Олену Каменєву з села Костирка на Херсонщині відправили за ґрати на шість років за проведення окупаційного референдуму

Влада

Великоолександрівський районний суд 18 вересня визнав Олену Каменєву, мешканку села Костирка на Херсонщині винною в колабораційній діяльності. За добровільну участь у проведенні незаконного референдуму в 2022 році, за яку жінка отримала 40 тисяч рублів, її відправили за ґрати на шість років, без конфіскації майна.

Про це йдеться у вироку суду, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що Каменєва Олена Вікторівна, мешканка села Костирка Новорайської сільської громади Бериславського району Херсонської області добровільно проводила незаконний референдум у вересні 2022 року. Її дії кваліфікували за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України – колабораційна діяльність.

Олена Каменєва працювала в складі так званої «дільничної виборчої комісії №811», розташованої в захопленому будинку культури Новорайська.  

Сама жінка свою вину в суді визнала частково. За її словами, їй запропонувала попрацювати в незаконному референдумі Валентина Мануйло, голова окупаційної адміністрації села Костирка. Каменєва погодилася, бо їй потрібні були гроші нібито на лікування хворої матері. На «референдумі» вона працювала два дні, за що їй заплатили 40 тисяч рублів.

За словами Каменєвої, вона нікого не примушували голосувати. Однак допитані в суді свідки це заперечили. Вони розповіли, що Олена Каменєва з іншою жінкою наполегливо вмовляли їх голосувати. Допитані в суді мешканці Костирки неохоче брали участь в організованому окупантами спектаклі.

Олену Каменєву затримали влітку 2023 року, з 1 серпня 2023 року вона перебуває під вартою. 

Вирок – шість років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади в органах влади та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом та процесом референдуму на строк десять років, без конфіскації майна. Вирок ще не набрав законної сили.

Суд також скасував арешт, накладений раніше на майно Олени Каменєвої – земельну ділянку площею 0,15 га і житловий будинок з господарськими спорудами.

Як повідомляв ЦЖР, Херсонська обласна прокуратура відмовилась від перегляду обвинувального вироку колаборантці Юлії Приходько, яка працювала секретаркою у голови окупаційної адміністрації села Новорайськ Бериславського району. Спочатку прокурори наполягали на посиленні їй покарання, вимагаючи конфіскувати в дохід держави її майно, але згодом відмовились від апеляційної скарги.

Про життя мешканців Новорайської громади під час окупації читайте в матеріалі ЦЖР «Росіяни вибивали мені паркан, у хату лізли, по сараях лазили, в трусах жіночих рились – всюди шукали якогось Бандеру».