Арештований організатор незаконного переправлення українських моряків до Криму – прокуратура АРК

Топ-Новости
Фото: investigator.org.u

В Одеській області на пункті пропуску Долинське митного посту «Ізмаїл» Південної митниці поліцейські затримали мешканця Херсону, одного з організаторів незаконного переправлення українських моряків на територію окупованого Криму для працевлаштування на іноземні судна. Зловмисник арештований судом на два місяці.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прокуратури АРК.

Як зазначається, у 2017 завдяки співпраці Головного управління Нацполіції в АРК з прокуратурою АРК та Одеським прикордонним загоном Південного регіонального управління Держприкордонслужби України вдалось задокументувати та припинити протиправну діяльність організованої групи, члени якої в продовж 2015-2017 років організували канал незаконного переправлення моряків через закриті пункти пропуску на тимчасово окупованій території півострову Крим для подальшого працевлаштування.

10 липня 2018 року за результатами зібраних доказів, одному з організаторів незаконної діяльності, мешканцю міста Херсон, склали письмове повідомлено про підозру та оголосили в розшук.

«Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний, маючи трудовий стаж в галузі морського судноплавства та перебуваючи на посаді директора однієї з крюінгових компаній, що спеціалізується на доборі та працевлаштуванні моряків на судна закордонного прямування, незаконно переправляв моряків з Одеської та Херсонської областей до Криму з подальшим їх працевлаштуванням на судна Республіки Молдова та Танзанії», – розповіли в прокуратурі АРК.

19 липня на пункті пропуску Долинське митного посту «Ізмаїл» Південної митниці працівники поліції затримали підозрюваного, а 20 липня до нього було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб з можливістю внесення застави.

Досудове розслідування триває.

У прокуратурі нагадали, що відносно ще одного організатора цієї схеми, обвинувальний вирок суду набрав законної сили. Обвинуваченого визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Нагадаємо, 9 травня 2017 в Одесі і Херсоні були проведені обшуки за місцем діяльності злочинної групи, а також місцем проживання організатора і двох виконавців. При проведенні обшуків були вилучені документи і предмети, що підтверджують їх протиправні дії.

В рамках кримінального провадження 8 червня 2017 року на виконання рішення слідчого судді Приморського районного суду Одеси було заарештовано судно «Bospor» під прапором Молдови. Попередня сума оцінки арештованого майна становить близько 44,5 млн. грн.

В сеопні прокуратура АРК повідомила про підозру організатору злочинної групи, яка протягом 2 років незаконно переправляла українських моряків на роботу в окупований Крим через закриті Україною пункти пропуску.