Сили оборони вдарили по морському нафтовому терміналу ворога у Феодосії – Генштаб

Крим

Вночі Збройними силами завдано успішного удару по морському нафтовому терміналу у закритому порту окупованій Феодосії у Криму.

Про це повідомляє пресцентр Генштабу.

Як зазначається, у районі об’єкту зафіксовано займання. Наслідки ураження уточнюються.

Феодосійський термінал – найбільший у Криму за обсягами перевалки нафтопродуктів, які використовувалися, зокрема і для забезпечення потреб окупаційної армії РФ.

Завдання виконано підрозділами ракетних військ Збройних Сил України у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України.

“Заходи щодо підриву воєнно-економічного потенціалу російської федерації тривають”, – додають у Генштабі.

Окупаційна адміністрація запровадила у місті режим техногенної надзвичайної ситуації муніципального характеру.

Феодосійський нафтопереробний термінал є найбільшим у Криму за обсягами перевалки нафтопродуктів. Всього на півострові два такі термінали, ще один розташований у Севастополі. Нафтобазу вже атакували дрони у листопаді та грудні 2023 року, а також у березні 2024 року.

Як писав ЦЖР у матеріалі “Як працюють «кримські санкції»”. Порти Криму”, Міністерство інфраструктури України після окупації Криму у 2014 році закрила морські порти Керчі, Севастополя, Феодосії, Ялти і Євпаторії для суднозаходів.

Першим під санкції США (16.07.2014) потрапило ДП «Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами», яке перед окупацією знаходилося під контролем структур «младоолігарха» Сергія Курченка, який діяв в інтересах «Сім’ї» президента Януковича. Феодосійська нафтобаза забезпечувала контрабанду нафтопродуктів (схема «Лівели»).

Захоплену нафтобазу в 2015 році «влада» Криму передала до складу незаконно створеного «ГУП «Чорноморнафтогаз», а влітку 2019 року загрузле в боргах підприємство акціонували в АО «Морской нефтяной терминал». Уже в грудні 2019 року нафтобаза з морським терміналом була продана за 651,2 млн руб. Покупець – московське АО «Фирма Гунас» була створена в лютому того ж року. Директор і єдиний з названих акціонерів – відставний полковник МВС Росії Валентин Дорош, який також числиться керівником МУП «Ритуальні послуги» в Курську. Російські ЗМІ схиляються до версії, що Феодосійську нафтобазу повернув під свій контроль Сергій Курченко.