США засудили «вибори» на Донбасі і пообіцяли нові санкції проти РФ

Новини
Державний депратамент США Фото: Reuters

Державний департамент США слідом за Євросоюзом засудив незаконні «вибори», які Росія організувала 11 листопада в окупованих районах Донецької і Луганської областей, щоб узаконити своїх «маріонеток» на Донбасі. Сполучені Штати будуть і надалі вводити санкції проти РФ.

Про це йдеться в заяві офіційного представника Держдепу США Хізер Нойерт, опублікованому на сайті американського зовнішньополітичного відомства, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сполучені Штати приєднуються до наших європейських союзників і партнерів в засудженні бутафорських «виборів», які відбулися 11 листопада на контрольованому Росією сході України. Вчорашні незаконні процеси були спробою Москви інституціоналізувати на Донбасі своїх ставлеників в так званих «Донецькій і Луганській народних республіках»», – йдеться в заяві.

Як вказують в Держдепі, «ДНР/ЛНР» не місце в рамках Мінських угод або в конституційному уряді України, і вони повинні бути розформовані разом з незаконними збройними формуваннями.

«Якщо Росія розраховувала, що незаконні «вибори» від 11 листопада будуть сприяти міжнародній повазі до її маріонеток, то міжнародна реакція доводить, що це було помилкою. ОБСЄ відмовилася спостерігати за вчорашнім фарсом. Дії Росії були засуджені в столицях по обидві сторони Атлантики і на майданчиках Ради безпеки ООН і ОБСЄ. Сполучені Штати і Європейський Союз виступили в один голос проти вчорашнього порушення суверенітету і територіальної цілісності України. Ми продовжимо вводити пов’язані з Україною санкції проти Росії, поки Москва повністю не виконає Мінські угоди і не поверне контроль над Кримом Україні», – підкреслили в зовнішньополітичному відомстві США.

Нагадаємо, «вибори» нового ватажка «ДНР» були призначені на 11 листопада після вбивства в кінці серпня ватажка бандформування Олександра Захарченко. Ввременно виконуючим обов’язки став «голова народної ради ДНР» Денис Пушилін Денис Володимирович. В цей же день «народна рада ЛНР» призначив вибори «депутатів парламенту» і ватажка псевдореспублікі на 11 листопада.

Як повідомлялось, МЗС України висловило категоричний протест у зв’язку з незаконними і нелегітимними діями Росії щодо проведення 11 листопада псевдовибори на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях України.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон назвали незаконними «вибори», який пройшли 11 листопада в самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» на окупованому Донбасі.