В Україні судитимуть Тетяну Балему, «суддю» окупаційного «Білогірського районного суду», яка причетна до депортації українців з півострова

Крим
Окупаційний "Белогорский районный суд Республики Крым". Фото: Яндекс

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м.Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо “судді” незаконно створеного РФ в Криму “Білогірського районного суду”. За інформацією Центру журналістських розслідувань, за порушення законів та звичаїв війни судитимуть Тетяну Балему. Вона ухвалювала рішення про примусове видворення громадянина України з Криму.

Тетяна Балема в серпні 2012 року указом президента України була призначена суддею Нижньогірського районного суду Автономної Республіки Крим строком на 5 років. Після початку окупації півострова Росією Балема порушила присягу та перейшла на службу до незаконного “Білогірського районного суду Республіки Крим”.

Як повідомили в прокуратурі АРК, вона безпосередньо реалізовувала політику Росії, що спрямована на зміну демографічного складу населення півострова.

“Достовірно знаючи, що мешканці окупованого півострова перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права, у 2021 році обвинувачена ухвалила незаконне рішення щодо видворення громадянина України з Криму, мотивуючи це нібито “порушенням іноземним громадянином режиму та термінів перебування на території РФ”, — йдеться у повідомленні.

У прокуратурі додали, що ці дії обвинуваченої суперечать вимогам статті 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, яка «забороняє незалежно від мотивів здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території».

Тетяну Балему обвинувачено у порушенні законів та звичаїв війни. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі. 

Нагадаємо: 

  • У вересні 2024 року Деснянський районний суд Києва оголосив вирок незаконному “судді” створеного росіянами в Криму “Євпаторійського міського суду” Нанарову Олексію Олександровичу, який причетний до незаконної депортації громадян України з півострова. Суд призначив йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.