Україна зобов’язана розслідувати всі злочини в Криму і отримати докази для Міжнародного суду – Барієв

Влада

Україна зобов’язана розслідувати всі злочини, вчинені представниками Росії та колаборантами на території окупованого Криму. Це допоможе отримати вагомі  докази і зупинити подальші злочини проти  українських громадян і корінного народу півострова.

Про це член Меджлісу кримськотатарського народу, правозахисник Ескендер Барієв заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Однозначно, Україна зобов’язана розслідувати всі ці злочини. Коли ми їздимо за кордон зі звітами щодо порушень прав людини в Криму, коли подаємо всі ці звіти до міжнародних організацій, кожен звіт повинен бути підкріплений фактажем. Коли документи підкріплені відповідними компетентними органами і матеріалами, тоді завжди легше апелювати. Адже коли просто йдуть заяви – це більше політичні процеси. Коли зібрано фактаж і він долучається до справи, у нас з’являється більше шансів виграти в міжнародних судах, у нас більше шансів впливати на політичні процеси. Зрозуміло, що будь-яка країна прагне миру, бізнес європейських країн хоче торгувати, не хоче ні з ким воювати, не хоче ніяких санкцій і так далі. Але коли у нас є чіткий фактаж і чіткі обґрунтування, то це сприяє продовженню санкцій відносно Російської Федерації», – сказав Барієв.

Він зазначив, що правоохоронні органи України повинні зробити все можливе, щоб зібрати необхідні докази для міжнародних судів, щоб процес розгляду позовів проти Російської Федерації просувався більш інтенсивно.

«Проміжне рішення Міжнародного суду ООН, яке було ухвалене 19 квітня 2017 року, розставило основні акценти на фінансуванні екстремізму і проблемі расової дискримінації. І щоб подальший процес мав силу, нам необхідно збирати якомога більше доказів», – підкреслив правозахисник.

Міжнародний суд ООН в Гаазі. Публічні слухання за позовом України до РФ Фото: EPA

У зв’язку з цим він закликав громадян України, які мешкають на тимчасово окупованій території Криму, з проханням повідомляти правозахисникам про порушення прав людини на півострові для надання якомога більшої кількості фактів злочинів, скоєних країною-агресором.

«Користуючись нагодою, я б хотів звернутися до наших співвітчизників на окупованій території, щоб ми могли налагоджувати контакти. І якщо є інформація, яка до нас не дійшла, то ми готові подумати і забезпечити механізм отримання цієї інформації і гарантувати конфіденційність в цьому питанні. Тому, якщо є такі люди, які готові ділитися інформацією, виходьте на нас», – сказав Барієв.

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.

13 червня прокуратур АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, які здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні провадження за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).