США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні в рамках USAI на $2,4 млрд: посилення ППО, боєприпаси та БпЛА

Влада
Зустріч президентів України та США Володимира Зеленського та Джо Байдена у Білому домі, Вашингтон, 26.09.2024. Фото: president.gov.ua

Міністерство оборони США розкрило подробиці нового пакету військової допомоги Україні у рамках Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) на суму 2,4 млрд доларів, про який 26 вересня оголосив президент Джо Байден під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським. Він, зокрема, передбачає надання боєприпасів та забезпечення українських систем ППО, боєприпасів класу «повітря-земля», БпЛа та компонентів для їх виробництва, а також обладнання для підтримки українського виробництва боєприпасів.

Про це повідомляється на сайті Пентагона.

«Міністерство оборони оголосило про значний новий пакет допомоги у сфері безпеки, щоб гарантувати, що Україна матиме інструменти, необхідні їй для перемоги у боротьбі з російською агресією. Цей пакет допомоги у сфері безпеки передбачає виділення додаткових 2,4 мільярда доларів через Ініціативу сприяння безпеці України (USAI), яка забезпечить Україні додаткову протиповітряну оборону, безпілотні авіаційні системи та боєприпаси класу «повітря-земля», а також зміцнить оборонно-промислову базу України», – йдеться у повідомленні.

За даними Міноборони, пакет містить:

Боєприпаси та забезпечення українських систем ППО;
Боєприпаси класу «повітря-земля»;
Безпілотні літальні апарати (БпЛА) та компоненти для забезпечення українського виробництва БпЛА;
Обладнання для боротьби з БпЛА;
Безпілотні надводні судна;
Обладнання безпечного зв’язку;
Обладнання та матеріальні засоби для підтримки українського виробництва боєприпасів;
Запасні частини, технічне обслуговування та підтримка, а також інше допоміжне обладнання.

Це 21-й пакет допомоги в рамках USAI від адміністрації Байдена, який передбачає закупівлю зброї для України у виробників.

26 квітня президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні зустрівся з президентом США Джозефом Байденом і представив йому План перемоги.

Зеленський подякував Байдену за рішучу підтримку та рішення, які допомагають захищати Україну та українців. Він також подякував за оголошений раніше пакет допомоги на 7,9 млрд доларів, який допоможе українським воїнам на передовій.

В свою чергу глава Білого дому запевнив, що надасть Україні всю необхідну для перемоги підтримку, та повідомив про рішення збільшити безпекову допомогу.

«По-перше, зараз ми повинні зміцнити позиції України на полі бою, і саме тому сьогодні я з гордістю оголошую про новий пакет безпекової допомоги на суму 2,4 мільярда доларів. Я також доручив Пентагону виділити всі кошти, що залишилися в межах безпекової допомоги, які були призначені для України, до кінця мого терміну, тобто до 20 січня. І це посилить позицію України на майбутніх переговорах. По-друге, ми дивимося вперед, щоб допомогти Україні досягти успіху в довгостроковій перспективі», – зазначив президент США.

Як повідомлялось, 26 вересня 2024 року президент США Джо Байден оголосив про виділення оборонної допомоги Україні на суму 7,9 млрд доларів, включно наданням керованих авіабомб JSOW для винищувачів F-16 та батареї ЗРК Patriot, а також запровадження нових санкцій проти Росії.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter