«Сі Бриз-2018»: в Одеський порт зайшла багатонаціональна ескадра

Новини

Багатонаціональна ескадра кораблів, які візьмуть участь у військово-морських навчаннях «Сі Бриз-2018», зайшла сьогодні вранці в Одеський порт.

Першим, о 7:00, прибув болгарський корвет «Бодрі». Він розмістився в Практичної гавані. «Бодрі» («Бадьорий») – це побудований в Радянському Союзі малий протичовновий корабель проекту 1241.2 «Блискавка-2», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання «Думська».

«Болгарські ВМС багато років відмовлялися брати участь в навчаннях «Сі Бриз»: мабуть, РБ не хотіла сваритися з Росією. Зараз, схоже, ситуація змінилася», – пише видання.

Після «Бодрого» в порт зайшли турецькі кораблі – фрегат «Явуз» і підводний човен «Йілдирай» – та сама, яка нещодавно потопила на навчаннях у Чорному морі списаний танкер. О 9:00 фрегат став біля 18-го причалу морвокзалу, а підводний човен – у понтонного причалу яхт-клубу.

«Йілдирай» відноситься до відомого типу 209, побудованому в Німеччині в 1970-80 роках. Введена до складу ВПС Туреччини в 1981 році, має повну підводну водотоннажність 1200 тонн. Швидкість надводна 11,5 вузлів, підводна 21,5 вузлів. Довжина 62 метри, екіпаж близько 30 осіб.

Останнім, о 10:00, прибув корабель управління 6 флоту США Mount Whitney. Він ошвартувався на 15-му причалі морвокзалу. Це перший візит корабля.

На борту Mount Whitney розміститься об’єднаний штаб морських операцій, який буде керувати ходом маневрів.

Корабель управління став до ладу в 1971 році. Названий на честь гори Уїтні, найвищої гори хребта Сьєрра-Невада, розташованої в штаті Каліфорнія.

Українсько-американські навчання серії «Сі Бриз» проводяться щорічно з 1997 року відповідно до «Меморандуму про порозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин між Міністерством оборони США та Міністерством оборони України» від 1993 року. Вони проводяться з метою підготовки та нарощення бойової готовності ВМС України на двосторонній основі, але є відкритими для інших країн.