Інформаційний фронт: явки, паролі, імена

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

На сьомому році окупації Криму Росією усі складові та учасники спецоперації із захоплення півострова все ще не встановлені.

Розслідування злочинів, пов’язаних із окупацією Криму, триває. Дослідники продовжують розбирати складові інформаційно-психологічної операції, яка передувала, а потім і супроводжувала дії російських військових.

Андрій Демартіно – історик, фахівець із публічних комунікацій і політтехнолог – досліджував практичні технології ведення і інформаційної спецоперації проти України напередодні захоплення півострова, і виклав їх результати у книзі «Криве дзеркало. Роль соціальних мереж в операції Російської Федерації по анексії Криму». Більшість фактів та джерел поширення антиукраїнського контенту названі вперше.

Західні військові аналітики дослідили, що будь-якій активній фазі у військовій чи зовнішньополітичній діяльності Росії завжди передує інформаційна кампанія.

Починаючи з осені 2013 року, Росія через афільовані структури – так званих громадських підрядників намагалася розгорнути структуру по модеруванню українського сегменту інтернету та соцмереж.

Сюжет Елизавети Стрій, Центр журналістських розслідувань.