Ліні Мацак і Альоні Тютіній з Чорнобаївки на Херсонщині за роздачу окупаційної агітації повідомили підозру в колабораційній діяльності

Влада
Альона Тютіна і Ліна Мацак, колаборантки
Альона Тютіна і Ліна Мацак, колаборантки

44-річна Ліна Мацак і 43-річна Альона Тютіна з села Чорнобаївка Херсонського району Херсонщини підозрюються в роздачі агітації російських окупантів у 2022 році. За скоєний злочин їм світить від 10 до 12 років позбавлення волі і конфіскація майна.

Про це з посиланням на підозри Тютіній і Мацак повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі Національної поліції встановили, що обидві мешканки села Чорнобаївка Херсонської області стали учасницями так званої громадської організації «Союз матерей Херсона». Під час тимчасової окупації свого села з 22 липня по 25 вересня 2022 року вони роздавали окупаційні агітаційні газети і буклети зі змістом, спрямованим на підтримку держави-агресорки. Зокрема, в цих матеріалах містились заклики до незаконного отримання російських паспортів і голосування за Росію під час незаконного окупаційного референдуму у вересні 2022 року.

Перша підозрювана – Тютіна Альона Георгіївна, 6 квітня 1981 р. н. Друга – Мацак Ліна Андріївна, 25 березня 1980 р. н., уродженка Коростеня Житомирської області. 

Їм інкримінують колабораційну діяльність за ч. 6 ст. 111-1 КК України – здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або її окупаційною адміністрацією. Їм світить від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

  • Як повідомляв ЦЖР, Херсонський міський суд заочно визнав винним у колабораційній діяльності 58-річного херсонця, російського пропагандиста Геннадія Шелестенка. Він займався інформаційною діяльністю у співпраці з державою-агресором і її окупаційною адміністрацією.