Фонд Мєдвєдєва як общак для піару «Единой России» на війні

Розслідування
Колаж: investigator.org.ua

Назва фонду «Наша правда» запозичена із заголовку істеричної статті Дмітрія Мєдвєдєва «Наши люди, наша земля, наша правда», що вийшла у кінці 2022 року з набором кондових кремлівських наративів з виправдання агресії проти України. Та не тільки назва поєднує фонд «Наша правда» з колишнім президентом і прем’єр-міністром, а тепер — заступником голови Ради безпеки РФ. Це спільний проект двох інших фондів, на які ще з початку нульових була зареєстрована таємна елітна нерухомість корумпанта Мєдвєдєва та через які йому замовляли за кордоном брендовий одяг та взуття. Тепер же придворні фонди спонсорують агресію проти України і забезпечують піар на допомозі «СВО» партії влади «Единая Россия», яку очолює той же Дмітрій Мєдвєдєв. Але гроші, звісно ж, не його особисті — це свого роду общак з відмитих вкрадених грошей держкорпорацій і відкатів великого бізнесу. Центр журналістських розслідувань назве компанії та імена людей, які адмініструють цей общак і роблять для Мєдвєдєва і «Единой России» брудну роботу у війні проти України.

«Некомерційний фонд патріотичних ініціатив «Наша правда», зареєстрований у березні 2023 року,  у квітні  підписав угоду про співпрацю з партією «Единая Россия» (ЕР) і з того часу передав російській армії озброєння та іншої допомоги на 2,23 мільярда рублів.

Передача кожної партії озброєнь чи «гуманітарки» військовим підрозділам супроводжується масованою подачею текстових і відеозвітів у російських медіа. Причина такої посиленої уваги пропагандистів  — у персонах тих, хто передає військовим допомогу. А це — «вершки» путінської партії влади «Единая Россия» та її молодіжки «Молодой гвардии «Единой России» (МГЕР), які розвозять у військові формування дрони і засоби РЕБ, оптичні приціли і тепловізори, автомобілі і мотоцикли. Серед останніх розпоряджень Мєдвєдєва фонду — забезпечити допомогу підрозділам, які безпосередньо беруть участь у боях в Курській області. 

Першу допомогу від фонду, в довісок до нагород однопартійцям, Сєргєй Кірієнко, перший заступник голови адміністрації Путіна  та Андрєй Турчак, тоді ще секретор Генради ЕР привезли у квітні в підрозділ БАРС «Каскад»,  яким командує інший відомий  «единоросс» — Дмітрій Саблін, депутат Госдуми, керівник «Боевого братства» і фігурант наших розслідувань

Серед тих, хто вантажить та розвозить коробки з озброєнням, є й Алєксандр Амєлін та Антон Дємідов, керівники партійної  молодіжки ЕР —  «Молодой гвардии«. Про їхню участь у воєнних злочинах в Маріуполі — фільтраційних заходах та депортації  мешканців міста в Росію — ми розповідали в розслідуванні про діяльність цього кривавого комсомолу ЕР. Тепер їм знайшлась нова робота. 

Алєксандр Сідякін, керівник центрального виконкому «Единой России» регулярно розвозить смертоносну гуманітарку по всій лінії фронту і називає «Нашу правду» «фондом Дмітрія Анатольєвіча» [Мєдвєдєва], який завжди сам реагує на запити військових і  особисто допомагає.  Однак, як з’ясував ЦЖР шляхом нехитрих підрахунків, уся допомога від фонду «Наша правда» — крапля в морі у порівнянні з сумами, якими оперують його засновники — придворні фонди Дмітрія Мєдвєдєва. 

Откуда дєньгі, Дім?

У державному реєстрі РФ дані про засновників фонду «Наша правда» приховані для відкритого доступу. Але на його сайті вказано, що це спільний проєкт ще двох благодійних організацій, спрямований на підтримку військовослужбовців та громадян на території «СВО»: Фонду регіональних некомерційних проектів «Дар» та Некомерційного фонду сприяння збереженню історико—культурної спадщини «Градислава».

Олігарх Алішер Усманов та Дмітрій Мєдвєдєв. Фото: dimon.navalny.com

Обидві юрособи фігурували у резонансному фільмі Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Алєксєя Навального «Он вам не Димон»  у 2017 році. Розслідування встановило, що ці та ще два «благодійні» фонди використовувались Дмітрієм Мєдвєдєвим для відмивання коштів, управління своїм таємним елітним майном і бізнесами. Власність на маєток і землю Мєдвєдєва на Рубльовці тоді були оформлені на фонд «Градислава». Цю елітну нерухомість вартістю в 5 млрд рублів йому «подарував» інший фонд «Соцгоспроект», який взяв її «в тумбочці» — це був  подарунок олігарха Алішера Усманова.

Інший маєток — колишнє дворянське помістя «Миловка» у селі Пльос Іванівської області, де поправляє підірване шкідливою роботою і звичками здоров’я Мєдвєдєв. Він був записаний на фонд «Дар», в який по доброті душевній закинули 33 мільярди рублів два Лєоніда — Сімановскій та Міхєльсон, олігархи і власники газової компанії «Новотэк». Ще 11 мільярдів свого часу підкинув в формі кредиту «Газпромбанк». 

У 2014 році фонд «Дар» подарував спорідненому фонду «Градислава» відновлене помістя, яке стало черговою дачею Мєдвєдєва.

Привласнене фондами Д.Мєдвєдєва дворянське помістя «Миловка» з будиночком для качки на озері. «Уточка Медведева» стала мемом-символом топ-корупції в Росії. Фото: скрін відео ФБК

Червоною ниткою, що вказує на зв’язок фондів, численних компаній та записаного на них елітного майна, був і є Ілья Єлісєєв — однокурсник і друг Дмітрія Мєдвєдєва, який є головою наглядових рад фондів і сліди якого знайдено і в інших структурах, що обслуговують експрем’єра. Від оформлення яхт на ліві компанії — до поставок вина в обхід санкцій із Тоскани, де у Мєдвєдєва своя винарня.

Землі, виноградники, маєтки, яхти, мільярдні активи фондів — все це не що інше, як хабарі. І саме за це твердження Усманов і Єлісєєв пішли в суди з позовами до ФБК. Але сьогодні не про російських топкорумпантів, хай крадуть і жирують — менше на війну лишиться. Однак дуже важливо зазначити, що Мєдвєдєв та «Единая Россия», спонсоруючи війну проти України, використовують брудні гроші, акумульовані в придворних фондах.

Ілья Єлісєєв, однокурсник Мєдвєдєва і голова наглядових рад його придворних фондів та компаній. Фото: Пресслужба «Газпромбанка»

Цікаво порівняти суми, які лідер ЕР через фейкові благодійні фонди витрачає на себе, свої маєтки і лодки, і суму, яка через фонд «Наша правда» була виділена на допомогу «СВО». Треба сказати, що активи обох фондів, що згодом породили  проект «Наша правда», зростали з кожним роком і складають, за публічними звітами за 2023 рік, майже 16,9 мільярдів рублів — у фонду «Дар» і 14,6 млрд рублів — у фонду «Градислава». 

У порівнянні з цими цифрами сума витрат на «СВО» через фонд «Наша правда» виглядає трохи скромно — якихось 2,23 мільярди. Це менше, ніж придворні фонди Мєдвєдєва витрачали в цей час на своє утримання. Приміром, за два роки великої війни видатки фондів «Дар» та «Градислава» склали 2 млрд 689 млн рублів! І обидва при цьому мали прибутки, правда, звідки то все бралось — невідомо. Як невідомо, в який спосіб наповнюється і фонд «Наша правда». На сайті жодного слова про джерела фінансування, лише лічильник із сумою витрат, що оновлюється. Що ж, общак він і є общак. 

Тепер  подивимось, хто ж керує цим фондом, який є безпосереднім співучасником воєнного злочину збройної агресії проти України.

Люди і активи фонду 

Гендиректором фонду «Наша правда» з моменту його створення є значится 54-річний [popper word=”Бровчєнко Алєксандр Руфіновіч”]Анкетні дані:
Дата народження: 20.11.1969, ІПН: 501105677892. Паспорт:4614724352.
Номери телефонов: +79036211980, +79256859848.
Email: [email protected], [email protected].
Соцмережі:
https://t.me/+79256859848,
https://my.mail.ru/mail.ru/def_abh,
skypeid:.cid.80f5d015dbf1e3ec,
https://mirtesen.ru/people/782267458
[/popper].
Щонайменше до 2019 року він був заступником начальника штабу зі зв’язку та радіотехнічного забезпечення 924-го Державного центру безпілотної авіації МО Росії, що знаходиться в місті Коломна Московської області.

Алєксандр Бровченко (в центрі), заступник начальника штабу 924-го Центру безпілотної авіації МО РФ, м. Коломна, 2019 р. Фото:gradblagokolomna.ru

924-тий Державний центр ще з радянських часів  поєднує навчальну і дослідницьку діяльність: готує спеціалістів безпілотної авіації та забезпечує науковий супровід розвитку БпЛА, їх бойового застосування та військових випробувань. І саме розробка нових безпілотників стала одним із найактивніших видів діяльності фонду, про що розповімо нижче.

Алєксандр Бровченко (крайній ліворуч) та Алєксандр Сідякін (крайній праворуч), секретар ЦВК «Единой России» передають допомогу військовим РФ. Фото: фонд «Наша правда».

Не виключено, що протекцію Алєксандру Бровчєнку на посаду в фонді склав його брат — Сергєй Бровчєнко, який з 2015 року є гендиректором «Фонда поддержки зимних олимпийских видов спорта», який  також фігурував у розслідуванні Алєксєя Навального про активи Дмітрія Мєдвєдєва. Саме цьому фонду у 2014 році було пожертвувано розкішний  Будинок прийомів офіційних гостей «Псехако»,   збудований як олімпійський об’єкт в Красній поляні поблизу Сочі. 

Секретарем наглядової ради фонду «Наша правда» також є відставний військовий – 50-річний [popper word=”Карабінскій Іван Ігорєвіч”]Анкетні дані: Карабинский Иван Игоревич
дата народження: 02.08.1974, ІПН: 695202386920.
Паспорт:4519329677.
Номери телефонів:+79038005632, +79268005982(Фонд Дар).
Email: [email protected],
[email protected].
Соцмережі: https://t.me/+79038005632,
https://vk.com/id86294316,
https://www.instagram.com/karabinsky/,
https://www.facebook.com/100003154392122,
https://t.me/+79038005632,
skype:korob_work,
https://www.vivino.com/users/ivan.igorevich-karabinskii,
https://twitter.com/karabinsky
[/popper],
підполковник запасу, випускник Військово-космічної академії ім. Можайського в Санкт—Петербурзі (1996 р.).

Іван Карабінскій, секретар наглядової ради фонду «Наша правда» і директор фонду «Градислава», 2019 р. Фотo: соцмережі

За інформацією злитих баз даних, наданою ЦЖР спільнотою KibOrg,  Карабінскій тривалий час працював у Військовому університеті ПВО в Твері (нині Військова академія повітряно-космічної оборони ім. маршала Г.Жукова): був старшим інженером лабораторії, ад’юнктом цього військового закладу, згодом, до 2007 року,  — викладачем кафедри оперативно-тактичного використання протиракетних та протикосмічних військ.

Після відставки Карабінскій працював у фонді «Дар» заступником директора з адміністративних питань. Мабуть, працював старанно, бо у квітні 2013 року став гендиректором іншого придворного фонду Мєдвєдєва – «Градислава».

Іван Карабінскій, секретар наглядової ради фонду «Наша правда»(ліворуч) та Алєксандр Сідякін, керівник ЦВК «Единой России» на підписанні угоди про співпрацю. Квітень 2023 р. Фото: соцмережі

За даними  російського держреєстру, фонд «Наша правда» є засновником двох юридичних осіб: ТОВ «Инвестментс» та АНО «Центр беспилотных систем и технологий»

Чим займається компанія «Инвестментс» сказати важко, слідів її публічної діяльності наразі знайти не вдалося. Маючи активи на майже 100 мільйонів рублів, ТОВ показує збитки, а його  керівник [popper word=”Грігорьєв Дмітрій Євгєньєвіч”]Анкетні дані: Григорьев Дмитрий Евгентевич
дата народження: 25.07.1982, ІПН:772023793184.
Паспорт: 4506078860.
Номери телефонів:+79091511170.
Email:[email protected].
Соцмережі:
https://foursquare.com/dgrigoriev,
https://www.paypal.com/paypalme/dimadiver,
https://www.smule.com/DmitryGrigoriev_,
https://vk.com/id416347590,
https://my.mail.ru/mail/dimadiver/,
https://ok.ru/profile/792073055,
https://www.facebook.com/dmitry.grigoriev.750,
skypeid:president625141[/popper]
возить на фронт спорядження від фонду «Наша правда» і в медіа його називають радником гендиректора. 

41-річний Дмітрій Грігорьєв до вересня 2023 року був також і засновником «Инвестментс», але відтоді фонд «Наша правда» володіє ним одноосібно. Грігорьєв випускник аж трьох урядових академій — фінансової при Кабміні РФ,  правової при Мінюсті і дипломатичної при МЗС і проявляє активність на всіх цих напрямках, що наводить на думку про зв’язки зі спецслужбами.

Дмітрій Грігорьєв (в цивільному), представник фонду «Наша правда», радник гендиректора, 2023 р. Фото: наша-правда.рф

До 2016 року Грігорьєв працював головним спеціалістом у «Газпромбанку», звідки перейшов до управляючої компанії «Меритаж», що — яка несподіванка! —  була  засновником  «Фонда поддержки зимних олимпийских видов спорта». Розслідування ФБК встановило, що «Меритаж» займалась наймом персоналу, обслуговуванням нерухомості та інших об’єктів експрем’єра Мєдвєдєва.

Примітна деталь: Дмітрій Грігорьєв через компанію «Арктур холдинг» володіє 49% статутного капіталу венчурного фонду Qventures, який у 2021 році придбав частку російського сервісу геопросування «Поинтер». Ця компанія і сьогодні працює з російськими клієнтами та підтримує їх локації в 14 країнах — членах СНД, в Ізраїлі, Великій Британії та інших. 

Дмітрій Грігорьєв знаходиться  у близьких стосунках з Маріанной Беджанян, дочкою російського дипломата Юрія Беджаняна, посла Росії в Коста-Ріці. До 2019 року  Беджанян був генконсулом РФ у Монреалі, де саме в цей час  Дмітрій Грігорьєв брав участь в акціях «Бессмертный полк».

Дмітрій Грігорьєв на акції «Бессмертный полк» в Монреалі. 2018 рік. Фото: wemontreal.com

Набагато більший інтерес представляє ТОВ «Центр беспилотных систем и технологий», де співзасновником, крім фонду «Наша правда», є підсанкційний «Промсвязьбанк». Його правління очолює Пьотр Фрадков – син експрем’єра Росії Міхаіла Фрадкова, який до 2016 року очолював Службу зовнішньої розвідки РФ. «Промсвязьбанк» має статус опорного банку оборонно-промислового комплексу, супроводжує держоборонзамовлення і працює на окупованих територіях сходу і півдня України, де в нього більше 400 відділень.

“Центр беспилотных систем и технологий» (ЦБСТ) зареєстрований у лютому 2024 року у формі автономної некомерційної організації і, як повідомляють у фонді, об’єднує понад 100 компаній цієї сфери.  Втім, жодного доказу цьому чи переліку учасників проекту на його сайті немає. Однак нам вдалося виявити деякі компанії за сюжетами пропагандистів і стендами виставок озброєнь, про які і розповімо нижче. Але спочатку — про керівництво ЦБСТ. 

Першим директором був 39-річний [popper word=”Тімофєєв Андрєй Александровіч”]Анкетні дані: Тимофеев Андрей Александрович
Дата народження: 09.06.1985,
ІПН: 212408379119.
Паспорт: 4621159919.
Номери телефонів: +79520233338, +79876700080.
Email: aa—[email protected], [email protected], [email protected], [email protected]
Соцмережі:
https://vk.com/id315597554,
https://t.me/@AVPK_CEO
https://www.youtube.com/channel/UCU6i2JEjfGNUaNd_p3JgZ9A,
skypeid:cid.b85ed71a6f74911,
https://www.vivino.com/users/andrei_timofeev3,
discordID:907011181468860527[/popper]
родом з Чувашії, який «прописався» в багатьох структурах федерального рівня. Він є членом комісії з питань патріотичного та духовного розвитку молоді Ради при президенті РФ. З 2018 року він очолює асоціацію військово-патріотичних клубів ДОСААФ Росії і є радником його голови генерал-полковника А.Колмакова. Ще одна громадська посада Тімофєєва  — заступник голови економічної ради асоціації ветеранів спецпідрозділу «Альфа».

Андрєй Тімофєєв (крайній ліворуч) з керівниками ЦСП «Альфа», 2022 р. Фото: соцмережі

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато разів їздив на окупований схід з вантажами для військових формувань. У середині жовтня 2022 року Тимофєєв побував у відрядженні в Сирії «в рамках порядку денного міжвідомчих координаційних штабів Росії та Сирії по лінії міністерства оборони РФ», а в грудні законтрактувався для участі в «СВО». 

У квітні 2023 року громадська організація «Офицеры России» нагороджувала своєю відзнакою військовослужбовців, серед яких був і Тімофєєв, у розташуванні 56-ої бригади особливого призначення так званого «1-го армійського корпусу ДНР». Ймовірно саме в цьому формуванні і є Андрєй Тімофєєв.

Андрєй Тімофєєв нагороджений ГО «Офицери России» серед інших військовослужбовців «ДНР», 2023 р. Фото: dnr-pravda.ru

У липні 2024 року на посаді керівника «Центру беспилотных систем и технологий» Тімофєєва змінив [popper word=”Рубінштейн Дмітрій Владімірович”]Анкені дані: Рубинштейн Дмитрий Владимирович
Дата народження: 13.04.1975,
ІПН: 771537069549
Паспорт: 4520775299
Номери телефонів: +79164061136, +79876700080
Email: [email protected], [email protected]
Соцмережі: https://t.me/+79164061136,
https://www.vivino.com/users/dvr.dvrubin,
skypeid:cid.3654741cb3401f67,
Декларація: https://rosdek.org/people/rubinshtein_dmitrii_vladimirovich[/popper],
за плечима якого – робота в ЗАТ «Сименс» та Управлінні справами президента РФ, де він очолював Головний науково-дослідний обчислювальний центр. 

З березня по жовтень 2023 року Рубінштейн  очолював «Федеральный центр беспилотных систем» — кластер безпілотних технологій в підмосковному  індустріальному парку «Руднево», що згуртував 12 виробників БпЛА. Звільнившись з федерального центру,  Рубінштейн став співзасновником компанії «Беркут», яка також декларує виробництво безпілотників. Він і досі є керівником цієї ТОВки, попри посаду в ЦБСТ. 

Розробки «Центру беспилотних систем и технологий» 

Як зазначалось, ЦБСТ був зареєстрований у кінці лютого цього року. А вже у квітні його стенд з’явився на виставці «День инноваций ВДВ», де були представлені нібито його новітні розробки.  Тодішній секретар Генради «Единой России» Андрєй Турчак розповідав, що підприємства ЦБСТ виробляють дрони, системи зв’язку, радіоелектронної боротьби і розвідки.

Дмітрій Рубінштейн, гендиректор ТОВ «ЦБСТ», 2019 р. Фото: scientificrussia.ru

Погодьтесь: це неймовірний успіх  всього за місяць існування Центру налагодити серійне виробництво тих же безпілотників, які уже у березні-квітні сотнями поставлялись підрозділам на лінії фронту! Мова, насамперед, про fpv-дрони «Скворец», які, як повідомлялось офіційно, були розроблені  «інженерами «Центра беспилотных систем и технологий», створеного за підтримки ЕР и фонду «Наша правда». Однак це брехня, бо ці дрони були на фронті ще до того, як ЦБСТ з’явився на світ. Про що, власне, і повідомляли псковські десантники  »единороссам», які в кінці березня привезли 700 дронів-камікадзе. Представник 76-ї дивізії ДШВ хвалив дрон «Скворец», який нібито за останній місяць допоміг уразити 20 одиниць бронетехніки ЗСУ, серед яких – «Леопарди» та «Бредлі».

 Розгадка такої  нестиковки в часі проста і вона криється в повідомленнях ЕР і фонду  про «100 підприємств-резидентів ЦБСТ» без конкретизації назв компаній та імен розробників. І військова таємниця тут ні до чого. «Единороссам» потрібен піар лише  їхньої партії. Тому в повідомленнях про фонд уже не згадують навіть про «Промсвязьбанк».

Центр журналістських розслідувань зібрав інформацію із відкритих джерел – сюжетів російських пропагандистів, z-воєнкорів, каталогів виставок озброєння та інших ресурсів, тож можемо назвати справжніх виробників, аби ці компанії поповнили санкційні списки.

Алєксандр Сідякін (ліворуч) і Дмітрій Рубінштейн біля стенду з дроном «Скворец» на форумі «Армия-2024». Фото: скріншот відео «Единая Россия»

На форумі «Армия-2024» ЦБСТ представив кілька моделей безпілотників. Алєксандр Сідякін розповідав журналістам про аналоги «Мавіка» і української «Баби Яги» (так окупанти називають бомбардувальник «Вампір»), грузовий дрон та засоби РЕБ. Однак найбіша гордість – fpv-дрон «Скворец», 13 тисяч яких уже доставили на фронт. «Контролери, моторчики, пропелер, корпус і батарейка, софт – це вже все  вітчизняне виробництво», – хвалився Сідякін. 

Ви будете сміятись, але про розробку і десятки тисяч виготовлених і переданих армії все тих же дронів-камікадзе «Скворец» звітує також спільнота «Кулибин-клуб». Він знаходиться під парасолькою іншого пропутінського об’єднання – «Народный фронт». У вересні клуб показував розробки своїх інженерів диктатору Путіну. Керівник «Кулибин-клубу» Алєксандр Панічєв дає інтерв’ю в цеху, де збирають дрони, і називає технічні характеристики «Скворца», що підтверджують: це той же дрон-камікадзе, що й розрекламована «розробка ЦБСТ».

Александр Панічєв, керівник «Кулибин клуба» «Народного фронта». Фото: соцмережі

Як не комічно виглядає перетягування піар-ковдри між двома провладними об’єднаннями, кожне з яких собі в заслугу ставить fpv-дрони «Скворец», гірка правда в тому, що вони є і вже в чималій кількості. В травні «Кулибин-клуб» виготовляв 5 тисяч штук на місяць, в наступні місяці – 10 тисяч.

На фото видання Крим.Реалії, опублікованому у червні, інженер FPV-дронів 118-ї Окремої механізованої бригади Богдан з позивним «Богур» показує трофейний FPV-дрон «Скворец». Каже, що всі деталі мають заводські серійні номери, а кожен елемент брендований назвою безпілотника.

Інженер 116-ї ОМБр Богдан «Богур» показує трофейний FPV-дрон «Скворец». Фото: Крим.Реалії

Розпаковку трофейного fpv-дрона «Скворец» показав у своїх соцмережах відомий фахівець з військових радіотехнологій  Сергій Бескрестнов, відомий як Сергій Флеш

«Дрон «Скворец» зібраний на каналі радіоуправління російської розробки. Можливий діапазон роботи вибирається зі смуги 150 – 960 МГц при замовленні. 

Це сигнал для нас про те, що на 500 МГц ніщо не зупиниться і потрібно ВЖЕ замовляти модулі інших діапазонів», – писав Сергій Флеш у серпні.

Модулі управління російського fpv-дрона «Скворец». Фото: t.me/serhii_flash

Кілька слів про очільника «Кулибин-клуба» — розробника дрона «Скворец». [popper word=”Панічєв Алєксандр Васільєвіч”]Анкетні дані:
Паничев Александр Васильевич
Дата народження: 31.03.1995,
ІПН: 352536028932 Паспорт: 1914991102
Номер телефону: +79626720616.
Email: [email protected], [email protected], [email protected]
Соцмережі:
https://www.facebook.com/sasha.panichev,
https://www.youtube.com/channel/UCdt4YiIjav14ZoEyGiYkWXQ,
https://github.com/Panichev—A,
https://medium.com/@tot.panichev,
https://www.vivino.com/users/sasha.panichev,
https://foursquare.com/aleksanp2695298,
https://trello.com/u/sashapanichev/activity,
https://picsart.com/u/apanichev,
https://www.youtube.com/channel/UCQY9P1lgMHB5rc3_AsZsAlw[/popper]
, 29 років, родом з Вологди, де закінчив державний технічний університет. Окрім «Кулибин-клуба» Алєксандр Панічєв є власником та гендиректором медичної компанії «Инсайдмед» у Москві, якій належить клініка холістичної  медицини та психосоматики Statera. У соцмережах її власницею називає себе Єлізавєта Панічєва – дружина «кулібіна» Панічєва. 

Та повернемось до «Центра беспилотных систем и технологий». Станція радіоелектронної боротьби «Капюшон»ще одна розробка, яку «единороссы» возять на фронт і приписують  фонду Мєдвєдєва і  ЦБСТ. Станція РЕБ «Капюшон», яку встановлюють на легкових, вантажних автомобілях і бронетехніці для подавлення сигналу українських дронів-камікадзе, є розробкою  Науково-виробничого об’єднання «Киловатт» із Липецька.

Станція РЕБ Капюшон, виробництва НПО «Киловатт», 2024 р. Фото: соцмережі

Примітно, що в російському держреєстрі є два липецьких НПО «Киловатт», одне зареєстроване у лютому, друге – у липні 2024 року. Вони мають різні юрадреси , але одного засновника – 50-річного липецького підприємця Сєргея Анатольєвіча Шестопалова. Аналіз його невдалої бізнесової історії наводить на думку, що він тут звичайнісінький фунт. 

Юридичні адреси обох «Киловаттов» приводять до приміщень фірм автосервісу і шиномонтажу в Липецьку. Автосервісом займається і 46-річний Алєксєй Георгієвіч Гаврілов, уродженець Одеси і мешканець Краснодару, любитель автораллі, який з серпня очолив один із «Киловаттов». В контактних даних СТО «Патриот 23» у Краснодарі вказаний його номер телефону. 

При цьому Ні Шестопалов, ні Гаврілов ніде не світяться як представники НПО «Киловатт». Роль медійного презентера (чи дилера) «Капюшонів» виконує ось цей бородань.

Станіслав Кічко (ліворуч), представник НПО «Киловатт» – виробника станцій РЕБ «Капюшон». Фото: соцмережі

Це  Кічко Станіслав Сєргєєвіч, випускник факультету прокуратури та слідства військового інституту Міноборони Росії, який не став ані прокурором, ані слідчим, і займається торгівлею. Він співвласник московської фірми «Доктор Ло» і непогано заробляв під час епідемії ковіду продажем медичних масок-респіраторів і рукавичок. Яким вітром  його занесло до виробництва станцій РЕБ – не так і важливо. Зрозуміло, що він також – особа неключова, а просто медійна. 

Контролер польоту безпілотників ПСК-1, інвертор відеосигналу і OSD-модуль – продукти, які виробляє НПО «Оригинальные русские контроллеры» ( НПО «ОРК») зареєстроване в Москві. 

Гендиректором та засновником компанії  є 39-річний фінансист Маслов Юрій Владіміровіч.  З 2016 року він працював на керівних посадах в групі компаній банку «Открытие». Однак у 2023 році він покинув посаду в брокерській фірмі  і зайшов у сферу виробництва БпЛА:  разом із батьком став засновником, а також керівником «Инженерной Компании С.Мартызенски», що займається проектуванням та виготовленням БпЛА з вітчизняних комплектуючих.  Серед пропозицій розробок є як розвідувальні, так і FPV-дрони.

Юрій Маслов, співвласник і керівник компаній-виробників БпЛА. Фото: forbes.ru

З лютого 2024 року Юрій Маслов очолює родинне НПО «ОРК», на сайті якого пишуть: «Делаем российское, а не перебиваем маркировку», а на аватарках і деталях – лого зі стилізованим зображенням орка. Щоб ми не сумнівались – хто вони є.

Усі названі нами компанії – виробники озброєнь для агресивної війни проти України, без сумніву,  заслуговують на місце у санкційних списках – українському, і західних. Насамперед, аби перекрити доступ до імпорту комплектуючих, бо як би вони не запевняли про успішне імпортозаміщення – двигуни і мікроелектроніка в безпілотних системах та інших виробах, як правило,  все ще іноземного виробництва.

Під обмеження мають потрапити і фонд «Наша правда», який зібрав під своєю парасолькою десятки виробників озброєнь, і два придворні фонди Дмітрія Мєдвєдєва  –  «Дар» і «Градислава», що утворили партійний общак для допомоги окупаційній армії і піару на крові «Единой России». Як виявило розслідування ЦЖР, суми пожертв фондів Мєдвєдєва «на СВО» набагато менші за витрати на утримання його маєтків, яхт і розкішного життя, тож ці два з хвостиком мільярди скоріше – рекламний бюджет. 

Однак для фінансування нових розробок озброєнь є жирні  бюджетні програми, такі як національний проект «Безпілотні авіаційні системи»  сумою у більш ніж 700 мільярдів рублів, що стартував цього року і має на меті створення цілої індустрії БАС. Про її учасників – у наступних розслідуваннях кримського Центру журналістських розслідувань. 

Подяка Силам Оборони України за наш захист і прохання до військових: якщо вам до рук чи в поле зору потрапили нові розробки озброєнь ворога  – напишіть нам, ми знайдемо, хто їх проектує і виробляє. Всі контакти – на сайті ЦЖР та в в описі до відеоверсії розслідування.