Українська оборона не дозволила рф контролювати західну частину Чорного моря – розвідка Британії

Новини
Буксир Чорноморського флоту рф «Спасатель Василий Бех» в окупованом Севастополі Фото: forum.sevastopol.info

Британська розвідка вказує, що берегова оборона українських сил нейтралізувала здатність росії встановити контроль над північно-західною частиною Чорного моря. Наглядним прикладом цьому є знищення ВМСУ протикорабельними ракетами Harpoon російського морського буксира «Спасатель Василий Бех», який доставляв зброю та особовий склад на захоплений військами рф острів Зміїний.

Про це повідомляє у щоденному огляді Міноборони Великої Британії.

«17 червня 2022 року українські війська заявили про своє перше успішне використання подарованих Заходом протикорабельних ракет Harpoon для ураження російських морських сил. Ціллю атаки майже напевно став російський морський буксир «Спасатель Василий Бех», який доставляв зброю та особовий склад на острів Зміїний у північно-західному Чорному морі. Знищення російського судна під час місії поповнення запасів демонструє труднощі, з якими стикається росія, намагаючись підтримати свої сили, які окупували острів Зміїний», – йдеться у повідомленні.

Як вказують у британській розвідці, це останнє із списку російських суден, включаючи крейсер «Москва», які були пошкоджені або знищені Україною під час повномасштабної російсько-української війни.

«Спроможності української берегової оборони значною мірою нейтралізували спроможність росії встановити контроль над морем і розмістити сили у північно-західній частині Чорного моря. Це підірвало реалізацію початкового оперативного задуму російського вторгнення, що включав створення загрози для Одеської області з моря», – зазначається в огляді.

Як повідомлялось, 17 червня ВМС України вразили у Чорному морі буксир Чорноморського флоту рф «Спасатель Василий Бех», який транспортував російських військових, озброєння та боєприпаси на захоплений український острів Зміїний. Росіян не врятувала навіть ЗРК «ТОР», встановлена на борту військового судна.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter