З ОРДЛО в окупований Крим будуть поставляти пшеницю. Можливо – для подальшого експорту через порти півострова

Новини
КПВВ «Оленівка» у так званій «ДНР» Фото: dan-news.info

Підприємства, які працюють на непідконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей уклали угоди з кримськими підприємствами про поставку на півострів пшениці. Примітно, що восени 2021 року представники окупаційного уряду Криму рапортували про збір рекордного півторамільйонного урожаю зернових.

Центр журналістських розслідувань припускає, що зерно із ОРДЛО через порти Криму може поставлятись на незаконний експорт, як це відбувається із зерном, зібраним у Криму. 

Як  повідомляють російські ЗМІ, домовленості нібито було досягнуто під час робочої зустрічі у Донецьку, де обговорювалися «перспективи поглиблення економічної інтеграції Росії та Донбасу». Обсяги поставок наразі незначні – повідомляється, що з окупованого Донбасу щомісячно буде відправлятися близько двох тисяч  тонн пшениці.

Зі сторони ОРДЛО договори уклали компанії «ГК «Аграрный Донбасс» та «ПАО «Луганск-Нива». Вони будуть поставляти на півострів пшеницю на замовлення АО «Крымхлеб», ООО «Центр экономического взаимодействия Республик».

Примітно, що у серпні 2021 року кримська окупаційна влада вихвалялася рекордним урожаєм зернових. Повідомлялося, що зібрано 1,5 мільйона тонн зернових, що на 48% більше, ніж у 2020 році. Тож потреби у «імпорті» зерна не повино бути. Відтак, можна припустити, що зерно з ОРДЛО може відправлятись на незаконний експорт через порти Криму до країн Близького Сходу та Північної Африки, як це відбувається із зерном, зібраним на півострові. 

Корпорація «Аграрный Донбасс» була створена на підставі «указу «голови ДНР» від 13 березня 2018 року та називає себе є найбільшим суб’єктом агропромислового комплексу. Вона включає в себе низку інших підприємств та філій: «Сады Донбасса»; «Шахтерская птицефабрика», «Заря Агро», «Агро-Донбасс», «Еленовский комбинат хлебопродуктов», «Торговый Дом Шахтерская птицефабрика». 

ПАО «Луганск-Нива» також діє у «юрисдикції» підконтрольних Росії бойовиків на Донбасі. Підприємство випускає продукцію під ТМ «Донель», належить ТОВ «Лугань», зареєстрованому в Таганрозі Ростовської області РФ. Частка у 80% «Лугані» належить Зінаїді Надьон, «депутату Народного совета ЛНР». 

АО «Крымхлеб» після окупації Криму РФ було експропрійоване у законного власника – групи Lauffer колишнього народного депутата від Партії регіонів Олександра Лещинського.

 ООО «Центр экономического взаимодействия Республик» зареєстровані в Криму. Станом на 15 грудня 2021 року підприємства відсутні у санкційних списках України, США чи ЄС. було створено у 2017 році для встановлення міцних та надійних взаємозв’язків між суб’єктами господарської діяльності Криму та Донбасу. Станом на 15 грудня 2021 року підприємства відсутні в санкційних списках України, США або ЄС.

Нагадаємо:

  • 15 листопада 2021 року президент РФ Володимир Путін підписав указ, який передбачає визнання в Росії сертифікатів на товари і послуги, видані в ОРДЛО. Товари з окупованих територій будуть допускатися до державних закупівель в РФ нарівні з російськими.
  • Відеоблог Микити Панасенка про те, що може означати указ Путіна про «товарне зближення» Росії та ОРДЛО: хитрість країни-агресора або ж полегшення роботи України в процесі доведення ефективного контролю РФ над окупованими територіями на сході.