Швейцарія повністю підтримала 14-ий пакет санкцій ЄС до Росії

Влада

Уряд Швейцарії повністю приєднався до 14-го пакета санкцій Європейського Союзу до Росії, запровадженого в червні. Рішення посилює обмеження на експорт товарів, які можуть зміцнити військові можливості Росії. 

Про повідомила пресслужба швейцарського уряду.

Раніше Швейцарія частково приєдналася вже до 14-го санкційного пакету ЄС, тепер – підтримала решту заходів. До санкційного списку додали 61 компанію та 27 суден з російського «тіньового флоту».

Нові обмеження забороняють надання ряду банківських послуг Росії, інвестиції у російський сектор скрапленого природного газу, а також вимагають від бізнесу забезпечити, щоб його діяльність у інших країнах не порушувала чинні санкції.

Швейцарія дозволила своїм компаніям подавати позови до судів у Швейцарії проти підсанкційних компаній, щоб компенсувати збитки, яких вони зазнали через неправомірні судові розгляди в РФ або інших країнах.

Швейцарська Федеральна рада також заборонила політичним партіям, неурядовим організаціям та медіапостачальникам отримувати пожертви від російського уряду.

Нагадаємо:

  • В липні 2024 року Федеральний департамент економіки, освіти та досліджень Швейцарії (EAER) розширив санкції щодо Росії. 
  • 24 червня Рада Європейського союзу ухвалила 14-й пакет обмежувальних заходів стосовно Росії. Санкції застосовані щодо 116 фізичних та юридичних осіб, “відповідальних за дії, що підривають або створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України”.
  • 23 лютого 2024 року Рада Європейського союза ухвалила 13-й пакет обмежувальних заходів проти Росії. Санкції застосовані проти 106 фізичних і 88 юридичних осіб, які підтримують війну, підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.
  • 18 грудня 2023 року Європейський Союз затвердив 12-й санкційний пакет проти РФ, у який зокрема включені родичі президента РФ Володимира Путіна та експрезидента Дмитра Медведєва. Він також передбачає повну заборону продажу російських алмазів. Заборона поширюється як на алмази походженням з Росії, так і алмази, що експортуються з Росії, алмази, що прямують транзитом через Росію, і російські алмази, оброблені в третіх країнах.