Марата Асанова з Криму за дезертирство в 2014 році і державну зраду заочно засудили до 15 років позбавлення волі

Крим
Марат Асанов (на передньому плані), офіцер-зрадник, дезертир. Фото: скріншот відео телеканал «Звезда»

44-річний Марат Асанов з Севастополя в 2014 році відмовився служити в Збройних Силах України і перейшов на бік ворога. Вінницький міський суд 26 вересня виніс йому обвинувальний вирок: 15 років позбавлення волі.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що 44-річний громадянин України Асанов Марат Равілійович, уродженець міста Армавір Краснодарського краю РФ, в грудні 2013 року призначений на посаду начальника відділення бойового управління, заступника командира радіотехнічної батареї зенітного ракетного дивізіону (С-300ПС) військової частини А-3009 тактичної групи Повітряних Сил «Крим» Збройних Сил України. В ЗСУ він служив з 2006 року.

Після незаконної анексії Криму Російською Федерацією він до 15 травня 2014 року мав прибути для проходження служби у Вінниці, однак так і не зробив цього. Невдовзі після цього стало відомо про його перехід на бік ворога. Марат Асанов підписав контракт про проходження військової служби у Збройних силах РФ.

Марат Асанов, офіцер-зрадник, дезертир. Фото з пошукової бази МВС України.

15 лютого 2023 року так званий «голова Криму» Сергій Аксенов підписав наказ про нагородження Марата Асанова медаллю «За защиту Республики Крым» з формулюванням – «за самоотверженность, мужество и отвагу, обеспечение обороноспособности и в связи с Днем защитника Отечества».

Марат Асанов, судячи з наказу Аксенова, служить ворогу на посаді заступника командира зенітного ракетного дивізіону з озброєння військової частини 85702 Міноборони РФ.

Марат Асанов визнаний винним у дезертирстві – за ч.1 ст.408 КК України і в державній зраді – за ч.1 ст.111 КК України.

Вирок суду – 15 років позбавлення волі. Вирок ще не набрав законної сили.

Як повідомляв ЦЖР, 44-річний Володимир Мар’їн з Феодосії, перебуваючи на службі в Збройних Силах України в 2014 році перейшов на бік ворога. У окупантів він «дослужився» до звання підполковника. За скоєний злочин Шевченківський районний суд Києва 9 вересня виніс йому обвинувальний вирок.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter