Кремль хоче відновити підтримку росіянами війни, залякуючи їх фейками про підготовку України до вторгнення у Бєлгородську область

Новини
Захисні споруди лінії «Засічна» у Бєлгородській області РФ Фото: t.me/vvgladkov

Кремль намагається відновити в Росії громадську підтримку війни проти Україні і тому залякує росіян фейками про нібито підготовку українського вторгнення на територію РФ. Тому російські пропагандисти створюють інформаційні передумови для нападу під чужим прапором у Бєлгородську область.

Про це йдеться у звіті аналітиків вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

За висновками інституту, Кремль, схоже, створює інформаційні передумови для нападу під чужим прапором у Бєлгородській області РФ, ймовірно, намагаючись відновити громадську підтримку війни проти України.

Як вказують у ISW, кремлівські пропагандисти почали висувати гіпотези про те, що українські війська прагнуть вторгнутися в Бєлгородську область, а інші російські джерела зазначили, що окупантам необхідно відновити контроль над Куп’янськом Харківської області, щоб мінімізувати загрозу нападу з боку України.

При цьому губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков також опублікував кадри, що демонструють будівництво фортифікаційних споруд лінії «Засічна» на кордоні між Україною та Росією.

«Російські заяви про неминучий український напад на Бєлгородську область є абсурдними і спрямовані лише на те, щоб налякати громадськість і змусити підтримати війну. Україна не має стратегічного інтересу у вторгненні до Росії та не має можливості зробити це в такому масштабі. Після перемоги у Харківській області українські війська продовжують звільняти окуповані населені пункти на заході Луганської області», – наголошують експерти.

В ISW також зазначають, що підтримка вторгнення Росії зменшується серед російських мешканців прикордонних регіонів та решти країни після мобілізації та військових невдач.

«Ці безглузді припущення про фантастичне українське вторгнення до Росії також можуть бути частиною зусиль Кремля визнати та заспокоїти російську провоєнну націоналістичну спільноту. Російські мілблогери неодноразово звинувачували Кремль і міністерство оборони Росії у неспроможності захистити Росію, включно з нещодавно анексованими територіями. Проте Кремль навряд чи зможе знову захопити Харківську область, як того вимагають ці націоналістичні фігури», – йдеться у звіті ISW.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter