Айше Сеітмуратова повернулася до Сімферополя після того, як окупанти не пропустили її через адмінкордон – Чубаров

Новини
Айше Сеітмуратова Фото: Facebook Рефат Чубаров

Ветеран кримськотатарського національного руху 82-річна Айше Сеітмуратова пізно вночі повернулася додому до Сімферополя, після того як російські силовики не пропустили її через адмінкордон з окупованих Кримом, коли вона прямувала на материкову Україну.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Легендарна 82-річна Айше Сеітмуратова, яку російські окупанти не пропустили сьогодні вночі через адміністративний кордон, що розділяє окупований Крим від материкової частини України, була змушена повернутися додому, в Сімферополь. На її удачу, в той час, коли після годинного затримання, російські окупанти її відпустили, через даний контрольно-пропускний пункт в Крим заїжджав співвітчизник, який і довіз Айше Абла до Сімферополя», – написав Чубаров.

Трохи раніше він повідомив, що російські силовики не пропустили Айше Сеитмуратову, яка є громадянкою США, через пункт пропуску «Перекоп» (розташований навпроти українського КПВВ «Чаплинка» – ред.) ы відіслали її на контрольно-пропускний пункт «Джанкой» (розташований навпроти українського КПВВ «Чонгар» – ред.), оскільки «мовляв, іноземці можуть перетнути «кордон» в зазначеному пункті».

При цьому, підкреслив Чубаров, відстань між КПП «Перекоп» і КПП «Джанкой» становить понад 120 кілометрів.

Раніше кримський історик Гульнара Бекирова в статті для видання Крим.Реалії розповіла, що Айше Сеітмуратова є однією з найбільш відомих активісток кримськотатарського руху. В СРСР її двічі заарештовували і судили.

В середині 1970-х років, щоб не отримати новий тюремний термін, Сеітмуратова була змушена виїхати в США. Там вона почала співпрацювала з Радіо Свобода, «Голосом Америки», де вона вела передачі російською, узбецькою, російською мовами.

На початку 1990-х після розвалу СРСР Айше Сеітмуратова повернулася до Криму. У 2001 році вона заснувала в Сімферополі пансіонат для самотніх людей похилого віку «Къартлар еви», який працює донині на її кошти.

Нагадаємо:

  • Увечері 8 листопада при перетині адміністративного кордону з окупованим Кримом  російські силовики на пункті пропуску «Перекоп» (розташований навпроти українського КПВВ «Чаплинка» – ред.) затримали ветерана кримськотатарського національного руху, радянського дисидента Айше Сеітмуратову.