«Підземні школи» на Запоріжчині – проєкт на мільярд

Влада
Діти з Павлівської громади Запорізького району, а також з Дніпропетровської області навчаються в укритті місцевої школи. Фото: zoda.gov.ua

У місті Запоріжжі та Запорізькому районі заплановано будівництво десяти «підземних шкіл» – протирадіаційних укриттів на 500 дітей кожне, щоб усі юні мешканці вільної частини області могли перейти з онлайн-навчання на його змішаний формат. На кінець червня вже проведені тендери на будівництво п’яти навчальних закладів, ще одна закупівля – на етапі подання пропозицій.

Центр журналістських розслідувань проаналізував, хто будуватиме і зароблятиме на закладах «підземної освіти» на Запоріжчині. Спойлер – переможцями тендерів стають фірми, пов’язані з рідним містом голови Запорізької ОВА – ексмера Мелітополя Івана Федорова.

У червні 2024 року ДП «Місцеві дороги Запорізької області» уклало п’ять договорів на будівництво протирадіаційних укриттів в закладах освіти на загальну суму 500,5 мільйона гривень.

Це так звані «підземні школи», розбудову мережі яких в Запоріжжі та громадах Запорізького району анонсував Іван Федоров майже одразу після свого призначення на посаду очільника Запорізької обласної військової адміністрації. Мета – зробити освіту для 50 тисяч запорозьких школярів прифронтової області безпечною і більш якісною. Ще 10 тисяч дітей уже займались у змішаному форматі, оскільки їхніх школах  були обладнані укриття.

Тоді ж Федоров  повідомляв про перемовини з міжнародними партнерами для отримання фінансування на це будівництво. Спочатку мова йшла про два таких об’єкти. У кінці квітня,  під час освітнього форуму за участі міністра освіти й науки Оксена Лісового, Іван Федоров повідомив про будівництво  найближчим часом десяти шкіл-укриттів, а ще в десяти обіцяв провести капітальний ремонт.

А вже 1 травня Федоров повідомив, що Міносвіти і науки погодило перші пʼять проектів «підземних шкіл» і того ж дня будуть оголошені тендери на їхнє будівництво. 

«Попереду ще більше проектів, а загальна сума субвенції від держави – до 500 мільйонів гривень. Перші три  школи плануємо у Запоріжжі, дві – у Запорізькому районі. Вони стануть освітньою платформою для дітей одразу декількох районів обласного центру і декількох населених пунктів області», – написав Іван Федоров.

Діти з Павлівської громади Запорізького району, а також з Дніпропетровської області навчаються в укритті місцевої школи. Фото: zoda.gov.ua

Зазначимо, що будівництво «підземних шкіл» – не винахід запорожців. Перша в Україні школа-укриття, яка розрахована на 400 дітей, була відкрита на початку червня на Харківщині. будівництво обійшлося у 79 млн.грн. Більше того, школи на Запоріжчині будуватимуться за типовими проєктами, що дозволяє зекономити і час, і кошти. 

«Для будівництва використано проєкт, розроблений МОН за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Buffett Foundation. Індивідуальними для кожного навчального закладу стали тільки проєктні рішення прив’язки», – повідомив замовник будівництва ДП «Місцеві дороги» у відповіді на запитання  на платформі Prozorro. 

Засновником ДП «Місцеві дороги Запорізької області» є Запорізька обласна державна адміністрація, яку очолює колишній міський голова Мелітополя Іван Федоров. У травні 2024 року на посаду директора ДП призначена Вікторія Дмитрівна Репашевська, яка раніше очолювала  департамент капітального будівництва та ЖКГ Мелітопольської міської ради.

Один учасник – один переможець

Наразі оголошено шість відкритих торгів з особливостями на будівництво укриттів у школах. П’ять тендерів уже завершені, у  кожному брали участь по одному учаснику, які і стали переможцями.

Два підряди отримало ТОВ «Компанія «Позитив». За 109,5 млн гривень компанія будуватиме протирадіаційне укриття Запорізької загальноосвітньої школи №88, а укриття Запорізької спеціалізованої школи-інтернату «Січовий колегіум» – за 112,6 млн.

Будівельні роботи на місці майбутньої підземної школи «Січового колегіуму» у Запоріжжі. Фото: t.me/ivan_fedorov_zp

За інформацією голови Запорізької ОВА, укриття в «Січовому колегіумі» має бути готове до кінця 2024 року. Згідно ж календарного графіка договору,  у цьому році підрядник на обох об’єктах має тільки підготувати територію будівництва та звести залізобетонні конструкції. Основні роботи мають бути виконані до вересня 2025 року.

За даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ «Компаня «Позитив» належить Максиму Гайдаю та зареєстрована в селищі Сонячне Запорізького району. Раніше власником був Микола Бєлий – депутат Запорізької міської ради від «ЄС», власник фірми-виробника вікон «Віконда-Запоріжжя» та співвласник «Клініки Святого Миколая»

З 2015 року компанія «Позитив» отримала державних замовлень більш ніж на 420 млн  гривень. В Мелітополі та в його районі, в той час, коли при владі була команда Мінька-Федорова, ця компанія також працювала і навіть тимчасово змінювала юридичну адресу на мелітопольську. 

«Позитив» виконував підряди проєктів «Великого будівництва», а за тиждень до повномасштабного вторгнення РФ завершила реконструкцію колишнього дитячого садочка під житло для ВПО за кошти гранту Уряду Німеччини, залучені через Український Фонд соціальних інвестицій. 

За інформацією Запорізького центру розслідувань, участь «Позитиву» в деяких капітальних ремонтах викликала увагу правоохоронних органів.

При капремонті мелітопольської школи №8 та здійсненні заходів з енергозбереження та благоустрою школи №23 правоохоронці запідозрили завищення цін на будівельні матеріали – загалом на 2,5 мільйони гривень. Також підприємство підозрювали в тому, що воно двічі отримало фінансування робіт з капремонту спортзали. Крім того, деякі роботи, оформлені актами в 2018 році, доробляли вже в 2019. 

Проте у відкритих джерелах не вдалося знайти інформацію щодо того, чим закінчилися розслідування цих проваджень.  

Дебют дніпровських на Запоріжчині

Перший захід в Запорізьку область ТОВ «Адонія Компані» із Дніпра закінчився перемогою у двох тендерах  –  на будівництво за 67,5 млн гривень укриття Петропільського ліцею Широківської сільської ради та укриття на території Балабинської гімназії «Престиж» Запорізького району за 100,4 мільйона.

На території Балабинської гімназії «Престиж» з’явиться «підземна школа». Фото: facebook.com/groups/prestizhschool

За даними Youcontrol, бенефіціаром,  керівником і єдиним учасником ТОВ «Адонія компані» з 2022 року є Євген Олександрович Григоришин. 

З 2018 року ця дніпровська компанія отримала перемогу в 31 тендері, оголошеному муніципальними органами, на загальну суму більше 410 мільйонів гривень.

За інформацією видання  «Наші гроші»,  в 2023 році  «Адонія компані» завищувала вартість деяких матеріалів при електромонтажних роботах та ремонтах дахів житлового фонду Дніпра. 

Також, як повідомляли «Наші гроші», «Адонія компані» директора Юрія Ситника пов’язана з ТОВ «Оптбудторг Груп» (у стані припинення), кінцевим бенефіціаром якого є Аркадій Леонідович Масарський. Як писало видання «Лица», останній був брокером з нерухомості у Каліфорнії, де в середині 2000-их років будували і продавали нерухомість брати Леонід і Володимир Дубинські, які перебували у розшуку ФБР за підозрою в поштовому шахрайстві.

Свої до своїх по своє

ТОВ «Мелсіті» стало єдиним учасником і переможцем тендеру на будівництво шкільного укриття навчального закладу «Запорізька гімназія № 107», що розташована на проспекті Героїв Національної Гвардії 

Згідно договору, опублікованого в  системі публічних закупівель Prozorro, вартість будівництва складає 110,5 млн гривень. 

За ці кошти підрядник має побудувати приміщення школи і укриття «з нуля». Тобто залити фундамент, звести стіни, провести комунікації, внутрішні та оздоблювальні роботи та благоустрій прилеглої території. А також закупити обладнання та меблі (парти, стільці, дитячі ліжка, телевізори, кондиціонери, спортінвентар). Будівництво має бути завершене в повному обсязі до вересня 2025 року. 

За даними Youcontrol, ТОВ «Мелсіті» засноване шість років тому в Мелітополі. Засновник та директор компанії – Володимир Новосельцев. 

 Загалом за результатами участі у публічних закупівлях за весь час свого існування «Мелсіті» уклала договорів на освоєння бюджетних коштів на 517 млн гривень. Підприємство працювало переважно на виконання поточних ремонтів у закладах освіти та медицини Мелітополя. 

Але не тільки будівництво шкіл-укриттів виконують фірми, пов’язані з рідним містом голови ОВА. 

Авторський нагляд за проєктами побудови шкіл-укриттів обласна влада через ДП «Місцеві дороги» також замовила у фірми родом з Мелітополя. «Градпроєкт-М», створене у 2020 році, у жовтні 2022-го змінило юридичну адресу на Запоріжжя. Його кінцевим бенефіціарним власником є Максим Володимирович Єгоркін. Він же, але уже як фізособа-підприємець, став переможцем тендеру з технічного нагляду за виконанням будівельних робіт та перевіркою актів виконаних робіт у всіх чотирьох закупівлях такого виду робіт, оголошених  ДП.

За авторський нагляд область сплатить «Градпроєкт М» 256 тисяч грн, а за технічний нагляд ФОП Єгоркін М.В. – 4,6 мільйони гривень.

Крім того КП «Градпроєкт-М» отримає більше 1,5 мільйона гривень  за розробку проєктної документації для побудови ще трьох  шкіл-укриттів – академічного ліцею №46 на вул.Павлокічкаській, ліцею «Логос» на вул. Рекордній та в колегіумі «Елінт» на вул. Професора Толока. 

На будівництво протирадіаційного укриття в колегіумі «Елінт» тендер вже оголошено. Його вартість – 108,4 мільйони гривень. Прийом пропозицій триває до 1 липня 2024 роки. Поки що жодна компанія не зголосилася для участі в цій закупівлі.