Эпидемия в Херсоне, ремонт отремонтированного и форсирования Днепра. Подборка российских фейков о юге Украины за июнь

Юг
Коллаж: investigator.org.ua

Кончается первый месяц лета, но не заканчивается вдохновение у российских пропагандистов. На этот раз они не стали мелочиться и придумали целую смертельную эпидемию в Херсоне, о которой, правда, большинство херсонцев даже не подозревало. Еще россияне традиционно врали об «отстройке» оккупированных ими территорий, «зверствах ВСУ» и форсировании Днепра с помощью краденых у украинских аграриев китайских дронов. Об этих фейках подробнее Вы узнаете из нашего материала.

Холера в Херсоні

У червні російські ЗМІ створили, мабуть, наймасштабніший фейк за останній час. За словами пропагандистів, на початку місяця на правобережжі Херсонщини почалась епідемія черевного тифу, яка згодом перетворилась на глобальний спалах холери. Це вірусне захворювання нібито розповсюджується серед містян з блискавичною швидкістю, а понад 20 херсонців від тієї ж таки холери навіть встигли померти. 

Після цих безглуздих заяв окупантів події розвивались, як у голлівудській комедії. Одразу в кількох регіонах Росії пройшли навчання щодо протидії інфекційним захворюванням, а в Криму радісно заявили, що заражена холерою вода з Херсона, після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС до них не потрапить. На лівобережжі Херсонщини Роспотребнадзор створив спеціальну “антиепідеміологічну бригаду медиків, обладнану новітньою апаратурою”, яку, щоправда, ніхто не бачив. Згодом на Кубані, за інформацією кількох місцевих Телеграм-каналів, виявили перші випадки “херсонської холери”, проте згодом інформація, як це не дивно, не підтвердилась. 

Не в змозі зупинитись, росіяни розкручували тему далі. За їхніми словами, РФ звернулась до Всесвітньої організації охорони здоров’я з запитом щодо епідемії в Херсоні. Російські журналісти навіть нібито отримали коментар з цього приводу у “Офіційного представника Європейського бюро ВООЗ Бану Бхатнагара”. Така людина справді працює в зазначеній організації, ось тільки займається пан Бхатнагар зв’язками з громадськістю, тобто коментувати епідеміологічну ситуацію не є його профілем. У ВООЗ на запит росіян відповіли, що ніякої холери в Херсоні не бачили останні років 50, після чого пропагандисти звинуватили організацію у брехні та співпраці з “київським режимом”. 

Заголовки російських ЗМІ про холеру в Херсоні

Ну і звичайно, як Ви гадаєте, кого росіяни зробили винним в цьому уявному спалаху холери? Звісно ж, американців!  Віцеспікерка Державної Думи РФ Ірина Ярова повідомила, що уявна епідемія пов’язана з біологічними дослідами Пентагону над військовими та цивільними українцями. “Ні для кого не є секретом, що в Україні працюють американські біологічні лабораторії. Про це багаторазово повідомлялося. Тому мене особисто не дивує конспірологічна версія про те, що американці зі своєї лабораторії підкинули генетично модифіковану холеру у воду, щоб отруїти російських солдатів, але помилилися адресою і отруїли не тих, кого планували”, — пише одне з російських видань. 

Також росіяни аргументують можливість поширення інфекційних захворювань правобережжям Херсонщини антисанітарією та відсутністю стабільного водопостачання. Ось тільки в переважній більшості громад регіону такої проблеми немає. Навіть у Херсоні, який окупанти обстрілюють безперестанно, у більшості районів вода постачається цілодобово. Інша справа — окуповані території області. Тут і справді жителі скаржаться на пусті водогони. Наприклад, у селищі Новотроїцьке є люди, які вже понад місяць живуть без централізованого водопостачання, а призначена росіянами місцева влада аргументує кризу “плановими роботами”. Така ситуація здатна справді викликати спалах згаданої холери. Ба більше, знаючи, як російська пропаганда полюбляє працювати на випередження та віддзеркалювати реальну ситуацію на обох берегах Дніпра, — епідемія, вірогідно, може розпочатись саме тут. 

Щодо офіційної версії української сторони — вона зрозуміла та однозначна. Те, що російська писанина є фейком, підтвердила головна лікарка Херсонської обласної інфекційної лікарні Олена Тимошенко за запитом наших журналістів. “За останні 20 років холери у Херсонській області не було. І ніяких передумов для спалаху інфекції наразі немає. Ситуація стабільна та контрольована”, — зазначила вона. 

Чудовий врожай на висохлій землі

Колаборант Володимир Сальдо зустрівся в Кремлі з російським диктатором Путіним і, серед іншого, похвалився великим цьогорічним врожаєм у херсонських аграріїв. Зрадник, певно, забув, що ще місяць тому заявляв про те, що після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС врожайність в області знизиться на 30-50% у порівнянні з тогорічною.

“Морози по нас не вдарили, тому посіви всі збереглися. У загальний кошик Росії ми додамо досить великий урожай”, – зазначив Сальдо.

“Губернатор”, втім, змушений був визнати проблеми в сільському господарстві, які, однак, не здатні “затьмарити перемоги”.

“Води не вистачає. Була б вода, врожайність була б більшою. А так, дякувати Богу, 1243 комбайни вже зараз розпочали роботу, майже 2300 автомобілів, ще 1300 тракторів займаються роботою, їх велика кількість”, – поскаржився Путіну херсонський зрадник.

 Сальдо на зустрічі з Путіним розповідає про “чудовий врожай”

Сальдо на зустрічі з Путіним розповідає про “чудовий врожай”

Тим часом аграрії, які погодились співпрацювати з росіянами на лівобережжі Херсонської області, розлючені тим, що їхні поля просто “горять”. За рік після підриву окупантами дамби Каховської ГЕС, вони так і не спромоглись запропонувати місцевим фермерам альтернативу дніпровській воді. Своєю чергою, сільгоспвиробники вимагають від росіян якнайшвидше розвʼязати цю проблему.

“У відповідь на критичний виклик, кинутий посухою сільському господарству Херсонщини, Народний фронт організував у Чаплинці екстрену зустріч-консультацію. Ініціаторами діалогу виступили самі аграрії – група з 50 фермерів звернулася за допомогою у розвʼязанні гострої проблеми поливу сільськогосподарських культур”, – йдеться у повідомленні росіян.

Тимчасовий вихід із ситуації окупанти  вбачають у розробці нових артезіанських свердловин. Це мало чим допоможе, адже в регіоні також падає і рівень ґрунтових вод.

Зазначимо, що на початку травня 2024 року Сальдо розповів російським журналістам, що врожай 2024 року буде меншим, ніж у 2023 році: показники овочевих культур знизяться на 30%, озимої пшениці – на 25%. Загалом так зване “міністерство сільського господарства Херсонської області” попередньо прогнозує, що загальний недобір цьогорічного врожаю в порівнянні з минулим роком буде складати від 30 до 50%.

Форсування Дніпра… на дронах

За умов відсутності будь-яких варіантів щодо повернення під свій контроль правобережжя Херсонщини, російські пропагандисти продовжують фантазувати на тему форсування Дніпра. Тепер вони обіцяють, що десант окупантів зможе висадитись в Херсоні… прилетівши туди на дронах. Демонструються навіть і самі БпЛА, які мають транспортувати росіян через річку. Ось тільки все це більше схоже на чийсь невдалий жарт, аніж на реальну загрозу для херсонців.

“В угрупованні військ “Дніпро” розробили унікальний ударно-транспортний безпілотник “Перун”. Нова розробка на російському програмному забезпеченні може доставляти важкі вантажі, виконувати функцію розвідника, проводити пошуково-рятувальні роботи, а також закидати в тил ворога десантні групи”, – зазначають росіяни.

Заявляється, що нова “вундерваффе” є суто російською розробкою, хоча якщо придивитись, у “Перуні” можна впізнати китайський дрон DJI Agras зі зміненою камерою. Такі БпЛА до початку повномасштабного вторгнення активно використовували фермери півдня України для обробки своїх полів.

БпЛА “Перун” несе російського десантника

БпЛА “Перун” несе російського десантника

Та найкумедніше, що росіяни погрожують перелетіти на крадених китайських дронах Дніпро. “Кадри шокують: потужний і одночасно компактний квадрокоптер легко переносить в повітрі бійця і дбайливо опускає його на землю”, – коментують російські журналісти відповідне відео, на якому “Перун” підіймає у повітря на висоту трьох метрів російського військового.

Звичайно, всі чудово розуміють, що перед нами просто цирковий номер. По-перше, коштує кожен DJI Agras близько мільйона гривень, що є досить значною сумою. До того ж не відомо, чи долетять “Перуни” до правобережжя взагалі, а якщо і так, то треба сотні, якщо не тисячі БПЛА, щоб транспортувати достатню кількість російських військових. Ну і погодьтесь, таке чудо досить складно не помітити в небі, а отже такого роду десант стане легкою здобиччю для українських мобільних вогневих груп, адже швидкість і маневровість “Перуна” – мінімальні.

Ремонти відремонтованого та будівництво неіснуючого

На окупованій частині Запорізької області ремонтний бум. От тільки об’єкти для відбудови окупанти разом з місцевими посіпаками обирають вже відремонтовані — причому відремонтовані якісно і незадовго до повномасштабного вторгнення. 

Наприклад, “Ремонт кровли и фасада” мелітопольського БК залізничників анонсувала гауляйтерка Мелітополя Галина Данильченко. Щоправда, сама ж і зізналася: будівельники лише відновлять зірвану вітром покрівлю, пофарбують фасад і колони, а також приведуть до ладу проходи на даху для сантехніків та електриків. 

Початку цієї вкрай необхідної роботи пропагандисти присвятили цілий сюжет, в якому показали буквально кожну шпаринку на фасаді будівлі, капітально відремонтованої у 2020 році. Ремонт Будинку культури тоді коштував 43 млн грн. З них 20% — кошти місцевого бюджету. А близько 36 млн грн. — Європейського інвестиційного банку.

“Ремонт” БК в Мелітополі

“Ремонт” БК в Мелітополі

Схожа ситуація і з доброустроєм, який окупанти анонсували і в екопарку на головному проспекті Мелітополя. Проте цей об’єкт у 2020 році вже отримав нове життя. Тоді, за  повідомленням сайту Ріа-Мелітополь, там були встановлені лавки, приведені до ладу  зелені насадження та відреставровано стелу на вході. 

Не тільки в Мелітополі “ремонтують” нещодавно відремонтоване. У Більмаку Пологівського району росіяни звітували про відновлення та запуск першого молодіжного центру. “Ремонтні роботи велися за підтримки Республіки Марій Ел. Також шефський регіон закупив меблі та оргтехніку для центру”, — повідомили російські пропагандисти. 

Молодіжний центр окупанти розташували у “віджатому” у вірян Домі молитви. У місцевому чаті жителі обурюються, що ремонтних робіт ця споруда точно не потребувала. “Зайшли у нове приміщення, а видали, як наче провели ремонт”, “Дом молитви завжди був в порядку, а ви вори й мародери”, — пишуть жителі громади. 

А родзинкою будівельного “буму” стала розробка проєкту благоустрою набережної в селищі Якимівка Запорізької області. Для розуміння: набережної в цьому населеному пункті не існує, а навколо пересихаючої влітку річки Малий Утлюк, яка протікає Якимівкою, розташовані городи місцевих жителів та місця для випасу тварин.

Проєктом фейкового благоустрою займається головний архітектор Ярославля — так званого “шеф-регіону” Якимівки. Він констатує: упорядкувати й облаштувати йому доведеться густо заросле поле з невеликою кількістю низькорослих дерев. “Ці невеликі дерева для проєкту вкрай важливі, це максимум, на що здатна природа місцевої екосистеми”, — вважає архітектор. Хоча, чому ми одразу критикуємо? Можливо, в Ярославлі на “набережній” також пасеться худоба? 

Херсонські колаборанти натомість продовжують ставити перед собою до безглуздості амбітні плани, будуючи “на папері” чергові об’єкти нерухомості. Наприклад, так званий “губернатор” лівобережжя області Володимир Сальдо пообіцяв росіянам звести на узбережжі моря новий комплекс, площа житлової забудови якого має складати 3,7 мільйона метрів квадратних. Це, між іншим, на мільйон метрів більше, ніж сума площі всіх житлових споруд, що знаходяться на окупованій частині Херсонщини.

“Ми вже визначили 46 земельних ділянок площею 465 гектарів, де незабаром почнеться будівництво 3,7 мільйона квадратних метрів житла”, – розповів Сальдо російським журналістам.

За словами колаборанта, до розбудови Херсонщини вже прагнуть долучитись кілька російських інвесторів. Цікаво, що, за інформацією росіян, нині загальний житловий фонд лівобережжя області становить 2,7 мільйона метрів квадратних. Тобто Сальдо обіцяє побудувати більше житла, аніж є зараз на окупованих територіях. Звісно, це відвертий популізм.

Це не перше фейкове “будівництво” від росіян на лівобережжі області. Ще у грудні 2022 року було оголошено про розбудову цілого міста на Арабатській Стрілці. Тоді Сальдо заявляв, що, крім житлових комплексів, окупанти щедро обіцяють звести школи, дитячі садки, магазини і всю суміжну інфраструктуру.

Також колаборант оголосив про намір обігнати відбудову зруйнованого росіянами Маріуполя. Як підтвердження початку будівництва, Сальдо демонстрував росіянам приміщення віджатої окупантами Клініки професора Козявкіна, що відкрилась на Арабатській Стрілці задовго до початку повномасштабного вторгнення. З того часу ніяких нових об’єктів у межах “нового міста” поблизу Генічеська не з’явилось.

Фейки про мобілізацію

У червні російські фейкомети не залишили поза своєю увагою і тему мобілізації. Цього разу — мобілізації майна на потреби армії. “У Сумському управлінні МВС з’явилася скринька для доносів на сусідів із «хорошим життям» — для збору повідомлень про сім’ї з двома машинами для конфіскації на користь армії”, — пише Телеграм-канал “Вежливые и заботливые”.

 Фейк про “скриньки з доносами”

Фейк про “скриньки з доносами”

Цю брехню спростовує головний сервісний центр МВС. “Встановлювати таку скриньку не мало б жодного сенсу, адже сервісні центри МВС і так є розпорядниками реєстру транспортних засобів, які перебувають у власності громадян України. Тому збирати у громадян таку інформацію немає потреби”, — спростувала начальниця управління комунікації Головного сервісного центру МВС Катерина Самітовська. 

Ще однією вказівкою на те, що це фейкове повідомлення, є використання русизму «ящик» замість українського слова «скринька».

Фабрики брехні та пропаганди на окупованій частині Запорізької області

На окупованій території Запорізької області збільшується кількість каналів розповсюдження російської пропаганди. На захоплених росіянами територіях України почало діяльність чергове пропагандистське видання “Новое. Медиа”. Зареєстроване воно Роскомнадзором у квітні 2024 року. Засновником вказана “Автономна некомерційна організація «Національний культурний центр “Действие”, зареєстрована в Москві. 

Головним редактором є Ларіса Рафаеловна Рижова (ІПН 773372971555), зареєстрована у лютому 2023 року як підприємиця в Москві. 

Рижова використовує також псевдонім Ржондовская і під ним же веде відомий прокремлівський Телеграм-канал “Дорогая хурма”. У  2023 році вона подавала заявку на отримання гранту від президентського “Фонду культурних ініціатив” РФ на виготовлення фільмів про 12 російських міст, які мають “пробуждать чувство гордости”. Підтримку не отримала. Тепер ллє пропаганду на жителів окупованих територій через сайт і Телеграм-канал “Новое.Медиа” в регіонах.