У Росії ліквідували пілота бомбардувальника Ту-22М3 Дмітрія Ґолєнкова, який атакував ракетами Кременчук та Дніпро

Війна
Тіло ліквідованого Дмітрія Ґолєнкова, пілота російського бомбардувальника Ту-22М3, який атакував ракетами українські цивільні об’єкти. Фото: ГУР МОУ

У Брянській області Росії ліквідували пілота надзвукового бомбардувальника Ту-22М3 Дмітрія Ґолєнкова, який причетний до ракетних ударів по українських цивільних об’єктах, внаслідок чого загинуло багато цивільних осіб. Зокрема, Ґолєнков, який обіймав посаду начальника штабу російської авіаційної ескадрильї, відповідальний за удари по місту Кременчук 27 червня 2022 року та місту Дніпро 14 січня 2023 року.

Про це повідомляє Головне розвідувальне управління Міністерства оборони України.

«Вранці 20 жовтня 2024 року у яблуневому саду села Супонєво під Брянском на Росії знайшли труп воєнного злочинця Ґолєнкова Дмітрія Владіміровіча. Ґолєнков – пілот 52-го важкого бомбардувального авіаполку ВКС РФ (в/ч 33310), який базується на аеродромі «Шайковка» та має на озброєнні бомбардувальники Ту-22М3», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Ґолєнков обіймав посаду начальника штабу російської авіаційної ескадрильї.

«Причетний до ракетних ударів по українських цивільних об’єктах, зокрема по торговому центру «Амстор» у місті Кременчук Полтавської області. У момент атаки 27 червня 2022 року в ТЦ перебували близько 1000 людей. Внаслідок воєнного злочину тоді загинуло 22 людини, десятки отримали поранення. Також Ґолєнков відповідальний за ракетний удар по житловому будинку в Дніпрі 14 січня 2023 року, коли загинуло 46 цивільних українців, серед них – 6 дітей», – наголосили у ГУР.

Тіло Дмітрія Ґолєнкова виявили з множинними травмами голови, заподіяними, ймовірно, молотком.

«ГУР МО України нагадує – за кожен воєнний злочин буде справедлива відплата», – додали у військовій розвідці.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter