У період з 27 березня по 2 квітня ціни на продукти харчування продовжили своє зростання, однак за останній тиждень темпи зростання зменшилися.
Про це йдеться в «Економічному огляді тижня» Національного банку України.
За даними моніторингу регулятора, який відстежує пропозиції в онлайн-супермаркетах України, ціни на продукти харчування за останній місяць зросли на 4,2%. Найбільше подорожчали борошно і крупи – на 12,1%, фрукти – на 12,0%, овочі – на 7,4%, м’ясо – на 4,4%.
Зокрема, ціни на крупи гречані виросли за місяць на 21,0% (за останній тиждень – на 3,8%).
Ціни на лимони підвищилися на 39,1% (за останній тиждень – на 7,4%), на апельсини – на 14,6 (за останній тиждень – на 1,8%),
Овочі борщового набору подорожчали за місяць на 15,6% (за останній тиждень – на 2,0%). Часник подорожчав за місяць на 23,2% (за останній тиждень – на 7,7%).
Крім того, за місяць на 9,0% подорожчав туалетний папір (за останній тиждень – на 1,3%).
Як відзначили в НБУ, зростання цін на окремі товари відбивав як підвищений попит, так і звуження пропозиції.
«Так зростання цін на м’ясо і овочі борщового набору можна пояснити закриттям ринків і відсутністю міжміського сполучення (відповідно, зменшенням/відсутністю пропозиції з боку дрібних господарств)», – відзначили в НБУ.
В огляді наголошується, що до своєрідних «індикаторів кризи» відносяться гречана крупа і туалетний папір.
«Також значно подорожчали продукти «антисептики» – часник, цибуля, лимони. Ажіотажний попит на них спостерігався і під час свинячого грипу 2009 року. Однак і девальвація гривні також мала вплив (лимони і часник переважно імпортуються)», – додали в НБУ.
Продукты