Зенітники ВСУ збільшать кількість тренувань для посилення протиповітряної щита країни

Новини
Фото: Facebook Командування Повітряних Сил ЗСУ

Підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ в 2018 році мають намір збільшити інтенсивність практичних тренувань і збільшити парк боєздатних зенітно-ракетних комплексів, щоб посилити протиповітряний щит України, в тому числі, використовуючи бойовий досвід, отриманий в ході бойових дій на Донбасі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Командування Повітряних сил ЗСУ.

Як зазначається, тільки в 2017 році зенітні ракетні війська (ЗРВ) провели майже 120 різноманітних командно-штабних і тактичних навчань, під час яких було здійснено 1300 імітаційних пусків ракет. Окрім того, за рік відбулося три навчання з бойовою стрільбою ЗРК «Бук» і ЗРС С-300. Здійснено понад 100 маршів, на яких удалося відновити навички підрозділам, зокрема озброєним системами С-300ПТ.

«У планах на нинішній рік — провести більше як 150 тактичних і командно-штабних навчань, майже 4200 тренувань бойових обслуг і заходів бойового злагодження, а також підвищити рівень професійної підготовки понад 1000 водіїв та механіків-водіїв. А головне — цьогоріч ЗРВ стрілятимуть іще більше й з усього, що є на озброєнні. Паралельно в штабах працюють над зростанням ефективності підготовки особового складу. Активно впроваджують бойовий досвід, здобутий на Сході країни, змінюють формати навчань, задуми й сценарії, щоб вони відповідали вимогам сьогодення та потенційним загрозам», – заявили в Командуванні ПС ЗСУ.

Сьогодні на озброєнні ЗРВ стоять ЗРК «Бук-М1» і зенітні ракетні системи С-300 різних модифікацій. Хоча це озброєння не нове, його стан контролюють фахівці-ремонтники, а конструктори постійно працюють над модернізацією. При цьому за короткий час Україні вдалося позбутися залежності від російських оборонних підприємств і самотужки налагодити власне виробництво запчастин та складників, необхідних для відновлення й ремонту ЗРК. Завдяки цьому вдалося значно підняти рівень справності зенітного ракетного озброєння, зокрема, на сьогодні вже відремонтовано майже 70% ЗРК С-300П.

Збільшення парку боєздатних комплексів вирішують також шляхом повернення на озброєння ЗРК малої дальності С-125 і далекобійної С-200В («Вега»). Якщо всі заплановані заходи пройдуть успішно, то вже найближчим часом кількість боєздатних комплексів у складі зенітних ракетних військ Повітряних сил України збільшиться на третину. Тож за умов ритмічного фінансування Україна здатна швидко посилити протиповітряний щит.

Як заявили у Командуванні, поряд зі змінами в технічному оснащенні ЗРВ величезні зміни відбуваються й у підготовці їхнього особового складу. З початком війни на Донбасі вона кардинально змінилася. Завдяки здобутому бойовому досвіду і, що не менш важливо, зростанню оборонного бюджету, нині до повноцінної бойової підготовки з виконанням практичних бойових стрільб залучено весь особовий склад. Якщо в довоєнні роки до пусків залучали тільки окремі обслуги частин ЗРВ, то нині практику бойових стрільб має весь особовий склад. А минулого року такі стрільби проводилися вже в масштабах полку та бригади.

Нагадаємо, в лютому 2018 року президент Петро Порошенко повідомив, що Україна починає серійну модернізацію зенітно-ракетного комплексу C-125М «Печора», успішні випробування якого провели фахівці держконцерну «Укроборонпром», зумівши значно збільшити точність наведення і поразки високоманеврових цілей цієї системи ППО.