Рада заборонила мобілізацію обмежено придатних чоловіків 18-25 років

Влада
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада 9 жовтня ухвалила у другому читанні та в цілому закон, яким заборонила мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком від 18 до 25 років. При цьому напередодні з документа прибрали норму про демобілізацію тих, хто був мобілізований раніше.

За відповідний законопроєкт №11379-д проголосувало 311 народних обранців, повідомив нардеп фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

«Рада схвалила в цілому законопроєкт №11379д – передбачає звільнення від мобілізації українців віком до 25 років», – написав Железняк.

Мобілізація чоловіків віком від 18 до 25 років відбувалася завдяки юридичній колізії, яка з’явилась після оновлення мобілізаційного законодавства навесні 2024 року, коли був скасований статус «обмежено придатний». Таким чином колізія дозволяла переведення «обмежено придатних у воєнний час» зі списку призовників до списку військовозобов’язаних. Тобто у категорію тих, кого можна мобілізувати. Таким чином, на відміну від здорових чоловіків до 25 років, які не підходили до мобілізації за віком, мобілізовували чоловіків, яких свого часу отримали статус «обмежено придатний у воєнний час».

Раніше нардеп фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко повідомив, що 8 жовтня комітет ВРУ з нацбезпеки і оборони затвердив версію законопроєкту №11379-д до другого читання, але прибрав з цього документа положення про право на демобілізацію чоловіків віком до 25 років, які до змін в мобілізаційному законодавстві мали статус «обмежено придатних у воєнний час» і вже були мобілізовані.

Він зазначив, що демобілізацію уже призваних чоловіків віком до 25 років мають прописати окремим законом.

Нагадаємо:

  • Раніше народний депутат фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко з посиланням на директиву Командування Сухопутних військ ЗСУ від 19.09.2024 заявив про те, що був зупинений призов обмежено придатних з 18 до 25 років. Призов таких осіб буде можливий лише за письмовою згодою. За його словами, відповідна директива Командування Сухопутних військ уже надійшла в Оперативні Командування та до обласних і районних ТЦК. Крім того, зазначив Гончаренко, згідно до цієї директиви, чоловіки віком 50-60 років можуть бути мобілізованими лише за окремим мобілізаційним розпорядженням.
  • 25 вересня Командування Сухопутних військ завуальовано підтвердило існування директиви, зазначивши, що в ній уточнено деякі питання щодо призову окремих категорій громадян, зокрема для «зниження суспільної напруги». Однак ніякої конкретики щодо змісту документу у Командуванні не навели.
  • Колишній головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний зазначив, що не підтримує мобілізацію людей віком від 18 до 25 років, оскільки вважає, що це покоління ‒ майбутнє України. Він переконаний, що залучати молодь до війська можна лише у крайньому разі, коли буде загроза існуванню держави як такої.