Гогілашвілі: (анти)наркотична політика і каральна реабілітація

Блоги

Новий відеоблог Євгенія Лешана про скандал навколо тепер вже колишнього заступника глави МВС Олександра Гогілашвілі, а також про ту складову цього скандалу, про яку найменше говорять — про каральну антинаркотичну політику України.

Хамство Гогілашвілі на блокпосту зробило його об’єктом загальної цікавості. Але неправда, що раніше про нього нічого не знали.

Протягом 2021 року вийшли два потужні розслідування про закриті реабілітаційні центри, у яких згадувався Гогілашвілі.

Зокрема — «Асоціація «Викрадачі» на Слідство.Інфо та фільм «Бити. Молитися. Тримати», знятий творчим об’єднанням «Розслідування» Суспільного телебачення.

З’ясувалося, що реабілітаційні центри Міжнародної антинаркотичної асоціації викрадають людей, позбавляють їх волі і катують.

Гогілашвілі був одним із засновників мережи карально-реабілітаційних центрів, а потрапивши на посаду в МВС — сприяв подвльшому розвитку цієї практики.

Його завданням було:

— встановлення монополії МВС на реабілітацію наркозалежних,

— обмеження системи замісної підтримувальної терапії,

— кришування «реабілітаційних центрів», їхній захист від будь-якого стороннього моніторингу,

— законодавче закріплення «примусового лікування наркоманії»

— і звісно, недопущення легалізації медичного канабісу — щоб будь-яке наркоспоживання і будь-який наркоспоживач залишалися незаконними.

Таким чином, в одних брудних руках концентрувалася вся наркополітика України, а повноваження цих рук мали значно розширитися.

Якби в Гогілашвілі все вийшло так як він хотів — нам довелося б жити в дуже неприємній країні — це була б незатишна, токсична, недружня до людей Україна — із надмірними повноваженнями силовиків, безправ’ям громадян і широким залученням людей до наркоспоживання із подальшою примусовою «реабілітацією», оскільки саме такий ланцюжок забезпечував би цій системі оптимальну прибутковість.

Гогілашвілі через власну поведінку не втримався на посаді, не встиг виконати всі свої завдання. Але це не означає, що небезпека минула. Бо комусь він був потрібен! Хтось лобіював його призначення! І де гарантія, що замість одного Гогілашвілі не призначать іншого?