Ексголовком ЗСУ Залужний не підтримує мобілізацію молоді 18-25 років – «Букви»

Війна
Посол України у Великій Британії Валерій Залужний на зустрічі з українськими студентами у King’s College London. Фото: facebook.com/vzaluzhnyi

Колишній головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний зазначив, що не підтримує мобілізацію людей віком від 18 до 25 років, оскільки вважає, що це покоління ‒ майбутнє України. Він переконаний, що залучати молодь до війська можна лише у крайньому разі, коли буде загроза існуванню держави як такої.

Таку думку щодо мобілізації молоді Залужний висловив під час зустрічі з українськими студентами у лондонському King’s College, передає видання «Букви».

Ексголовком розповів, що не підтримує ідею зниження мобілізаційного віку нижче 25 років.

«Категорію 18-25 років потрібно максимально берегти. Я чому завжди протестував, щоб мобілізація не заходила на людей нижче 25 років, коли був на посаді Головнокомандувача, тому що нам потрібна Україна і через 20 років, і через 30 років. А вона ось – їй зараз 18 років. Це зовсім інші люди, які врятують цю країну», – вважає Залужний.

Він також вказав, що військові старшого віку мають пострадянський менталітет, тому з ними працювати певною мірою важче.

«Якщо ми візьмемо 50-річного «дядьку», ми маємо йому пояснити, чому саме його рота, його батальйон має штурмувати висоту чи обороняти опорний пункт. У них ментальність зовсім інша, пострадянська, що це «може зробити хтось інший» за них», – розповів ексголовком.

Однак, на його думку, примусово залучати молодь до війська можна лише у крайньому разі.

«Якщо країна дійде до такого бар’єра, коли буде загроза існуванню держави як такої, її можуть врятувати тільки молоді люди у віці 18-25 років, бо це абсолютно інші люди», – сказав Залужний.

Нагадаємо:

  • Раніше народний депутат фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко з посиланням на директиву Командування Сухопутних військ ЗСУ від 19.09.2024 заявив про те, що був зупинений призов обмежено придатних з 18 до 25 років. Призов таких осіб буде можливий лише за письмовою згодою. За його словами, відповідна директива Командування Сухопутних військ уже надійшла в Оперативні Командування та до обласних і районних ТЦК. Крім того, зазначив Гончаренко, згідно до цієї директиви, чоловіки віком 50-60 років можуть бути мобілізованими лише за окремим мобілізаційним розпорядженням.
  • 25 вересня Командування Сухопутних військ завуальовано підтвердило існування директиви, зазначивши, що в ній уточнено деякі питання щодо призову окремих категорій громадян, зокрема для «зниження суспільної напруги». Однак ніякої конкретики щодо змісту документу у Командуванні не навели.
  • Федір Веніславський, нардеп фракції «Слуга народу», член комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтвердив, що в Україні діє директива Командування Сухопутних сил ЗСУ, яка дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням – така загальна позиція військового керівництва. Після 50 років призиваються лише ті, хто має дефіцитні військово-облікові спеціальності.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter