Україна отримала F-16 сучасної модифікації та з новітнім обладнанням – нардеп Чернєв

Влада
Винищувач F-16 Повітряних Сил ЗСУ. Фото: facebook.com/zelenskyy.official

Багатоцільові винищувачі F-16, які Україна отримала від західних партнерів, мають сучасну модифікацію та новітнє авіаційне обладнання. Зараз Київ працює над отримання далекобійної зброї для цих літаків, яка виробляється в Європі та США.

Про це заявив заступник голови комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони Єгор Чернєв.

«Ми отримали сучасну модифікацію F-16 із новітньою авіонікою, радарами для наведення ракет на цілі тощо. Також пропрацьовуються всі можливі варіанти, щоб далі для цих машин ми отримали і далекобійну зброю, яка виробляється в Європі та США. Процес триває, і сподіваюся, що ми побачимо такі ракети в Україні», – сказав народний депутат.

Він зазначив, що в Україну надійшла перша партія винищувачів F-16.

«Далі очікуємо інші машини від країн відповідної коаліції – Нідерландів, Бельгії, Данії та Норвегії. Зараз ведеться активна робота, щоб до цієї коаліції приєдналися й інші держави, зокрема США. Так ми зможемо отримати необхідний мінімум літаків, щоб закрити наше небо й відбивати атаки окупантів ракетами, дронами й літаками. Передача перших бортів F-16 повинна стати стимулом для інших наших партнерів», – наголосив Чернєв.

За його словами, серед союзників є консенсус у питанні того, що треба шукати нові можливості для збільшення бойового авіапарку й посилення України.

Нардеп додав, що важливим питанням залишається підготовка українських пілотів для F-16 і технічного персоналу для обслуговування цих машин на землі. «Наразі у світі не так багато баз для цього, тому ми шукаємо можливості в різних країнах, щоб збільшити кількість наших спеціалістів», – вказав парламентарій.

Як пише портал Мілітарний, фахівці якого проаналізували відео з F-16, яке оприлюднив президент Володимир Зеленський, українські винищувачі оснащені пілонами Terma PIDS+ з системою раннього попередження про ракетний напад.

Як вказує портал, системою датської розробки та виробництва компанії Terma оснащувалися винищувачі усіх країн-учасників Європейських повітряних сил (EPAF). Зокрема, пілони Terma PIDS+ із системою попередження про ракетний напад Hensoldt AAR-60(V)2 (MWS) у 2018 році замовляли Данія, Норвегія, Нідерланди та Бельгія. Усі ці країни оголошували про намір передати Україні F-16.

Як повідомлялось, 31 липня 2024 року в Україну прибули перші десять багатоцільових винищувачів F-16, які обіцяли передати західні партнери у рамках авіаційної коаліції. 4 липня президент Владимир Зеленский підтвердив прибуття літаків та показав відео з ними.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter