Рекрутинг для победы: как работает система подбора для персонала для ВСУ

Власть
Центр рекрутингу 24 ОМбр. Фото: Роман Балук
Центр рекрутингу 24 ОМбр. Фото: Роман Балук

Еще несколько лет назад Василий Дзеса был операционным директором агентства, которое в том числе занималось и подбором персонала, теперь – рекрутер 24-й отдельной механизированной бригады имени короля Даниила. Он один из тысяч людей, которые уже воспользовались системой рекрутинга украинской армии и устроились на службу в армию в соответствии со своей специальностью и желанием.

В преддверии вступления в силу нового Закона о мобилизации обращений в центры рекрутинга становится все больше. Как происходит вступление на службу в украинскую армию, конкурентами или коллегами являются рекрутеры и ТЦК и можно ли уже говорить об эффективности системы подбора персонала для ВСУ, анализировал Центр журналистских расследований.

«Тут я танк не спалю, але укомплектую бригаду людьми, які це зроблять». 

Центр рекрутингу однієї з найбільших бригад на заході України — 24-ї ОМБр імені короля Данила — почав роботу в квітні 2024 року у Львові, проте робота з пошуку кандидатів серед цивільних в підрозділі стартувала значно раніше. 

Історія Василя Дзеси, який мав гарну роботу і непогані перспективи в цивільному житті, але хотів бути корисним ЗСУ, тому підтвердження. 

Про мотивацію змінити безпечну цивільну роботу на службу в армії чоловік говорить просто: 

«Десь прочитав, що один спалений російський танк — це кілька мільйонів доларів. Тобто треба бути дуже хорошим підприємцем, щоб дозволити собі залишитися «тримати економічний фронт». В центрі рекрутингу я танка не спалю, але укомплектую бригаду людьми, які це зроблять. Тому тут я відчуваю себе на своєму місці».

Чоловік розповідає, що після повномасштабного вторгнення почав слідкувати за Lobby X — українською платформою з працевлаштування, в тому числі, у військові підрозділи. Там були і оголошення від королівських піхотинців.

«Побачив оголошення, яке повністю відповідало моїм цивільним навичкам. Подався і далі був постійно на зв’язку з командиром. Фактично — на супроводі, який тепер є частиною процесу рекрутингу. Завдяки цьому я знав, що мене чекає в ТЦК, що — в навчальному центрі», — розповідає Дзеса.

Рекрутер говорить, що на основі свого досвіду тепер консультує кандидатів. Рекомендує, що варто робити на кожному з етапів влаштування на військову службу, та розробив інструкцію, куди включив відповіді на всі питання, які виникали в нього.

Василь Дзеса в Центрі рекрутингу 24 ОМБр. Фото ЦЖР

Василь Дзеса в Центрі рекрутингу 24 ОМБр. Фото: ЦЖР

Найчастіше звертаються люди, які точно знають, що хочуть служити в цій бригаді, або знають, що тут є вакансія, яка їм цікава. Головне питання — чи будуть вони робити у війську саме те, про що домовлялись із рекрутерами.

Василь Дзеса розповідає, що декому доводиться відмовляти, як наприклад, 74-річному чоловікові — через вік, декому — через відсутність потрібної вакансії, а дехто відмовляється сам. Це можна зробити на будь-якому етапі. Загалом, результативними є близько 20 відсотків звернень через рекрутинговий центр 24-ї ОМБр.

«Підбираємо підрозділ для людини, а не навпаки»

Львівський Центр рекрутингу української армії запрацював у лютому 2024 року. Це була перша державна установа рекрутингу в Україні — спільний проєкт міської ради та Міністерства оборони. 

Центр рекрутингу української армії у Львові. Фото: Роман Балук

Центр рекрутингу української армії у Львові. Фото: Роман Балук

Розмови з Галиною Піскорською, фахівчинею з питань зайнятості Львівського центру, доводиться чекати — напередодні набуття чинності нового закону про мобілізацію кількість бажаючих дізнатися про можливості, які дає рекрутинг, значно зросла. 

Тож поки рекрутерка завершує консультацію, слухаю чоловіка в черзі. Він розповідає, що приходить вже вдруге. Раніше отримав необхідну інформацію і пішов «подумати».

«Строкову службу не проходив, та й професію маю мирну — будівельник. Проте бачу ж, що служити доведеться кожному. Тож краще самому обрати, в якому підрозділі», — зізнається чоловік і просить не називати його імені. 

«Досить часто трапляється, що людина звертається кілька разів, перш ніж приймає остаточне рішення. Для багатьох розмова з рекрутером — це можливість проговорити свої страхи, більше дізнатися про службу, трохи така психотерапія, — говорить пані Галина. 

Вона розповідає, що наразі до Центру рекрутингу Української армії звертається до сотні людей в день. Приходять і особисто, і телефонують. Особливо зросла кількість телефонних дзвінків після СМС-розсилки з рекламою центру рекрутингу. 

СМС-розсилка від Центру рекрутингу, яка приходить мешканцям Львівщини. Скріншот ЦЖР

СМС-розсилка від Центру рекрутингу, яка приходить мешканцям Львівщини. Скріншот ЦЖР

«Близько 30 відсотків дзвінків — це скарги на розсилку. Ще 30 відсотків звернень — проста цікавість, чверть всіх дзвінків — результативні. Люди погоджуються залишити контакти чи прийти для більш детального спілкування», — розповідає рекрутерка.

До 40 відсотків усіх звернень — від жінок. Часто буває, що розпитують про можливості для чоловіка. Але багато й самі хочуть долучитися до служби у війську. Наразі дві жінки оформляються по напрямку БпЛА, одна — навідницею. Є й «ексклюзивні» запити. Одна пані хотіла долучитися до служби, ставши солісткою військового оркестру. 

«Щоб обробити такі «точкові» запити треба більше часу. Але і з цим ми можемо впоратися. Дуже радіємо, коли вдається знайти рідкісну вакансію на запит людини. Так, наприклад, було з водієм навантажувача. Чоловік хотів працювати тільки за такою спеціальністю — і ми знайшли підрозділ, якому потрібен такий фахівець», — розповідає Галина Піскорська.

Жінка наголошує: центри рекрутингу в першу чергу створені саме для того, щоб знайти бажану вакансію для людини. Тому працюють і напряму з підрозділами, і з онлайн-порталами пошуку роботи та надання вакансій. 

Центр рекрутингу у Львові працює за адресою: вул. Костя Левицького, 67.Телефон: 067-300-15-63 

З центру рекрутингу до «Крилатого ескаДрону»

Одна з найбільш затребуваних зараз професій у війську — оператори БпЛА. Бажаючих працювати за таким напрямком підрозділи «хапають, як гарячі пиріжки». 

Щоб не пропустити перспективних кандидатів, рекрутери проєкту «Крилатий ескаДрон» Сил територіальної оборони розташувалися прямо в Центрах рекрутингу у Львові, Києві та Одесі. 

В Центрі рекрутингу працюють і рекрутери різних підрозділів ЗСУ. Фото: ЦЖР

В Центрі рекрутингу працюють і рекрутери різних підрозділів ЗСУ. Фото: ЦЖР

Як розповів ЦЖР рекрутер Сил територіальної оборони Тарас Шарко, за цим проєктом набирають операторів дронів, які будуть служити в рідних підрозділах ТРО.

«Потрібні зовнішні пілоти — оператори на БпЛА різних типів, аналітики — дешифрувальники розвідувального матеріалу, оператори РЕБ, сапери», — перераховує вакансії Тарас Шарко.

Пояснює, що всі претенденти проходять співбесіду, яка визначає, чи людина зможе опанувати цю професію. Далі дані про людину спрямовуються в пріоритетні для неї підрозділи ТРО. З претендентом зв’язується командир підрозділу, ставить уточнюючі питання. Результатом цього етапу відбору буде рекомендаційний лист від частини. 

Наступний етап — співпраця з ТЦК.

«Оформляємо справу через дружні ТЦК, супроводжуємо на етапі проходження військово-лікарської комісії. Супровід є на кожному етапі. Потім навчання. Півтора місяці — базові знання, які потрібні кожному військовослужбовцю, та ще півтора —  фахова підготовка«, — пояснює рекрутер. 

Власне, це стандартна схема для влаштування на службу у ЗСУ через систему рекрутингу.

Щоб долучитися до «Крилатого ескадрону», треба подати заявку або зателефонувати в Рекрутинговий центр за номером 0800-505163 (понеділок – субота 8:00 – 19:00)

Чи завжди рекрутинг гарантує стовідсотковий результат? Ні. Бувають і невдачі. 

Галина Піскорська розповідає, що система може дати збій з різних причин. 

Галина Піскорсьа, фахівчиня з питань зайнятості Львівського центру Фото: ЛМР

Галина Піскорсьа, фахівчиня з питань зайнятості Львівського центру Фото: ЛМР

«До центру рекрутингу звернувся працівник місцевого медіа, який і у війську хотів служити за спеціальністю — знімати та монутвати відео. І ми йому знайшли належну вакансію, проте, поки підрозділ готував документи, чоловікові вже вручили повістку по мобілізації», — говорить рекрутерка. 

А буває, що сама людина занадто довго вагається і врешті-решт отримує повістку від ТЦК. 

Попри це рекрутери наголошують — ТЦК їм не конкуренти, а колеги, адже завдання у всіх одне

«Ми всі працюємо на перемогу і не один одному вороги, а росії», — резюмує Василь Дзеса. 

Центр рекрутингу 24-ї бригади діє за адресою: Львів, пл. Князя Ярослава Осмомисла, 9. Контактний номер телефону: 066-837-83-54.