Марк Рютте вступив на посаду генсека НАТО, він обіцяє наблизити вступ України в Альянс

Влада
Генеральний секретар НАТО Марк Рютте. Фото: Reuters

Колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте 1 жовтня вступив на посаду генерального секретаря НАТО, прийнявши повноваження від свого попередника Єнса Столтенберга, повноваження якого тривали десять років. Одним зі своїх пріоритетів Рютте назвав посилення Альянсом підтримки України та наближення її до НАТО.

Церемонія передачі повноважень пройшла у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, повідомляється на сайті Альянсу.

На спеціальній сесії Північноатлантичної ради Столтенберг офіційно передав повноваження новому генеральному секретарю Марку Рютте.

«Для мене велика честь бути тут і обійняти посаду Генерального секретаря НАТО», – сказав Рютте перед тим, як подякувати союзникам за те, що вони довірили йому відповідальність за керівництво Альянсом у наступні роки.

Генсек НАТО окреслив свої три пріоритети для Альянсу. «По-перше, це зберегти міцність НАТО та забезпечити ефективність і надійність нашої оборони проти всіх загроз», – сказав він. «Моїм другим пріоритетом є посилення нашої підтримки України та наближення її до НАТО, тому що в Європі не може бути тривалої безпеки без сильної незалежної України», – продовжив Рютте, додавши, що його «третій пріоритет – зміцнення наших партнерств» у більш взаємопов’язаному світі.

Генеральний секретар також віддав належне своєму попереднику, назвавши його перебування на посаді «зразковим» і додавши, що «сьогодні НАТО більший, НАТО сильніший та об’єднаніший, ніж будь-коли, багато в чому завдяки вашому лідерству».

Марк Рютте, новий генсек НАТО та його попередник Єнс Столтенберг, 1 жовтня 2024 року. Фото: Reuters

У своєму прощальному слові пан Столтенберг високо оцінив прагматизм і навички Рютте в досягненні консенсусу, зазначивши, що «ви не йдете на компроміс з нашими цінностями та принципами». Він також високо оцінив «особисту відданість нашого наступника нашим трансатлантичним зв’язкам. І вашу непохитну підтримку України».

Передача повноважень ознаменувалася урочистою передачею історичного молотка, який у 1963 році НАТО подарувала Ісландія, та який використовується на спеціальних зустрічах Альянсу.

Як повідомлялось, 26 червня 2024 року Північноатлантична Рада затвердила прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаді нового генерального секретаря НАТО.

Нагадаємо:

  • 28 березня 2014 року Єнс Столтенберг був обраний на пост Генерального секретаря НАТО Північноатлантичною радою. 1 жовтня 2014 року він вступив на посаду генсека.
  • 4 липня 2023 року союзники по НАТО ухвалили рішення продовжити мандат Єнса Столтенберга на посаді Генерального секретаря НАТО ще на рік – до 1 жовтня 2024 року.