Резніков пропонує ввести електронну чергу для жителів Донбасу, які хочуть перетнути КПВВ для отримання соцвиплат

Новини
Черга до мобільного відділення «Ощадбанку», КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Marta Szczepanik

Віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков пропонує ввести електронну чергу для жителів окупованого Донбасу, які хочуть перетнути КПВВ на лінії розмежування для отримання пенсій та інших соцвиплат.

Про це Резніков повідомив в інтерв’ю інтернет-виданню LB.ua.

«Ми проговорили ряд речей на стику Міністерства реінтеграції і Міністерства соцполітики. Ми будемо готувати програму з залученням реєстрів ВПО, Пенсійного фонду та Мінсоцполітики, в залежності від того, хто у нас є суб’єктами соціальної допомоги. Багато хто має електронне посвідчення, ті ж пенсіонери. І ми хочемо використовувати його для спрощення життя людей в перспективі. Наприклад, було б адже здорово, якби його можна було використовувати для перетину КПВВ: людина заходить в свій особистий кабінет, запитує дозвіл на перетин кордону, і служби його видають», – сказав Резніков.

За його словами, введення електронної черги допоможе уникнути одномоментних стовпотворіннь на КПВВ.

«Люди будуть знати, в який день вони перетинають КПВВ, що їх чекають в Ощадбанку. Ми розуміємо, скільки готівки повинно бути закумульовано в відділеннях Ощадбанку для того, щоб зробити виплати навіть за картками. Тому ми створюємо робочу групу Ощадбанк-Мінсоцполітики-Мінреінтеграції-Прикордонслужба-військові/ООС-Служба безпеки України. І опрацюємо цей механізм, щоб люди могли в установлений день перетнути КПВВ, продовжити свою верифікацію, отримати гроші, зробити покупки», – додав віце-прем’єр.

Він також повідомив, що в рік фіксується 13 мільйонів перетинів лінії розмежування через КПВВ, тобто понад мільйона на місяць.

«Ми не знаємо, скільки триватиме карантин, пенсійні виплати, інші соцпакети будуть накопичуватися. Сьогодні реципієнтів цієї допомоги, за останніми даними, 600 тисяч. До речі, така система дозволить нам зробити верифікацію, скільки людей живуть на тимчасово окупованій Росією території і скільки – на підконтрольній Україні», – зазначив Рєзніков.

Нагадаємо:

  • Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков пояснив, що карантин ніяк не позначиться на нарахуванні пенсій і соціальних виплат переселенцям: людям не треба робити ніяких додаткових дій, пенсії і соціальні допомоги будуть нараховуватися автоматично і в повному обсязі: ці кошти можна буде вільно отримати по закінченні карантину, або ж користуватися банківською карткою – безготівковими коштами, банківські карти в жодному разі не будуть блокуватися.
  • Правозахисники розробили рекомендації для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яким необхідно продовжити або призначити адресну соціальну допомогу.
  • 30 березня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №3275 «Про додаткові соціальні та економічні гарантії в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19».
  • Правозахисники переконані, що позбавлення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів тимчасово окупованих територій країни права на отримання пенсійних виплат є найбільш масштабною дискримінацією в Україні, від якої страждають сотні тисяч людей.
  • Комітет ООН з економічних, соціальних і культурних прав рекомендує Україні забезпечити доступ до пенсій і спростити процедуру реєстрації народження і смерті для мешканців окупованих територій Донбасу.