Двоє колишніх співробітників МВС України в АРК отримали підозри у державній зраді

Крим
Фото: facebook.com/prok.arkrym

За процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим та м.Севастополя повідомлено про підозру двом колишнім співробітникам Міністерства внутрішніх справ України в АРК. За інформацією Центру журналістських розслідувань, підозру у державній зраді отримали Андрій Гурченко та Костянтин Лопарьов.

До окупації Криму Росією Костянтин Лопарьов працював у Секторі боротьби з незаконним обігом наркотиків Білогірського районного відділу міліції, а Андрій Гурченко обіймав посаду заступника начальника – начальника міліції громадської безпеки Алуштинського міського відділу ГУ МВС України в АР Крим.

Як повідомили в прокуратурі АРК, навесні 2014 року обидва порушили присягу та перейшли на службу до незаконно створених окупантами силових структур. Зокрема Лопарьов у 2014 році обійняв посаду «заступника начальника поліції з оперативної роботи відділу МВС Росії по Білогірському району», а у 2023 році – «керівника відділу МВС Росії по Нижньогірському району», де працює дотепер.

Гурченко у 2014 – 2023 роках працював «керівником відділу МВС РФ у м. Алушті» та «заступником начальника поліції з охорони громадського порядку УМВС Росії по м. Ялті».

Зрадник Андрій Гурченко, ексзаступник начальника – начальник міліції громадської безпеки Алуштинського міського відділу ГУ МВС України в АР Крим. Фото: Твоя газета

«Своїми діями підозрювані сприяли становленню та функціонуванню окупаційних органів внутрішніх справ на півострові, а також надавали допомогу представникам держави-агресора в проведенні підривної діяльності проти України», – додали в прокуратурі АРК. 

Андрію Гурченко та Костянтину Лопарьову повідомлено про підозру за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України – державна зрада. Санкція статті передбачає покарання до 15 років позбавлення волі. 

Нагадаємо:

  • Служба безпеки України повідомила про підозру у державній зраду Олегу Киріліну, колишньому першому заступнику начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в АР Крим. Після поачтку російської окупації півострова він порушив присягу та обійняв посаду «заступника міністра внутрішніх справ по Республіці Крим – начальника слідчого управління».
  • Колишній начальник Білогірського РВ ГУ МВС України в АР Крим Олег Веніков, який після початку російської окупації Криму обійняв посаду голови «відділу МВС Росії по Красногвардійському району Республіки Крим», отримав заочний вирок. За державну зраду його засуджено до 12 років позбавлення волі. 
  • Шевченківський районний суд Києва оголосив вирок колишньому начальнику Гагарінського РВ УМВС України в Севастополі Піддубову Олександру Олександровичу, якого навесні 2014 року російські окупанти призначили начальником «Управління МВС РФ в Севастополі». Його визнано винним у державній зраді та засуджено до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 
  • В кінці травня 2014 року, після окупації і анексії Криму РФ, Міністерство внутрішніх справ України звільнило 12 тисяч кримських міліціонерів за зраду. «Зрада співробітників міліції складає рахунок не на тисячі, а на десятки тисяч. Тільки 12 тисяч в Криму. У нас зрадники опинилися в Тернопільській області, у Львівській області, в Луганську і багато де ще», — заявив тоді заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар.