Директора державного дослідного господарства Антона Якименка підозрюють у колабораціонізмі та службовому зловживанні

Влада
Антон Якименко, колаборант https://t.me/akimoVka_online/11679

Директора дослідного господарства “Якимівське” на Запоріжчині підозрюють  у передачі матеріальних ресурсів окупантам, провадженню господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, в організації та участі в заходах на підтримку окупантів, а також зловживанні службовим становищем. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри, опублікований Офісом Генерального прокурора України.

Антон Олександрович Якименко, директор Державного підприємства “Дослідне господарство “Якимівське” Дослідної станції ефіроолійних та малопоширених сільськогосподарських культур НААН України, підтримав окупаційну владу РФ. Він погодився очолити клон підприємства, зареєстрований у російській юрисдикції і створений на базі незаконно привласненого Росією майна та земель дослідного господарства. Якименко забезпечував діяльність підприємства в окупації – селекційну роботу, вирощування племінного молодняка худоби та птиці. 

Під час реєстрації клона господарства в російському реєстрі Якименко підписав документи щодо відчуження на користь окупаційних органів влади артезіанських свердловин, а також двох зерносховищ, зрошувальної системи та трьох земельних ділянок загальною площею понад 1,1 тисяч гектарів. 

У листопаді 2022 року Якименко запропонував окупантам розміщувати та ремонтувати військову техніку в господарських приміщеннях та на території майнового комплексу дослідного господарства. 

В окупаційних медіа Якименка також  представляють як керівника підрозділу, що входить до структури підприємства “Государственный зерновой оператор”,  що створеного росіянами для вилучення та незаконного експорту українського зерна на окупованій території Запоріжчини. 

Антон Якименко, колаборант

Антон Якименко, колаборант

Крім того, Якименко брав участь в незаконних виборах на ТОТ, став “депутатом окружного совета” від “Единой России”, брав участь в пропагандистських заходах на території Якимівщини і закликав мешканців регіону брати участь у виборах президента РФ, які незаконно проводилися на окупованій території. 

Крім того, Антон Якименко став “куратором” дорослої футбольної команди  “Ахмат”, створеної в Якимівці, і під час спортивних заходів виступав на підтримку окупаційного режиму. 

Правоохоронці підозрюють Антона Якименка у вчиненні кримінальних таких правопорушень: зловживання службовим становищем, внаслідок чого було завдано шкоди державним інтересам, що спричинило тяжкі наслідки (ч.2 ст. 364 КК України ); організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора (ч.6 ст. 111-1 КК України);

передача матеріальних ресурсів та/або провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією (ч.4 ст 111-1 КК України).

Санкція статтей ККУ передбачає максимальне покарання позбавлення волі на строк до 12 років.