Предприятия одного владельца продают жатки SUNFLORO и в оккупированном Бердянске, и в Днепре

Юг
Колаж: investigator.org.ua
Колаж: investigator.org.ua

«РЕСУРСИНВЕСТ-2015», «ФЕРМАГРО», «ФЕРМАГРО — 2023», «САНФЛОРО ГРУПП» — все эти общества с ограниченной ответственностью объединяет общий собственник, а два из них существуют одновременно в двух юрисдикциях — украинской и российской. Предприятия-клоны производят сельхозтехнику — жатки, участвуют в сельхозвыставках и реализуют свою продукцию в двух странах. Бенефициар этого бизнеса, по информации его заместительницы в украинской компании, находится в Польше. Сам он тоже говорит, что за границей, но где – не уточняет. Наши источники утверждают, что на самом деле он находится во временно оккупированном Бердянске, откуда и управляет всеми процессами. Как понимаете, проверить мы не можем. Но это и не столь важно по сравнению с другими данными, которые мы получили в процессе расследования.

Знайомтеся –  Роман Сергійович Ісаєв, який народився, виріс і побудував бізнес з виробництва жниварок у Бердянську. Як і більша частина мешканців 50-тисячного міста, після його окупації  російськими військами Роман виїхав на підконтрольну Україні територію. Однак, якщо вірити російському державному реєстру, його повний тезка —  Ісаєв Роман Сергійович отримав російський індивідуальний податковий номер, російський паспорт, став співзасновником і директором двох російської компанії, тобто,  працює в правовому полі Російської Федерації і платить податки країні-агресору.

Товариство з обмеженою відповідальністю “ФЕРМАГРО-2023” почала своє існування в березні 23-го з пропискою у Ростові-на-Дону. Окрім Ісаєва з березня 24-го співвласниками також вказані мешканці Бердянська Юлія Ягодкіна , Олександр Науменко та Олександр Чулаков.  Попри юридичну адресу у Ростові, свою діяльність “ФЕРМАГРО-2023” розгорнула саме в Бердянську. 

Виробничий майданчик ТОВ “ФЕРМАГРО-2023” у Бердянську за адресою вул.Степана Халтуріна, 2а Фото: соцмережі

Виробничий майданчик ТОВ “ФЕРМАГРО-2023” у Бердянську за адресою вул.Степана Халтуріна, 2а Фото: соцмережі

На це вказують оголошення з вакансіями на різних інтернет-майданчиках, і реклама на білбордах і сіті-лайтах по місту, і дані із соцмереж. Оголошення з товарами підприємства зустрічаються на головних профільних російських сайтах, а стенд компанії з 27 по 30 травня 2024 був помічений у Краснодарському краї на  XXV Агропромисловій виставці «Золотая Нива — 2024» . Основна продукція в каталозі  товарів “ФЕРМАГРО-2023” – жниварка для збирання соняшника  SUNFLORO

Жниварка SUNFLORO на підприємстві у Дніпрі. 29.08.2024 р. Фото: соцмережі

Жниварка SUNFLORO на підприємстві у Дніпрі. 29.08.2024 р. Фото: соцмережі

А  це – машинобудівний завод САНФЛОРОМАШ у Дніпрі, який також збирає і продає жниварки під брендом SUNFLORO. Підприємство належить товариству з обмеженою відповідальністю  «САНФЛОРО ГРУП«, заснована  5 років тому в Бердянську, але з юридичною адресою в Харкові, а номінальною власницею компанії стала рідна сестра Романа Ісаєва – Аліна Метельченко, яка значиться бенефіціаром і сьогодні. У Дніпрі ж машинобудівний завод опинився  через повномасштабну війну. Ось що вказано на офіційному сайті підприємства:

“У травні 2022 року Санфлоромаш запустив нові виробничі потужності та зібрав ще більшу команду професіоналів у м. Дніпро. Новий майданчик дозволяє виробляти не тільки жниварки Sunfloro, що вже стали популярними, а й розробляти нові перспективні моделі жниварок, ріпакових столів, приставок для збору сої і гороху, а також візків і фронтальних навантажувачів для зерна. Компанія почала успішно працювати з клієнтами у Європі та інших країнах світу.”

Але цікаве інше. Посилання на САНФЛОРОМАШ і численні світлини продукції займають майже всю Instagram-сторінку Романа Ісаєва, а згідно українського реєстру, він власне залишається директором і головним бухгалтером «САНФЛОРО ГРУП» і, наприклад, ще 2023 року саме він подавав фінансову звітність до податкової.

Сторінки Романа Ісаєва у соцмережах. Колаж: investigator.org.ua

Сторінки Романа Ісаєва у соцмережах. Колаж: investigator.org.ua

ЦЖР зателефонував до офісу ТОВ «САНФЛОРО ГРУП» у Дніпрі:

Анастасія Хімчік – заступниця директора ТОВ “САНФЛОРО ГРУП”

Анастасія Хімчік – заступниця директора ТОВ “САНФЛОРО ГРУП”

– Мене звати Анастасія, я  – від Ісаєва Романа Сергійовича, його заступник
– А він сам не може?

 – Він зараз закордоном і зі звязком є великі проблеми. Він зможе, але не знаю, сьогодні чи не сьогодні.

 – Ага, добре. Ну тоді до вас таке питання. Мене звати Сергій Старушко,  журналіст “Центру журналістських розслідувань” і цікавить таке питання: Роман Сергійович є директором і бухгалтером підприємтсва. 

 – Ні, тільки директором.

Напевно, інформація в реєстрі застаріла. А чи знаєте ви, що під вашою торговою маркою у Бердянську тимчасово окупованому виробляють також жниварки.

 – Дивіться, така інформація поступала, щоб вас не обманути, десь на початку року. Нам скидали фото дилери наші, які знаходяться тут, в Україні. Ми виявили, що є співпадіння по кольлоу, але якщо в нас пишеться SUN – сонце, то в них SAN через букву “ей”. Є в нас припущення, що це – вихідці, тобто,  люди, які там працювали колись. 

Отже, зі слів Анастасії, із закордонням, де перебуває Ісаєв , — поганий зв’язок. Єдина з відомих закордонних  країн, з якою у нас  проблеми зі зв’язком – Російська Федерація та тимчасово окуповані нею території України.  Розбіжності в транслітерації бренду SUNFLORO, на які вказала наша співрозмовниця, дійсно є, але тільки на логотипах. Маркування  продукції  у Дніпрі та Бердянську здебільшого має і однаковий колір, і назву, і навіть той самий шрифт. Звісно, в окупації обладнання могли вкрасти росіяни з колаборантами і збирати жниварки за готовими лекалами. Але ж державний реєстр юридичних осіб свідчить, що власником компаній, які виробляють жниварки, є Роман Ісаєв!

 В російських реєстрах Роман Сергійович вказаний, як засновник, і як директор, компанії “ФЕРМАГРО-2023” і ще однієї, як клона української, “РЕСУРСІНВЕСТ – 2015”

 – Вперше про це чую. “РЕСУРСІНВЕСТ” чула від нього, що відкривали ще задовго до САНФЛОРО ГРУП, про діяльність нічого не знаю, як про ФЕРМАГРО.  

Ці компанії зареєстровані в російській юрисдикції, тож там чорним по білому написано, що Роман Сергійович є засновником.

– Знаєте, я краще спробую все таки вас з’єднати з Романом Сергійовичем.

Роман Ісаєв дійсно вийшов на зв’язок того ж дня. А точніше, тієї ж ночі. Конструктивного діалогу в переписці, що він вів до другої години ночі, не вийшло. Після першого ж питання про те, чи є він засновником російської “Фермагро-2023”,  Ісаєв демонстрував, м’яко кажучи, недружню і навіть агресивну поведінку. Тож корисної інформації, яка б підтвердила, що Роман Сергійович Ісаєв у російській і українській юрисдикціях — це різні люди,   ми не отримали.

Переписка з Романом Ісаєвим у Telegram. Колаж: investigator.org.ua 

Переписка з Романом Ісаєвим у Telegram. Колаж: investigator.org.ua

 Однак за його світлинами у соцмережах простежується географія  подорожей за останні два роки, тобто, після окупації Бердянська.

Колаж: investigator.org.ua 

Колаж: investigator.org.ua

Це Ісаєв  у Туреччині, в горах Анталії, на туристичному  маршруті під назвою “Лікійська стежка”, де, судячи зі світлин, він буває кілька разів на рік.

Наступна локація, яку вдалося ідентифікувати – за 2000 кілометрів на Схід. Ось, Роман Ісаєв на фоні водоспадів у Адигеї, що на Росії.

Колаж: investigator.org.ua 

Колаж: investigator.org.ua

Заступниця директора української компанії “Фермагро” повідомила нам,  що Ісаєв виїхав з родиною з України до Польщі на початку 2023 року. І він там дійсно був.  Ось, наприклад, він торік у травні хизувався в туалеті МакДональдза поблизу селища Втурек — передмістя Острув — Великопольського.

Роман Ісаєв

Легально перетнути на Заході державний кордон Ісаєв  міг, або як батько трьох дітей, або ж через хворобу серця, про операцію на якому він писав у своєму  сумбурному нічному монолозі.Або ж, зробив це нелегально, адже “деньгі» в нього є. Попри війну чистий прибуток САНФЛОРО ГРУП» минулого року склав понад 2 мільйони гривень, що аж у 12 разів більше за 2022 рік.

Не пасе задніх в окупації  і російська ТОВка Ісаєва  “ФЕРМАГРО-2023”, яка за неповний 2023-й наторгувала на 48,6 мільйонів рублєй, з яких чистого прибутку –  мільйон триста тисяч, або майже 15 тисяч в перерахунку на долари. Отже, грубо кажучи, минулого року Роман Ісаєв отримав сумарний дохід з обох компаній приблизно у 60 тисяч у національній валюті США.

З початку 2024 року “ФЕРМАГРО-2023” отримало у лізинг від російської ТОВ «СОБИ-ЛИЗИНГ» робота-зварювальника і  два станки –  токарний та лазерний для різки металу, на загальну суму понад 6 млн. рублів, це майже 70 тисяч доларів. 

А ще, невідома російська компанія (чи  компанії), які засекретили свої дані на російських федеральних ресурсах, щоб не потрапити під санкції, оформили для ФЕРМАГРО Ісаєва на три роки оренду трьох легкових автомобілів: Лада Веста і два китайські HAVAL – Dargo та Jolion, вартість яких в межах 35 і 25 тисяч доларів відповідно. Мешканці Бердянська, які залишаються в окупації, повідомляли якраз, що навесні бачили Романа Ісаєва за кермом нового автомобіля, не виключено, якраз одного з лізингових HAVAL-ів. Дійсно, ну не на Ладі ж їздити успішному російському бізнесмену.

Романа Ісаєва без жартів можна вважати дійсно успішним  підприємцем, який не тільки зберіг свої активи, а й примножив, а його підприємства працюють і розвиваються по обидва боки від лінії бойового зіткнення, яка і від Дніпра, і від Бердянська в межах плюс-мінус 120 кілометрів.

Власне,  благополуччя завжди вкрай нестабільне поняття, а таке, як зараз в Романа Ісаєва, має ознаки правопорушення ще й порушенням законодавства, при чому, і Російської Федерації, і України. На Батьківщині це можна розглядати як колабораційну діяльність і фінансування ворожої армії, за  що вкупі світить від 10 до 17 років ув’язнення з конфіскацією. На Росії ж прибутковий бізнес на території України може підпадати під статтю про фінансування тероризму,  а це до 10 років за гратами, а може розцінюватися і як державна зрада, адже Ісаєв отримав паспорт РФ, де громадян за такий злочин саджають і на 20 років, і на довічне.

У будь-якому разі, як і за що кваліфікувати такі дії і взагалі, чи  можна їх вважати колабораціонізмом,  – робота правоохоронних органів, а наша місія – підсвічувати Романів Ісаєвих, аби від комфортного сидіння на двох стільцях вони опинилися під перехресним вогнем з обох боків.