Україна щороку втрачає до 750 млн євро через «податкові схеми» – дослідження

Новини
Фото: pixabay

Україна щороку втрачає до 750 млнв євро податків через існуючі сумнівні схеми з уникнення від їхньої сплати.

Про це йдеться у дослідженні фракції Лівих та скандинавських Зелених у Європарламенті, результати якого оприлюднило німецьке видання Spiegel Online, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Deutsche Welle.

«Результати дослідження свідчать, що в минулі три роки (від 2015 до 2017) експорт залізної руди з України був як мінімум на 20 відсотків недооцінений», – йдеться в дослідженні.

Як зазначають дослідники, потрапляють під схеми не лише залізна руда, а й сталь та продукти сільського господарства.

Експерти екстраполюють дані гірничої промисловості на інші галузі і роблять висновок, що приховування прибутків за кордоном коштує Україні приблизно три мільярди євро. Таким чином недонадходження податків до бюджету України щороку сягає 750 млн євро.

Згідно з дослідженням, найпоширенішим методом ухиляння від сплати податків є встановлення так званої трансфертної ціни. Компанії з країни з більш високими податками, наприклад України, продають свою продукцію до відділів тієї ж самої компанії, однак в країнах з нижчими податками за ціною нижчою за ринкову. Таким чином, компанія надає меншу суму прибутку до оподаткування в Україні.

Автори дослідження вважають його результати особливо значимими у зв’язку з тим, що ЄС від 2014 року надав Україні фінансову допомогу на 11 млрд євро. Це є великою грошовою допомогою країні, чий річний економічний оборот складає 92 млрд євро, вважають дослідники.

Нагадаємо, в серпні 2018 року журналісти німецької Süddeutsche Zeitung писали про те, що від корупції на українській митниці держава втрачає до 4,8 млрд доларів США на рік. Видання дійшло висновку, що втрати від корупції на українській митниці «становлять набагато більше десятої частини надходжень до державного бюджету та удвічі перевищують суму кредитів, які Україна має намір взяти в МВФ, ЄС та Світового Банку в 2018 році».