Як ви можете написати листа в’язням Кремля в Криму та на Донбасі

Новини
Акція на підтримку політв'язнів 12.12.2021 Київ Фото Facebook Tetiana Pechonchyk

В Україні триває зимовий марафон листів утримуваним в’язням Кремля. До кінця січня ви можете написати слова підтримки людям, які незаконно знаходяться за ґратами в Криму чи на Донбасі.

Марафон проводиться Центр Громадянських Свобод спільно із Euromaidan Press в рамках кампанії #LetMyPeopleGo.

«Більшість з нас зустрічатиме зимові свята в теплі, затишку, та з родиною. Українські політв’язні Кремля –- з конвоєм, баландою, карцером, забуті на батьківщині… Чи не забуті? Ми можемо показати в’язням, що ми пам’ятаємо, і зробити їх Новий Рік трохи теплішим», — йдеться у повідомленні організації.

Аби пройти тюремну цензуру слід дотримуватися простих правил:

— писати російською мовою;

— дотримуватися політичної нейтральності;

— вказувати на конверті рік народження, повне ім’я, по батькові та прізвище адресата.

Повний перелік правил дивіться за посиланням.

Якщо ви вирішили написати листа людині, яка знаходиться в окупованому Донбасі або в окупованому Криму, прохання ставити адресу Центру громадянських свобод: 01024 Київ, Басейна 9-Г, оф.25. Щонайменше ці листи отримають рідні полонених, якщо жодної можливості передати адресатам у нас не буде. Якщо сумніваєтеся, кому написати — також надсилайте до Центру Громадянських Свобод, їх передадуть тим політв’язням, які отримали найменше листів.

Марафон триватиме до кінця січня.

Зазначається, що за ґратами в Росії та анексованому Криму перебувають щонайменше 127 українців, ще близько 300 — утримують на території окупованого Донбасу.

Правозахисники закликали також робити фото листів і селфі з ними та публізкувати в мережі з хештегами #LetMyPeopleGo #PrisonersVoice, запрошуючи інших приєднатися до акції.

Нагадаємо:

  • Акція на підтримку політичних в’язнів Кремля відбулася в центрі Києва 12 грудня 2021 року. Бранців Кремля згадали поіменно.
  • 4 березня 2021 року колишні бранці Кремля представили громадську платформу «Звільнення в’язнів», яку заснували, щоб підтримувати осіб, які досі перебувають у місцях обмеження волі на окупованих територіях Криму та Донбасу, а також у Росії.
  • 30 жовтня 2021 року У Києві на Майдані Незалежності пройшла акція «Свободу політв’язням Кремля», участь в якій взяли члени Меджлісу кримськотатарського народу, представники правозахисних організацій та громадські діячі.
  • 4 серпня 2021 року на Майдані Незалежності в Києві провели акцію підтримки українського політв’язня Валентина Вигівського, якому виповнюється 38 років. Валентин Вигівський вже сьомий рік проводить у в’язниці.