Російські юристи мріють оскаржити західні санкції, введені через анексію Криму

Крим

У 2018 року російські юристи збираються подати позови до Європейського суду, які оспорюють санкції, введені після анексії Криму.

Про це заявив керівник експертної ради з міжнародно-правових питань при кримському “уряді” Олександр Молохов, передає Центр журналістських розслідувань.

“Говорити про якісь результати по санкціям поки рано. Робота ведеться, і якщо не в цьому, то в наступному році ми обов’язково це зробимо. Ми працюємо в двох напрямах: перший – оспорювання персональних санкцій. Тут ми хочемо вибрати таку кандидатуру, в щодо якої були, без сумнівів, санкції застосовані необгрунтовано. Поки це все в процесі”, – сказав РІА Новини Молохов.

Другий напрямок, за його словами, над яким працюють юристи, – оспорювання в цілому санкцій проти Криму.

Олександр Молохов

“Це питання багато в чому політичний. Ми працюємо в тісному контакті з МЗС, Мін’юстом. Складність тут в тому, що судитися доведеться за кордоном, в Люксембурзі в Європейському суді справедливості, і це вимагає досить серйозних фінансових витрат і пошуку деяких джерел для цієї роботи. поки це питання не вирішене”, – підкреслив експерт.

Обмежувальні заходи ЄС у вигляді заборони на в’їзд і заморожування активів застосовані до 149 осіб і 38 компаній в РФ. У попередньому списку, який був затверджений Радою ЄС півроку тому, санкції були застосовані до 153 осіб і 40 компаній. Зараз зі списку виключені четверо людей, які померли. Крім того, через злиття трьох компаній їх вилучено зі списку. Замість них до нього додано компанію, яка утворилась внаслідок злиття.

Олександр Молохов є головою однієї з московських колегій адвокатів. У 2014 році він брав участь на виборах у Мосміськдуму від партії «Яблуко» по 20-му виборчому округу.

У 2016 році Молохов заявив, що «Яблуко» має відкрити регіональні відділення в Криму і почати активну передвиборну агітацію серед кримчан.

Адвокат переконаний, що в Криму живе маса людей, які готові проголосувати за партію Явлінського.

Більш того, Молохов стверджує, що кримський електорат може дати «яблучникам» мало не більше голосів, ніж вся решта Росії, включаючи Москву, Санкт-Петербург, Карелію і Псковську область. Також він вважає, що деякі місцеві громадські активісти могли б стати ідеальними кандидатами від партії «Яблуко» на виборах до Держдуми.

У Раді ЄС також нагадали, що у відповідь на кризу в Україні діють кілька заходів Євросоюзу, в тому числі: економічні санкції щодо конкретних секторів російської економіки, які діють до 31 січня 2018 року і обмежувальні заходи у відповідь на незаконну анексію Криму і Севастополя, які діють до 23 червня 2018 року.

Індивідуальні санкції ЄС були вперше введені в березні 2014 року і неодноразово продовжувалися.