Севастопольського активіста Ігоря Мовенко внесли в список екстремістів і терористів РФ

Новини
Ігор Мовенко Фото: RFE/RL

Федеральна служба з фінансового моніторингу РФ (Росфінмоніторинг) внесла в російський список екстремістів і терористів жителя окупованого Севастополя, українського активіста Ігоря Мовенко, якого ФСБ звинувачує в нібито закликах до екстремізму за коментарі в соцмережі «ВКонтакте».

Про це повідомила дружина активіста Валентина виданню Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ігор зайшов в онлайнбанкінг, всі його рахунки заблоковані. Це означає блокування будь-яких безготівкових рахунків і угод. Наприклад, зняти зарплату – вже проблема», – розповіла дружина Ігоря Мовенко.

За її словами, в цей список потрапляють всі, хто підозрюється чи звинувачений по подібним статтям. Це означає, що Ігор Мовенко буде перебувати в цьому списку аж до скасування або виконання покарання.

Нагадаємо, 7 вересня 2016 року в Севастополі Мовенко побили за розміщену на рамі його велосипеда символіку батальйону «Азов». Медики діагностували у активіста відкриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, перелом основи черепа, перелом щелепи, закритий перелом кісток носа, контузію очного яблука та інші травми. Нападник виявився співробітником поліції. Однак справу за побиття українця тоді не відкрили.

Замість цього 22 вересня «Гагарінський райсуд» Севастополя оштрафував Мовенко на 2 тис. рублів «за поширення нацистської символіки».

16 грудня силовики затримали українського активіста, відвезли в ФСБ, де побили, вимагаючи щоб він зізнався в «екстремізмі». Потім у Мовенко вдома провели обшук і вилучили комп’ютерну техніку.

26 жовтня 2017 року в Севастополі ФСБ вручила Мовенко постанову про притягнення в якості обвинуваченого за ч.2 ст.280 КК РФ (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності). За цією статтею кримчанину загрожує до 5 років позбавлення волі.

31 сiчня 2018 року в «Гагарінському районному суді» окупованого Севастополя розпочалося судове засідання у кримінальній справі стосовно Ігоря Мовенко, якого звинувачують в ныбито публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності.