Як безробітні переселенці можуть отримати адресну допомогу

Життя
пенсии

На період карантину і протягом одного місяця після його завершення адресну допомогу для покриття витрат на проживання можуть отримувати і внутрішньо переміщені особи, що не працевлаштовані. Раніше така допомога їм не була доступна. Розмір цієї виплати аналогічний посібнику для працездатних переселенців – 442 грн на місяць.

Такі зміни затверджені Постановою Кабінету міністрів № 491 від 17.06.2020 «Про внесення змін до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

До карантину якщо працездатний переселенець офіційно не працює на підконтрольній Україні території, то він міг оформити адресну допомогу. Але протягом двох місяців з дня призначення виплати розмір цієї допомоги на наступні 2 місяці зменшувався на 50% (тобто до 221 грн). Якщо ж ВПО і далі не працевлаштувався, виплата допомоги припинялася.

При цьому такий переселенець міг відновити адресну допомогу при подальшому працевлаштуванні.

Тепер же такі ВПО мають право на допомогу. «Положення … про припинення виплати допомоги в разі непрацевлаштування особи не застосовуються в період карантину і протягом одного місяця після його відміни», – йдеться в Постанові КМУ № 491.

Відзначимо, що для отримання допомоги переселенець повинен відповідати ряду вимог:

офіційно перебувати на обліку як внутрішньо переміщена особа (мати діючу довідку про взяття на облік ВПО);
перемістився з непідконтрольних або прифронтових населених пунктів (перелік затверджено розпорядженням Кабміну від 07.11.2014 року № 1085-р), АБО є:
– особою з інвалідністю, яка не має можливості повернутися до попереднього місця проживання;
– здійснює догляд за особою з інвалідністю, яка не має можливості повернутися до попереднього місця проживання;

не має разом з іншими членами сім’ї у власності житлового приміщення/частини житлового приміщення, розташованого на підконтрольній Україні території (крім прифронтових населених пунктів і крім житлових приміщень, непридатних для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану);
не має разом з іншими членами сім’ї на депозитному банківському рахунку (рахунках) грошових коштів в сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (з 1 липня – 54 925 грн).

Нагадаємо:

  • Правозахисники пояснили, для чого переселенці мають отримувати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО), які переваги вона надає, та чи можна від неї відмовитись, якщо громадянин, що переселився з окупованої території Донбасу або Криму, не має потреби у її використанні.
  • Правозахисниця розповіла, що таке довідка ВПЛ, як і для чого її потрібно отримувати переселенцям.
  • Кабмін України ввів електронну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи (ВПО). Переселенці, які отримали в установленому порядку довідку ВПО, матимуть відображення в електронному вигляді всієї інформації, яка є в цій довідці. Для цього потрібно лише встановити мобільний додаток «Дія» та пройти електронну аутентифікацію.
  • З 5 жовтня в мобільному додатку «Дія» повноцінно запрацювала електронна довідка ВПО, якою можна користуватись нарівні з паперовою або замість неї.