.  Ковальова є директоркою ще однієї аптечної фірми — «Докфарм-мед» в окупованому Сімферополі, співзасновницею обох є росіянка Дарья Бородіна.

У листопаді 2023 року  Тетяна Ковальова звернулась до окупаційного губернатора Херсонщини Володимира Сальда з проханням передати ТОВ «Вильям Пай» ще 22 аптеки на лівобережній частині  Херсонщини, посилаючись на «постійні звернення громадян і керівників місцевих адміністрацій» . Цього разу апетити ТОВ «Вильям Пай» виросли до шести аптек у Новотроїцькій громаді, двох у Каланчацькій, восьми у Генічеській, по одній у Асканія-Новій, Великокопанівській і Бехтерській, трьох у Скадовській громадах області.

 

Лист Тетяни Ковальової до «губернатора» Володимира Сальда про передачу ТОВ «Вильям Пай» віджатих аптек. Фото документа надане ЦЖР спільнотою KibOrg

З родиною екс-нардепа зрадника Олексія Ковальова пов’язаний й інший незаконний переділ чужої власності. Майно ПАТ «Укрнафта» в селі Чулаківка Скадовського району на вулиці Жовтневій, 21 окупанти передали ТОВ «Е-Нефть» — російському клону українського ТОВ «Е-Нефть». Зараз його директором є Ковальов Іван Кирилович, 1 жовтня 1953 р. н.,  а засновником вказаний Трухан Володимир Юрійович. 

Батько Олексія Ковальова – 71-річний Іван Ковальов є директором і власником незаконно зареєстрованих на Херсонщині російських компаній «Неонт ЛТД» , «ЛК-Агро» , «Грин-Груп» , «ДСД-Трейд» , а також керівником  і співвласником фермерського господарства «Югер» .

Будівлі і приміщення херсонського ТОВ «Система аптек «Крок» росіяни передали ТОВ «Урм-Фарм». Це підприємство в 2020 році зареєстрували в окупованому Донецьку. Директоркою «Урм-Фарм» є Малюк Ксенія Валеріївна, а засновницею – Мамаєва Лілія Леонідівна, дружина Сергія Мамаєва, посіпаки кримського колаборанта Бориса Файнгольда, впливого радника Сальда  Про звʼязки цих зрадників і отримані ними бонуси від крадіжки елеваторів, зерна  та іншого майна аграрних підприємств читайте в розслідуванні «Дерибан іменем Сальда.

Херсонське майно ПП «Інтер-Склад» на вулиці 23 Східній, 31 окупанти передали ТОВ «Лидер Мотор Юг». Судячи з усього, мається на увазі ТОВ «Лидер Моторс Юг», незаконно зареєстрований загарбниками в місті Мелітополь Запорізької області. Гендиректор останнього — Тимчук Олег Миколайович, засновник — Смага Микола Олександрович. 

Херсонський завод «Danone» (ТОВ «Данон-Дніпро») росіяни 21 липня 2022 року передали на рік ТОВ «Эдельвейс», розкрити власників  якого наразі не вдалося — в документі не вказаний ідентифікаційний код, а назва дуже поширена.  В місцевих пабліках свого часу обурювалися, що призначена окупаційним урядом «тимчасова адміністрація» розграбувала цей завод замість того, щоб роздати його продукцію людям. Нагадаємо, що минулого року росіяни віджали АТ «Данон Россия» (володіє 17 заводами), а новим керівником призначили Якуба Закрієва, віце-прем’єра Чечні і племінника Рамзана Кадирова.

Майно автозаправочних станцій у селищі Новоолексіївка Генічеського району окупанти в серпні 2022 року передали ТОВ «Импост». За інформацією з окупаційних пабліків, керівником ТОВ «Импост» є Енвер Алієв. Загарбники дякували Алієва за надання пального російським військовим, які перебувають на Кінбурнській косі, а також за допомогу мешканцям Курської області РФ. 

Енвер Алієв привозив допомогу російським загарбникам на Кінбурнську косу, червень 2024 року. Скріншот відео з окупаційних пабліків

Енвер Алієв привозив допомогу російським загарбникам на Кінбурнську косу, червень 2024 року. Скріншот відео з окупаційних пабліків

Херсонським майном ТОВ «Епіцентр К» і ТОВ «Нова лінія 1» до звільнення Херсона встигло скористатися ТОВ «Стройцентр» з Луганська. Ця ж компанія здійснює торгівлю у захоплених супермаркетах «Епіцентр» у Луганську і Мелітополі. Керівником ТОВ «Стройцентр» є Якубовський Олександр Леонідович, бізнес-партнер Костянтина Королевського, рідного брата колишньої народної депутатки України Наталії Королевської, яка з лютого 2023 року перебуває у розшуку. Як писав ЦЖР, Якубовський є співзасновником російської компанії «ЮБС», зареєстрованої в Криму.  

Майно новокаховського заводу газобетонних блоків ТОВ «ПБГ «Ковальська» окупанти в серпні 2022 року передали ТОВ «ПромИнтерКрым». Відшукати дані цієї компанії в російських реєстрах не вдалося.

Завод газобетонних блоків під назвою «Енерджи Продакт» створили в Новій Каховці в 2013 році. Він є четвертим найбільшим виробником газобетону в Україні, його потужності становлять 530 тисяч кубометрів газобетону на рік. 

Майно ТОВ «Каховка Протеїн Агро» росіяни незаконно передали в серпні 2022 року кримському  ТОВ «Дружба народов Крым», зареєстрованому у тому ж селі Петрівка, що і ТОВ «Дружба народів «,  яку у 2017 році український мільярдер Юрій Косюк продав росіянам.  Керівником компанії вказаний Віктор Головко, а засновницею   Віктор Олександрович, засновницею  – Євгенія Нефідова. 

Ці ж росіяни є керівником і засновницею ТОВ «Олива Групп», якому передали майновий комплекс ПрАТ «Чумак» у Каховці. Цю фірму окупанти спочатку зареєстрували в Сімферополі АР Крим, а в жовтні 2023 року перереєстрували в селі Ясне Мелітопольського району Запорізької області. Втім, відновити роботу захопленого «Чумака» росіянам так і не вдалося.

Цьому ж кримському «підприємству» в строк до 17 серпня 2025 року передали захоплену каховську філію ТОВ «АТ «Каргілл» разом із олійноекстракційним заводом. Останній входить до топ-десятки заводів-виробників нерафінованої соняшникової олії з переробною потужністю понад 500 тисяч тонн соняшникового насіння на рік. Виробляє близько 200 тисяч тонн шроту на рік. 

ТОВ «АТ «Каргілл» — дочірня компанія американської корпорації Cargill, один із найбільших в Україні зернотрейдерів. 

Каховська філія ТОВ «АТ Каргілл» (Каховський олійноекстракційний завод) Фото: wikimapia.org

Каховська філія ТОВ «АТ Каргілл» (Каховський олійноекстракційний завод) Фото: wikimapia.org

Майно ПАТ «Укрнафта» в селі Чулаківка Скадовського району на вулиці Жовтневій, 21 окупанти передали ТОВ «Е-Нефть». За цією ж адресою зареєстроване українське ТОВ «Е-Нефть». У січні 2023 року його незаконно зареєстрували в російському реєстрі. Зараз його директором є Ковальов Іван Кирилович, а засновником вказаний Трухан Володимир Юрійович. 

Майнові права і комплекси ТОВ «ІДС-Україна» в місті Гола Пристань Скадовського району росіяни передали ТОВ «Эверест», зареєстрованому в Генічеську. Директором і співзасновником останнього є сімферополець Войцехович Костянтин Геннадійович. Цьому ж незаконно створеному підприємству окупанти також передали елеватор у селі Рівне Генічеської громади.  

На початку 2023 року окупанти просили передати ТОВ « Еверест» також десять «заброшенных бесхозяйственных» фермерських господарств, половина з яких – власність Ірини Барах, дружини колишнього головного військового прокурора Анатолія Матіоса.

Незаконно створеному підприємству «Херсонский морской торговый порт» росіяни передали Кардашинський піщаний кар’єр у Скадовському районі, ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів», майно Херсонського суднобудівного заводу, цілісний майновий комплекс ТОВ «Алькон Агро» в Голій Пристані, майно ПрАТ «Дніпровський термінал», крадені плавзасоби, причали портових операторів ТОВ «Агро-Транзит-Сервіс», майнові комплекси ТОВ «Еліта Дніпра» і ТОВ «Тукуруй» у Херсоні на Острівському шосе, 1. Останнє помилково у окупантів назване ТОВ «Кукуруй» . 

З початку окупації Херсонщини «Херсонским морским торговым портом» керував колаборант Андрій Харитонов. В серпні 2024 року на посаді «директора» його замінив росіянин із Самарської області Станотін Вячєслав Анатолійович.

Майно ТОВ «Херсон-Холод» росіяни передали підприємцю Федіну Юрію Сергійовичу. В російському реєстрі є такий підприємець, зареєстрований в місті Бахчисарай АР Крим.

Майновий комплекс ТОВ «Техноторг» у Херсоні росіяни передали незаконному підприємству з такою ж назвою – ТОВ «Техноторг». 

Майновий комплекс херсонського ТОВ «КСМ «Сиол» з гуртової торгівлі деталями для автотранспортних засобів росіяни передали ТОВ «Частная инвестиционная компания». Однак даних щодо такої компанії в російських реєстрах знайти не вдалось, а два російські підприємства з подібною назвою ліквідували ще в 2019 році.

Майно, розташоване в Новій Каховці на вулиці Індустріальна, 37, якої судячи з усього не існує, росіяни передали ТОВ «Старбудпроект», зареєстрованому в місті Старобільськ Луганської області. Втім, окупанти ніколи не зважали на неправильно вказані адреси або назви підприємств.

Майно, розташоване в Новій Каховці на вулиці Індустріальна, 37, якої судячи з усього не існує, росіяни передали ТОВ «Старбудпроект», зареєстрованому в місті Старобільськ Луганської області. Втім, окупанти ніколи не зважали на неправильно вказані адреси або назви підприємств.

Зліва направо: Ігор Булюк та Віктор Булюк, колаборанти. 2021 Фото: khersonci.com.ua 

Зліва направо: Ігор Булюк та Віктор Булюк, колаборанти. 2021 Фото: khersonci.com.ua

Фермерське господарство «Аделаїда» з села Чулаківка Скадовського району росіяни передали ТОВ «Сервис Мясо», підконтрольному родині зрадників Булюків. Керівником і засновником незаконно створеного підприємства є Кугут Максим Васильович, посіпака Булюків. Кугут був разом із 29-річним Віктором Булюком, сином Віталія Булюка, співзасновником ГО «Розвиток Скадовського краю» , створеної в Скадовську в 2017 році. 

До родини Булюків мають відношення й інші роздерибарені підприємства. Майновий комплекс ТОВ «Рис Україна» з селища Каланчак Скадовського району окупанти передали підконтрольному їм ТОВ «Таврические свиньи». А майно ТОВ «Оптимусагро Трейд» і ТОВ «Новоолексіївський елеватор» передали ТОВ «Б-Агро», засновником якого є все той же Віктор Булюк.

Захоплений гостьовий дім «МіЛіСа» в селі Генічеська Гірка Генічеського району окупанти передали підрозділу МРЭО ГИБДД окупаційного міністерства внутрішніх справ Херсонщини «на праві безоплатного користування».

Захоплений пансіонат “МіЛіСа” в Генічеській Гірці Фото з соцмереж

Захоплений пансіонат «МіЛіСа» в Генічеській Гірці Фото з соцмереж

Майнові комплекси захоплених ТОВ «Тройка» і ПП «Каховська броварня», як і писав ЦЖР, 30 травня 2023 року росіяни передали ТОВ «Херсонские напитки №1» з Феодосії АР Крим. Це була третя спроба змінити керманичів каховських підприємств. Захоплене ТОВ «Тройка» працює досі і випускає напої під незаконно привласненою окупантами торговою маркою «Каховка» . Пляшка з краденою мінеральною водою «Каховка» стояла на столі біля керівника РФ Владіміра Путіна під час його незаконного візиту на Херсонщині в квітні 2023 року, коли він зустрічався з командуванням угруповання окупаційних військ «Днепр» на Арабатській стрілці. 

Нерухоме майно в Скадовську на вул. Сергіївській, 10 окупанти передали російському ТОВ «ЦМРБанк». Цей банківський холдинг має досвід роботи в окупованій Росією Абхазії і Криму.

Будівлі захоплених у курортному селі Генічеська Гірка бази відпочинку «Ялинки» (вул. Набережна, 54) і оздоровчого дитячого закладу імені Іллі Кулика (вул. Набережна, 57) росіяни передали окупаційній військовій комендатурі. 

У  березні 2024 року інший відомий зрадник Сейтумер Німетуллаєв незаконно зареєстрував на своє ім’я крадений оздоровчий заклад імені Іллі Кулика. 

База відпочинку Ялинки в Генічеській Гірці. Фото з відкритих джерел

База відпочинку Ялинки в Генічеській Гірці. Фото з відкритих джерел

Нерухоме майно в Генічеську на вулиці Монастирська, 45 і в селищі Новотроїцьке Генічеського району на вул. Суворова, 11 росіяни в липні 2023 року передали незаконному «Главному бюро медико-социальной экспертизы по Херсонской области»

Майновий комплекс Генічеського молокозаводу передали ТОВ «Народный амбар», яке зареєстроване в Керчі АР Крим, директор і засновник – Якубо Олексій Дмитрович.

П’ять нежитлових приміщень у Генічеській Гірці на вулиці Набережна, 33-а окупанти передали незаконному міністерству внутрішніх справ Херсонщини. Відомо, що за цією адресою знаходиться будівля місцевого фельдшерського пункту. 

Рухоме майно, що знаходилося в Генічеській Гірці, на вулиці Набережна, 42 окупанти передали захопленому підприємству «Асканийское», розташованому в селі Тавричанка Каховського району. За цією адресою в Генгірці розташований пансіонат «Прибій». 

Судячи з усього, крадене майно не допомогло краденому «Асканійському» . На підприємстві зараз масово забивають корів і овець, скорочують працівників і урізають зарплати. Факт знищення «Асканійського» підтверджують і окупаційні пабліки, і законне керівництво дослідного господарства.

«Будівлі на лівобережжі», адреси яких не вказані, окупанти передали незаконній Службі зайнятості. Можна припустити, що йдеться про будівлі української Державної служби зайнятості на тимчасово окупованій частині Херсонщини. 

Будівлі-споруди в Генічеську на Набережній, 2, а також захоплений майновий комплекс ПрАТ «Завод крупних електричних машин» у Новій Каховці окупанти передали до 6 липня 2024 року незаконно створеному підприємству «Паллада». Наприкінці серпня 2024 року окупанти заявили, що збираються відновити роботу цього підприємства і тим самим «відродити багату спадщину Совєтського Союза». 

Незаконне підприємство «Паллада» очолив колаборант Геннадій Компанієць. 8 липня 2024 року Херсонський міський суд заочно визнав його винним у пособництві державі-агресору і виніс йому вирок – 12 років позбавлення волі.