Резніков пояснив, як буде працювати електронна черга для перетину КПВВ на Донбасі

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Константин Реуцкий

Електронну чергу для перетину лінії розмежування жителями окупованого Донбасу планується організувати після закінчення в Україні карантину для того, щоб було можливо врегулювати великий потік людей, які будуть накопичуватися на КПВВ, бажаючи отримати накопичені пенсії та інші соціальні виплати.

Про це повідомив віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в інтерв’ю изданию «Новости Донбасса».

Він вказав, що за два місяці дії карантину у жителів непідконтрольних територій накопичилися пенсійні та інші соціальні виплати. «Вони сьогодні не можуть отримати ці гроші, отоварити їх. Відповідно, після відкриття лінії розмежування якщо ця кількість людей одночасно захоче пройти КПВВ – вони фізично не зможуть цього зробити. Мало того: всі, хто перейдуть лінію розмежування, потраплять в Ощадбанк, а там не вистачить стільки готівки, щоб їх усім видати. Це неможливо», – сказав Резніков.

У зв’язку з цим, зазначив він, щоб була можливість врегулювати потік людей, планується створення електронної черги перетину КПВВ.

«Ми створили комунікацію зі спілкування нашого міністерства і Міністерства соціальної політики, Пенсійного фонду, Ощадбанку, СБУ, Держприкордонслужби та інших взаємопов’язаних відомств. І ми розуміємо, що, умовно, з такого-то числа буде відкрито КПВВ. Наприклад, пенсіонери. У них у всіх є своє електронне пенсійне посвідчення, йдуть смс-повідомлення від Ощадбанку, відповідно, вони отримають повідомлення. Це може бути алфавітний порядок повідомлення осіб. Але я схиляюся до вікового порядку. Люди більш старшого віку – в першу чергу, і брати десятиліттями або п’ятиріччями», – пояснив міністр.

За його словами, роботу електронної черги планується організувати за принципом запису в посольстві на отримання візи на певну дату.

«І як в посольстві: записатися, отримати свою дату на відвідування посольства для отримання візи. Так і тут вони зможуть записатися, що планують в такий-то тимчасовий період перетнути КПВВ, підтверджую це, хочу відвідати Ощадбанк, такі-то відділення Пенсійного фонду, управління соцзахисту населення та ін. І тоді вони зможуть пройти верифікацію в Ощадбанку, зараз ми періодичність верифікації продовжили – її можна не проходити в період карантину плюс 30 днів після його закінчення», – підкреслив Резніков.

Таким чином, зазначив він, вийде збалансована керована черга на КПВВ. «Яка, отримавши свої гроші, відправиться назад. Потім приїжджають наступні. І так ми будемо боротися, щоб не створювати черги, натовпи, в тому числі, щоб не взаємоопилятись, не дай бог, цим коронавірусом», – додав міністр.

Нагадаємо:

  • Раніше Олексій Резніков запропонував ввести електронну чергу для жителів окупованого Донбасу, які хочуть перетнути КПВВ на лінії розмежування для отримання пенсій та інших соцвиплат. За його словами, введення електронної черги допоможе уникнути одномоментних стовпотворіннь на КПВВ.
  • Правовий аналітик Благодійного фонду «Право на захист» Ірина Пецко вказала, що рішення про введення електронної черги для жителів окупованого Донбасу, які захочуть перетнути КПВВ на лінії розмежування після скасування карантину для отримання пенсій та соцвиплат, ще не прийнято і поки лише обговорюється, як варіант дій у зв’язку з очікуваним напливом людей на КПВВ відразу після зняття карантинних обмежень.