Страти окупантами українських військовополонених є цілеспрямованою політикою РФ, за останній рік їхня кількість зросла – генпрокурор Костін

Війна

За останній рік зросла кількість страт окупантами українських військовополонених, і такі злочини є не поодинокими інцидентами, а цілеспрямованою політикою РФ.

Про розслідування російських злочинів під час війни розповів в інтерв’ю бельгійському медіа La Libre генеральний прокурор Андрій Костін.

“Більшість російських воєнних злочинців засуджено українськими судами заочно, але вирок суду має фундаментальне значення для процесу відновлення справедливості та зцілення постраждалих”, – йдеться в повідомленні.

Костін наголосив, що розслідування воєнних злочинів під час конфлікту є надзвичайно складним.

“Ми документуємо, розслідуємо і переслідуємо в національних судах кожен злочин, скоєний агресором. Але наше завдання йде набагато далі. Ми впроваджуємо методологію переслідування більш специфічних злочинів, таких як сексуальне насильство, злочини проти дітей та екологічні злочини”, – розповів генпрокурор.

Він повідомив, що протягом останнього року зросла кількість страт окупантами українських військовополонених. Катування і страти без суду і слідства використовуються як зброя війни, залякування і знищення.

Андрій Костін, генеральний прокурор України Фото: Facebook

“Ми можемо довести, що ці випадки є не поодинокими інцидентами, а організованою та цілеспрямованою політикою. Наприклад, у нас є аудіозапис, на якому російський офіцер наказує своїм військам не брати полонених на полі бою, а вбивати українців”, – зазначив Костін.

За його словами, одне з ключових завдань для правосуддя – відповідальність Росії та її керівництва за злочин агресії, без якого не було б понад 140 тис. воєнних злочинів.

“Важливо притягнути до відповідальності натхненників цього вторгнення – президента, прем’єр-міністра, членів так званої “трійки” – і показати їм, що вони можуть понести відповідальність, незважаючи на прогалини в міжнародному праві. МКС не має юрисдикції в цьому питанні, але ми працюємо над правовою формулою з близько 40 державами по всьому світу”, – наголосив генпрокурор.

Крім того, він нагадав, що якщо російський диктатор Володимир Путін наважиться відвідати зустріч G20 у Бразилії – він має бути заарештований.

“Відмова виконати ордер на арешт посилює позиції Росії. Всі наші надії тепер покладаються на незалежність бразильської судової системи”, – резюмував Костін.

  • Офіс генерального прокурора має 27 кримінальних проваджень за фактами страти окупантами українських військовополонених, йдеться про вбивство 54 захисників.
  • Офіс генпрокурора розслідує наймасовішу страту військами РФ українських військовополонених на лінії фронту.