Прикордонник Олексій Карпус з Генічеська на Херсонщині, який став поліцаєм у окупантів, заочно отримав вісім років тюрми за дезертирство

Влада
Олексій Карпус, прикордонник-дезертир, колаборант. Фото з соцмереж

43-річний прикордонник Олексій Карпус з Генічеська Херсонської області визнаний винним у дезертирстві: в перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну він втік з місця несення військової служби. З 2022 року він працює поліцаєм у російських окупантів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок Херсонського міського суду від 4 жовтня.

Суд встановив, що Карпус Олексій Євгенович, 15 липня 1981 р. н., уродженець і мешканець Генічеська Херсонської області під час передислокації свого підрозділу в складі автоколони трасою Херсон – Мелітополь 24 лютого 2022 року близько 12:00 дня втік і повернувся до рідного міста. Це сталось у районі селища Нижні Сірогози Генічеського району.

Сержант Олексій Карпус служив за контрактом з липня 2020 року. В липні 2021 року його призначили інспектором 3 категорії – кулеметником 3 групи інспекторів прикордонного контролю відділення інспекторів прикордонної служби (тип А) відділу прикордонної служби «Чонгар» 79 прикордонного загону південного регіонального управління Держприкордонслужби.

За даними слідства, Олексій Карпус втік зі зброєю – АК-74 та набоями до нього. Разом із ним тоді втекли різними дорогами – хто через селище Іванівка, хто через Нижні Сірогози, хто взагалі вже із Запоріжжя – семеро озброєних прикордонників.

Невдовзі після свого повернення до Генічеська Олексій Карпус перейшов на бік ворога і став працювати поліцаєм у місцевій окупаційній поліції. Першим про це повідомляв телеграм-канал Генічеськ UA, за інформацією якого на ворога з 2022 року працює і дружина прикордонника-дезертира Карпус Анна Миколаївна, 1 листопада 1987 р. н.

Анна і Олексій Карпус, подружжя колаборантів з Генічеська. Фото з соцмереж

Свідки в суді підтвердили інформацію про роботу Олексія Карпуса поліцаєм у Генічеську. За їхніми словами, також вони бачили, як червоний автомобіль «ВАЗ-21099» з Олексієм Карпусем 24 лютого 2022 року несподівано відірвався від автоколони прикордонників і поїхав у зворотному напрямку.

Скоєний Олексієм Карпусем злочин суд кваліфікував за ч.4 ст.408 КК України – дезертирство. Вирок – вісім років позбавлення волі. Вирок ще не набрав законної сили.

Судячи з наявних даних у реєстрі судових рішень, це перший вирок, винесений за дезертирство під час великої війни судами Херсонщини.

Як повідомляв ЦЖР, нещодавно заочні підозри від Державного бюро розслідувань отримали ще три українські прикордонники, які втекли 24 лютого 2022 року з місця несення служби в селі Тарасівка на Херсонщині – Богдан Хмельницький, Андрій Санін і Руслан Александров.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter