Кличко знову обраний мером Києва, до Київради пройшли сім партій – офіційні дані

Новини
Міський голова Києва Віталій Кличко Фото: Facebook Виталий Кличко

Віталій Кличко обраний міським головою Києва у першому турі виборів, за нього проголосували 50,52% виборців. До Київради пройшли сім партій, при цьому найбільшу підтримку отримали «Європейська солідарність», за яку проголосували 20,52% виборців, і «УДАР Віталія Кличка» – 19,98%.

Відповідні дані оприлюднила голова міськвиборчкому Валентина Королькова, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Згідно з інформацією міськвиборчкому, 25 жовтня у виборах міського голови Києва взяли участь понад 722 тисячі громадян. При цьому за Віталія Кличка проголосував 365 161 виборець, що становить 50,52% осіб, які взяли участь у голосуванні.

Також Королькова проінформувала, що до Київської міської ради за результатами виборів пройшли сім політичних партій: «Європейська солідарність», яка отримала 20,52% голосів виборців, «УДАР Віталія Кличка» – 19,98%, «Єдність Олександра Омельченка» – 8,74%, «Опозиційна платформа – За життя» – 7,81%, «Слуга народу» – 7,53%, «Батьківщина» – 7,49% та «Голос» – 5,97%.

Інші партії не подолали 5-відсоткового бар’єру.

Віталій Кличко подякував виборцям у Facebook за свою підтримку.

«Друзі! Хочу подякувати киянам, які висловили мені довіру і обрали мером у першому турі виборів. Це – велика честь для мене і велика відповідальність. Відповідальність за те, як буде розвиватися наше місто та як житимуть його мешканці», – заявив Кличко.

Він також звернувся до новообраних депутатів, наголосивши, що нова Київрада повинна показати приклад роботи в інтересах киян і столиці, «незважаючи на політичну приналежність депутатів і їх амбіції».

«Безвідповідальним буде торгуватися за посади, розповідати, хто гарніший і заслуженіший. Ми сьогодні живемо в інших реаліях. Коли треба ухвалювати оперативні і ефективні рішення, щоб врятувати здоров’я і життя киян. Бо пандемія наступає з новою силою. Бо економіка ослабла. Бо бізнесу складно», – сказав Кличко.

Він також закликав представників усіх політичних сил, що проходять до Київради, провести спільні консультації до початку першої сесії, «щоб потім не втрачати часу».

Нагадаємо:

  • 25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори, на яких українці обирали депутатів місцевих, районних та обласного рад, голів міст, селищ і сіл. Вибори проводилися за новим Виборчим кодексом, який передбачає пропорційну систему виборів депутатів з відкритими списками до місцевих рад тих населених пунктів, де зареєстровано понад 10 тис. виборців. Вибори в територіальних громадах з меншим числом виборців проходили за мажоритарною системою.
  • За даними ЦВК, явка виборців на місцевих виборах 25 жовтня склала 36,88%.
  • За інформацією Центральної виборчої комісії, другий тур виборів міського голови відбудеться в 14 містах України. Голосування пройде 15 і 22 листопада.