Євросоюз виділяє 1€ млрд на боєприпаси для України

Новини
снаряды

Євросоюз виділяє 1€ млрд на боєприпаси для України. Рада ЕС ухвалила захід допомоги в рамках Європейського фонду миру (EPF) для підтримки Збройних Сил України. Цей захід дозволить ЄС відшкодовувати державам-членам боєприпаси, надані Україні, з існуючих запасів або за рахунок зміни пріоритетів існуючих замовлень протягом періоду з 9 лютого по 31 травня 2023 року.

Про це йдеться на сайті Ради ЕС.

«Сьогоднішнім рішенням ми вводимо в дію першу частину історичної угоди, досягнутої лідерами ЄС, щодо підтримки негайної поставки артилерійських боєприпасів для українських збройних сил на суму 1 мільярд євро. Немає кращої демонстрації єдиної рішучості та рішучості ЄС продовжувати підтримувати законне право України на самооборону від жорстокого російського агресора», – заявив Жозеп Боррель, Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки.

Сьогоднішнє рішення імплементує першу частину угоди Ради від 20 березня 2023 року про тристоронній підхід, спрямований на прискорення поставок і спільних закупівель артилерійських боєприпасів.

Разом із попередніми сімома траншами підтримки, прийнятий сьогодні захід допомоги збільшує загальний внесок ЄС для України в рамках EPF до 4,6 мільярда євро, і це ще раз доводить, що ЄС залишається непохитним у своїй підтримці українських військових у захисті країни від незаконної російської агресії.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що країни НАТО збільшують виробництво 155-мм артилерійських снарядів, щоб допомогти Україні протистояти РФ.