З 90 держзрадників, щодо яких Зеленський 8 жовтня увів санкції, 28 є адвокатами, у більшості з них – чинні свідоцтва

Влада
Колаж: DEJURE

З 90 державних зрадників, щодо яких президент Володимир Зеленський 8 жовтня запровадив персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи, 28 є адвокатами, 82% з них мають чинні адвокатські свідоцтва.

На це звертає увагу аналітичний центр DEJURE, який проаналізував указ глави держави про запровадження персональних санкцій.

Як зазначають експерти, серед 90 осіб, які потрапили під санкції за їх діяльність проти національної безпеки чи співпрацю з окупаційною владою, 28 є в Єдиному реєстрі адвокатів України.

«Анульованим є адвокатське свідоцтво лише у 5 з них (18%). Це підозрювані у державній зраді скандально відомі Валентин Рибін та Тетяна Монтян. Рибін роками був адвокатом проросійських активістів та політиків, зокрема Віктора Медведчука та Анатолія Шарія, та у 2022 році увійшов до керівництва окупаційної влади Херсонщини. Прокремлівську пропагандистку Тетяну Монтян Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури (КДКА) Житомирської області понад 1,5 року не могла притягнути до відповідальності нібито через відсутність кворуму та повітряні тривоги. Врешті, вона зробила це лише напередодні Указу Президента про санкції», – вказують у DEJURE.

У центрі нагадали, що раніше вже звертали увагу на те, що Національна асоціація адвокатів України (НААУ), очолювана Лідією Ізовітовою та Валентином Гвоздієм, протягом багатьох років займає абсолютно пасивну позицію щодо адвокатів, які співпрацюють із російською окупаційною владою. Замість того, щоб ініціювати дисциплінарні провадження стосовно адвокатів-зрадників, представники НААУ борються з адвокатами-війсковослужбовцями та подають численні скарги на адвокатів, які публічно висвітлюють проблеми адвокатури.

«Ситуація із підсанкційними «адвокатами» є ще одним прикладом бездіяльності НААУ. 82% з них мають чинні адвокатські свідоцтва, тобто можуть надалі провадити адвокатську діяльність, взяти участь у виборах до органів адвокатського самоврядування, та обирати членів Вищої ради правосуддя. Не можна сказати, що очільники української адвокатури не знали про осіб, які потрапили під санкції, оскільки останні співпрацюють з окупаційною владою протягом багатьох років. Олександр Цветков, раніше голова окупаційного «суду» у Криму, а тепер «Херсонского обласного суда», вже навіть заочно засуджений до 10 років за держзраду», – зазначили експерти.

Щобільше, наголосили в центрі, 24 з 28 підсанкційних «адвокатів» стали «суддями» в незаконних «судах» на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької, Луганської та Запорізької областей. Зокрема, підозрювані за колабораційну діяльність Сергій Чеботарьов, Олена Сень, Діана Рудь. Остання була адвокаткою у Мелітополі. Втім, після окупації міста Рудь перейшла на сторону окупанта і стала «суддею» т. зв. «Мелитопольского районного суда Запорожской области». У сфабрикованій справі вона засудила дружину військовослужбовця Збройних сил України за її проукраїнську позицію.

«Бездіяльність органів адвокатури щодо позбавлення адвокатського свідоцтва осіб, які відкрито здійснюють колабораційну діяльність є ще одним індикатором несправності адвокатури. Нагадаємо, що в проведеному Коаліцією «Реанімаційний Пакет Реформ» (РПР) опитуванні 94% респондентів-експертів ствердили, що реформа адвокатури є необхідною і нагальною. Водночас жоден з них не вважає прозорим та ефективним чинний механізм притягнення адвокатів до дисциплінарної відповідальності, одним із видів якої є позбавлення адвокатського свідоцтва», – заявили у DEJURE.

Нагадаємо:

  • 8 жовтня 2024 року президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки й оборони про застосування двох пакетів санкцій до державних зрадників та військового виробництва в Росії. Зокрема, обмеження застосовані до кримських «суддів» які переслідували громадня України в окупованому Криму, а також українських адвокатів, які співпрацюють з російськими окупантами.