«Конкурс» гауляйтеров, россияне продолжают окапываться в Крыму и Лакийчук о ядерном блефе Путина: обзор событий через неделю

Юг
Коллаж: investigator.org.ua

Обзор важнейших новостей за неделю, 23 – 29 сентября 2024 года, на временно оккупированных российскими войсками территориях Херсонской, Запорожской областей Украины и Крыма.

Огляд найважливіших новин за тиждень, 9 – 15 вересня 2024 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України та Криму.

Херсонська область

Голів трьох російських окупаційних адміністрацій Херсонської області вже в цьому році обиратимуть за новою процедурою в декілька етапів. Перший з них уже на початку листопада проведуть для тимчасово окупованих Олешківської міської і Іванівської селищної громад. Ще має відбутися перший етап «конкурсу» й у Генічеську.

***

Окупаційна адміністрація РФ на Херсонщині  в першу чергу незаконно привласнила ті елеватори, на яких зберігалась велика кількість зерна аграріїв, які вимушено покинули тимчасово окуповану територію. Однак без свого майна залишились й ті їхні колеги, які погодились на співпрацю з ворогом і зареєстрували свої аграрні підприємства в російській юрисдикції. 

***

Великоолександрівський районний суд 18 вересня визнав Олену Каменєву, мешканку села Костирка на Херсонщині винною в колабораційній діяльності. За добровільну участь у проведенні незаконного референдуму в 2022 році, за яку жінка отримала 40 тисяч рублів, її відправили за ґрати на шість років, без конфіскації майна.

***

77-річний лікар-зрадник із Херсона Володимир Харлан, який став депутатом окупаційної «ради депутатів» від путінської «Единой России» та керівником незаконної лікарні в Олешках, отримав поранення при спробі його ліквідації, але вижив. За інформацією Андрія Алексєєнка, глави окупаційного уряду РФ на ТОТ Херсонщини, дружина Харлана нібито загинула, а його водій отримав поранення.

***

44-річна Катерина Аширова, яка добровільно очолила незаконно створений окупаційний Центр культури та дозвілля селища Новотроїцьке на Херсонщині заочно визнана винною в колабораційній діяльності. 19 вересня Херсонський міський суд виніс їй максимальний вирок за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

***

39-річна Жаміла Запускалова отримала від СБУ заочну підозру в колабораційній діяльності. Вона стала депутаткою незаконного «совета депутатов» у Каланчаку Скадовського району і очолила там фракцію путінської «Единой России», а також одну з постійних «депутатських» комісій. Жаміла – дружина іншого відомого посібника окупантів, нового «міністра» туризму Херсонщини Сєргєя Запускалова.

***

Державне бюро розслідувань заочно повідомило про підозри в дезертирстві трьом прикордонникам, які втекли 24 лютого 2022 року з місця несення служби на Херсонщині: 27-річному Богдану Хмельницькому, 24-річному Андрію Саніну і 41-річному Руслану Александрову. Двоє останніх зараз проживають на тимчасово окупованій території.

***

53-річний колаборант Володимир Домбровський, законно обраний депутат Каховської районної ради від «ОПЗЖ», звукорежисер і відомий у Чаплинці фотограф усіх місцевих свят, 25 вересня очолив незаконний «совет депутатов» Чаплинської селищної громади на ТОТ Херсонщини. Його попередника на цій посаді, 43-річного росіянина Максіма Ровєнского звільнили через конфлікт з керівництвом місцевої окупаційної адміністрації.

Володимир Домбровський, колаборант. Фото: скріншот відео окупаційних ЗМІ

28-річний Леонід Шах, будучи старшим інспектором Снігурівської виправної колонії №5 Миколаївської області, перейшов на бік ворога і став заступником начальника одного з відділів окупаційного Херсонського слідчого ізолятора №1. За скоєний злочин 20 вересня Малиновський районний суд Одеси заочно визнав його винним у колабораційній діяльності.

***

57-річний Ілля Карло, який воює на боці російських загарбників, отримав заочну підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням у Харківській області. В разі затримання йому світить від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.

Ілля Карло праворуч, 2014 рік. Фото: myrotvorets.center

Ілля Карло праворуч, 2014 рік. Фото: myrotvorets.center

Херсонський міський суд заочно визнав винним у колабораційній діяльності 58-річного херсонця, російського пропагандиста Геннадія Шелестенка. Він займався інформаційною діяльністю у співпраці з державою-агресором і її окупаційною адміністрацією.

***

За даними мешканців Скадовського району, підтверджених супутниковими знімками, влітку 2024 року росіяни влаштували військове стрільбище поблизу колись курортного, а нині тимчасово окупованого РФ селища Хорли в Скадовському районі Херсонської області.

***

44-річна Ліна Мацак і 43-річна Альона Тютіна з села Чорнобаївка Херсонського району Херсонщини підозрюються в роздачі агітації російських окупантів у 2022 році. За скоєний злочин їм світить від 10 до 12 років позбавлення волі і конфіскація майна.

***

Національна поліція України заочно повідомила підозри в колабораційній діяльності двом поплічницям окупантів «першої хвилі» з Каховки: 61-річній Ользі Ведмедовській і 60-річній Олені Філіпчук, матері місцевого гауляйтера. Про їхні злочини неодноразово писали кореспонденти ЦЖР.

***

48-річна Еліна Чеверноженко отримала російський паспорт і незаконно зареєструвалася підприємницею у окупантів. Після того вона постачала автозапчастини представникам окупаційної влади. За цей злочин СБУ заочно повідомила їй підозру в колабораційній діяльності.

Запорізька область

Центр журналістських розслідувань детально, наскільки це можливо, розбирає логістику російської окупаційної армії, яку вона невпинно розбудовує, покращує і захищає  по всьому півдню України: залізницю в Приазов’ї, автомобільні шляхи – на Херсонщині. 

***

2022-го росіяни серед іншого знищили в Маріуполі залізничний вокзал та всю інфраструктуру, а півтора  місяця тому урочисто його  відкрили, до кінця не прибравши розстріляні та спалені вагони. Окупанти обіцяли запустити пасажирські потяги на Росію, але єдина електричка не доходить навіть до Донецька. Водночас, перша ділянка нової залізниці з Ростова на окупований південь України вже працює на військову логістику ворога, як і автомобільні дороги війни.

АР Крим та м.Севастополь

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальні акти щодо двох кримських чиновників: «директора Департаменту транспорту та розвитку дорожньо-транспортної інфраструктури м. Севастополя» та «заступника голови адміністрації Феодосії – головного архітектора міста». За інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про 44-річного Таматаєва Станіслава Вʼячеславовича та 48-річного Бірюка Пилипа Олександровича. 

***

Солом’янський районний суд Києва визнав винними у державній зраді і несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних електронних комунікаційних мереж колишніх співробітників СБУ з Криму Олександра Склянка і Миколу Черних. Вони в 2014 році перейшли на службу до ФСБ РФ і в складі хакерського угруповання «ARMAGEDON» здійснили понад п’ять тисяч кібератак на державні органи та об’єкти критичної інфраструктури України. 

Державне бюро розслідувань заочно повідомило про підозру в дезертирстві 24-річному Олегу Шевчуку, українському військовослужбовцю, мешканцю селища Каланчак на Херсонщині. Восени 2023 року він не повернувся на військову службу з щорічної відпустки, яку проводив у Німеччині.

***

За процесуального керівництва Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомлено про підозру капітану морського судна USKO MFU  (IMO: 7919781) під прапором Камеруну, яке незаконно заходило в закриті порти Криму і вивозило агропродукцію.  Раніше це судно було арештовано на Дунаї.

***

Дарницький районний суд Києва оголосив вирок «судді» незаконно створеного росіянами «Керченського міського суду Республіки Крим», яка виносила незаконні рішення про позбавлення громадян України права на земельні ділянки. За державну зраду та колабораційну діяльність її засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

Соломʼянський районний суд Києва заочно засудив до 8 років позбавлення волі Даніла Стадніка, так званого заступника «міністра труда та соціального захисту Республіки Крим» за колабораційну діяльність.

***

Російські окупанти не припиняють облаштовувати інженерно-фортифікаційні споруди в Євпаторійському регіоні та на південно-західному узбережжі Кримського півострова. Про це повідомляють читачі Центру журналістських розслідувань, моніторингові групи і підтверджують супутникові знімки.

***

Дніпровський районний суд Києва заочно визнав 48-річного Едуарда Пікулу, колишнього суддю Джанкойського міськрайонного суду АР Крим винним у державній зраді. Він очолив незаконно створений російськими окупантами «Джанкойский районный суд» і виносив протиправні рішення проти активістів кримськотатарського національного руху.

***

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 26 вересня 2024 року.

Скандальні заяви Дональда Трампа, наскільки серйозні ядерні погрози Владіміра Путіна, гострі вимоги до влади в Україні вирішити питання справедливої мобілізації, демобілізації та ротацій особового складу. Розбираємо в інтервʼю з Павлом Лакійчуком, керівником безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

***

Херсонський кореспондент ЦЖР Петро Коберник зустрівся з колишніми засудженими-новобранцями підрозділу «Шквал» 35-ї бригади морської піхоти.

***

Залізні дороги війни. Що вже побудувала Росія на сході та півдні, щоб покращити свою військову логістику. Блог Сергія Старушка.